Drakarna rör sig

2015-09-25

Carl Norbergs foto.

Samtidigt, imorgon håller jag föredrag på Clarion Hotel på Ringvägen klockan 15.00 - 18.00, när numera Janet Yellen ägnar sig öppet åt akrobatisk vomeringsbekämpning från podiet, så har Kina gjort två saker helt klart i år: 1) om Peking tror att du kan vara benägen att sälja aktier i en fallande marknad, kan konsekvenserna för dig vara mycket ödesdigra, och 2) PLA marinen är ganska allvarligt benägen att expandera Kinas maritima ambitioner till att omfatta resten av världen.

Bevis på den senare punkten är tydligt observerbara i Sydkinesiska sjön, där mudderverk har varit upptagna i månader med att bygga konstgjorda öar ovanpå rev i Spratlysen mycket till förtret för Washington och dess regionala allierade.

Sedan var det PLA s oväntade ankomst i Jemen i mars när en marin fregatt dök upp i Aden och evakuerades 225 utländska medborgare.

Och vem kan glömma de fem fartyg som kryssade med bara ett fåtal sjömil utanför kusten i Alaska samtidigt som Obama turnerade staterna runt med sitt golfset.

Som om allt detta inte var nog, åtminstone en befälhavare i Bashar al-Assads Syrienarmé hävdar nu att kinesisk personal är på väg till Latakia.

Allt detta kommer samtidigt som Peking rullar ut ett nytt sjöfartsinitiativ som anges i regeringens 2015 års försvarsstrategiska beslut.

Så nu, även om Xi Jinping gör vänligt sinnade rundor - dock inte golf - i USA och försöker ge den amerikanska allmänheten viss klarhet i ett antal frågor som inte minst handlar om IT-säkerhet, säger Pentagon att Kina är inställda på att använda en atomubåt beväpnad med JL -2 missiler som har intervallet för att kunna träffa USA hole in one.

Vi gissar på att vissa väldigt gamla drakar är tämligen trötta på kolonialväldesfasoner.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram