Möte eller inte möte

2015-09-24

Ett toppmöte skulle nog vara ett misstag. Det finns inget behov av ett toppmöte, och mötet med Putin skulle förmodligen leda till fler problem än det kan lösa. Vi måste släppa taget om den stereotypa amerikanska idén att personliga möten alltid är bra: toppmöten är inte generella lösningar, som någon sorts weekendresa för att reparera en relation. De måste ha en agenda, företrädesvis en med uppnåeliga mål, och de bör värderas lika på båda sidor. De bör också baseras på åtminstone ett minimum av ömsesidig respekt mellan två nationella ledare. Även under det kalla kriget var toppmöten behandlade som ett möte mellan jämlikar.

Ett toppmöte med Putin i New York uppfyller inte något av dessa kriterier. Det finns inget att diskutera, annat än Vita husets allmänna frustration med en omvärld som vägrar att spela tillsammans med sin vanliga ouppmärksamhet till utrikespolitiken. Ryssarna, för sin del, behöver absolut inte ett möte; de vet exakt vad de ska göra ändå. (Kremls drag kanske inte är en alltigenom klok politik från deras sida, men det är en politik som sätter ryssarna upp mot amerikanerna.)

Dessutom, Vladimir Putin är inte klart förtjust i Barack Obama. Så varför skapa en större möjlighet för Putin att visa sitt förakt, eller för Kreml - laget att visa sitt krav på att Obama-administrationen? Det har varit redan nog av det. Ett ytterligare möte kommer inte att ändra det faktum att den amerikanska diplomatin med Ryssland är en död fisk i vattnet och har så varit sedan kollapsen av denna olycksaliga "reset".

Originally appeared in The National InterestShould President Obama meet with President Vladimir Putin of Russia when both men are in New York for the opening of...
RUSSIA-INSIDER.COM

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram