Obligationer och centralbanker

2015-09-03

Carl Norbergs foto.

Så till det som kommer att påverka den ekonomiska situationen mest för flest människor på jorden, alltså det som alla därför - inte - diskuterar, nämligen att Kina likviderar sina UST innehav.

Man kan i detta både raskt och lite torrt konstatera att carryhandeln går baklänges genom detta förfarande, alltså de omvända effekterna av QE - alltså då inte minst ur ljuset av mognadstiderna på obligationerna just nu i september.

Men de senaste 12 månaderna har vi även sett en kraftig förändring i tonen när det gäller kritik av centralbankerna - dessa förtroendeskaparbutiker. Fram till 2014, var de traditionella finansiella medias syn på centralbanker och deras politik att de verkligen hade räddat det finansiella systemet, som vi vet ändå bara bygger på en - eller flera - illusioner, under 2008 och att detta genererade en ekonomisk "återhämtning."

Men vem som helst med ens en halv fungerande hjärna visste att detta var rakt igenom falskt: Man inte kan lösa en skuldkris genom att emittera mer räntebelastad skuld även om man sänker räntan, det bromsar möjligen sönderfallshastigheten. Men eftersom finansiella medier gör sina pengar från finansiella företags reklam, så var (media) mycket glada över att främja berättelsen om att centralbanker var allvetande och mycket skickliga på att hantera ekonomin.

Då började saker och ting började förändras - mer i omvärlden än i Sverige, givetvis.
Först under sommaren 2014 övergick kongressen att införa ny tillsyn av Feds politik, särskilt när det gäller kontrollen av räntorna. Lustig nog så skedde parallellt samma sak i Sverige med en ny förtroendeskapande tillsynsmyndighet.
Därefter Fed var insnärjda i en "läcka" skandal som påstod att det hade givit insiderinformation till nyckelpersoner innan allmänheten (Fed har alltid läckt information till i år ... men det faktum att det blev allmänt känt var nytt). I Sverige var de hjärntvättade schamanerna öppet osams, vilket inte precis stärkte det allmänna förtroendet

Och sedan kom det ett snabbt växande antal kommentatorer som började att påpeka att Feds QE program faktiskt inte kunde göra något för den allmänna ekonomin, utan istället gjorde en ökning av ojämlikhet i rikedom genom att det bara främjade carrytradehandeln och alltså upprätthöll och ökade värdet på börserna - vilket alltså hela tiden var det egentliga och underliggande syftet för att stabilisera - inte destabilisera - förtroendet för systemet i det ekonomiska stagflationsklimatet.

Det är denna sista punkt som har visat sig vara den mest problematiska för Fed ... särskilt nu när marknaderna kollapsar med räntorna redan vid noll.

..och alltså samtidigt när nu Kina börjar dumpa sina UST - vilket blir QE baklänges som effekt och systemet bygger ju som bekant på förtroende.

Fed har öppet förklarat att QE var en framgång eftersom det drivit aktiekurserna högre. Men det är svårt att svälja detta nu när aktiekursfallet raderar alla deras post-QE 3 vinster inom loppet av fyra dagar. Det är liksom inte trovärdigt - förtroendeskapande.
Enkelt uttryckt har marknadens kollaps den senaste veckan visat rakt av att Feds teorier är falska och inte baserade på verkligheten. Dessutom, nu när finansmedia har börjat att främja berättelse som att QE skapar ojämlikhet i fördelningen av rikedom, kommer alla nya QE program enbart ses som en räddningsaktion för de rika. Så det går inte längre.

Detta innebär att inte Fed eller någon annan centralbank kommer att kunna göra någonting alls för att direkt ingripa för att stötta upp marknaderna. Vi får ett bevis på detta från det faktum att INGEN Fed tjänstemän verkade igår för att ge verbala interventioner för marknaderna. Eftersom det hela bara bygger på förtroendeskapande ord utan koppling till verkligheten och nu finns ingenting mer att säga, som inte bara förvärrar situationen eftersom människor har börjat förstå att alltihop är ett rent bedrägeri, för att gynna de allt färre.

Varannan gång marknaderna har gått sönder under de senaste sex åren, så dök en Fed ordförande upp och att talade om några nya fantnastiska politiska trollkonster för att stötta upp marknaderna.

INTE DEN HÄR GÅNGEN. Feds tystnad signalerar att saker och ting har förändrats på ett bra sätt, de har givit upp. Men den här röran är inte över på något sätt.

Syns det några mönster på bilden relativt dollarvalutan, konfliktzoner och peggar?

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram