Demokrati från vaggan till graven

2015-07-15

Carl Norbergs foto.

Med andra ord, om ett par timmar kommer Grekland att rösta för att lämna över sin suveränitet till Europa (och mestadels Tyskland) även när samma Europa fortfarande är osäkert på hur man finansierar en € 7 Mdr grekisk bryggfinansiering, som knappt kommer att hålla landet landet igång för en vecka, än mindre de närmaste 3 åren.

När det gäller matematik, för varje dag som Grekland inte har en överenskommelse, även en tillfällig, så måste dess finansiering öka med cirka 2 miljarder €.

Så två veckor av kapitalkontroller försämrades situationen för bankerna så mycket, att Grekland nu behöver ytterligare 25 € miljarder i medel för att hålla både staten och dess banker vid liv, vilket alltså innebär en liten summa på drygt 2 miljarder € per dag.

Förutsatt allt detta är från den pågående försämringen av bankbalansräkningar (som kapitalkontroller tenderar att resultera i en ökning av dåliga lån från 40% till nästan 100% eftersom ingen har några pengar att betala ner några skuldobligationer), betyder det att andelen grekiska dåliga lån försämras i takt med 1% per dag.

Detta innebär också att det totala grekiska bailout finansieringsbehovet ökar för varje dag som Europa inte kan besluta om hur att rädda Grekland, vilket i sin tur innebär att kapitalkontroller kommer att fortsätta på obestämd tid.

Och kanske viktigast av allt, eftersom de grekiska bankerna helt enkelt inte kommer att öppna om detta bara resulterar i en annan uttagsanstormnings uppsving, som kommer att suga upp allt av insättningar som finns tillgängliga för uttag, så kommer kapitalkontroller fortsätter, vilket leder till fortsatt försämring i bankernas balansräkningar tills de inte kan försämras mer och dåliga lån som är drabbade blir 100%.

Vid den tidpunkten kommer Grekland inte officiellt ha något banksystem kvar, och kommer att bli, oavsett hur en regering röstar, en fullständig vasallstat till Europa.

Man kan se varför Greklands nya overlord, Tyskland, som inte längre vill bli förknippad med den insolventa nationen, är "irriterad".

Och Grekland, eftersom man är bokstavligen på väg att sälja sig själv för privilegiet att få återbetala sina fordringsägare (samma borgenärer som inom kort kommer att införa den fruktade inlåningsborgen Athen hoppas kunna undvika genom att sälja ut vad som helst) bör nog vara mer försiktig: utan suveränitet vill man bara behålla sin vasallhärskare så nöjd som möjligt ...

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram