Från häromdagen

2015-07-02

Det har varit en dålig dag igår för erbjudanden och deadlines runt om i världen: först så är Grekland på väg in juli utan ett räddningsaktionsprogram och att ställa betalningarna till IMF med ECB som kommer att rycka bort sitt ELA stöd eller åtminstone skära ner ELA insatserna; även USA har misslyckats med att nå en kärnkraftöverenskommelse med Iran i en burk-sparkar förhandling som har blivit så farsartat att det är meningslöst att ens beskriva den; och sedan en tredje 30 juni "deal" som misslyckats med att nå en godtagbar lösning när Ryssland och Ukraina inte kunde nå en överenskommelse om gaspriser vid samtalen i Wien på tisdagen. Som ett resultat, Ukraina suspenderar sina inköp av rysk gas.

Enligt RT , den ryska energiministern Aleksandr Novak och Ukrainas energi och kol minister Vladimir Demchishin kunde både meddela till reportrar att förhandlingarna varit fruktlösa. Demchishin tillade att det skulle bli en ny förhandlingsrunda i september.

Samtidigt meddelas att Ukrainas energibolag Naftogaz, kommer att sluta köpa gas från Ryssland från och med onsdag, 1 juli.

"Som den 30 juni 2015 att avtalet mellan Naftogaz och Gazprom tar slut, och förutsättningar för fortsatt leverans av rysk gas till Ukraina har inte kommit överens om; Naftogaz kommer inte längre att köpa gas från det ryska företaget ", sades det i ett pressmeddelande från Naftogaz.

Den ryske ministern verkade missnöjd och sa att det var politiskt motiverat och det fanns ingen anledning till detta. Vi noterar att just känsloläget rapporterades i detta.

Så vad kommer att hindra Ukraina från att bara tappa av rysk gas vid transit genom sitt territorium för Europa? Ingenting, förutom ord ord:

Naftogaz försäkrade att "transitering av rysk gas genom ukrainskt territorium till Gazproms europeiska kunder kommer att fortsätta i sin helhet, enligt avtal man kommit överens om."

Ironiskt nog, även fast Kiev kommer att börja räkna ner dagarna tills vintern kommer Ryssland att fortsätta sina direkta leveranser av gas till Ukraina sydöstra, Donbas separatist region som har varit allt annat än bortglömd av Ukrainas huvudstad på grund av det pågående inbördeskriget på plats. Det har gjort så sedan februari, när Kiev hävdade att det inte längre kunde leverera gas till de konfliktdrabbade områdena på grund av skadade ledningar.

Medan Gazprom insisterar på att Kiev är fortfarande ansvarigt för att betala för den gas som går till Donbas, skulle det förmodligen inte skulle hålla andan i väntan på betalning.

Förresten, precis som Eurogruppen inledde chockbehandling på Grekland med kapitalkontroller först och strax kommer att frisera tillgångar, allt för att tvinga den grekiska regeringen att avgå med fredliga medel eller på annat sätt, till Kiev regeringen, precis som bröt samman ekonomisk och ställde in betalningarna på egen hand för obligationer, kanske man bara satte en tändare under eget ammunitionsskåp, eftersom medan ingen behöver värme på sommaren när det är varmt i 5 månader, så kommer det att bli mycket kallt och som Grekland har visat är desperata människor är oförutsägbara.

Om gasen är avstängd fortsätt långt in på den kalla vintern, kan det bara vara en katalysator som tvingar fram avsky mot en regim som hittills gjort allt enligt budgivningen från det amerikanska utrikesdepartementet, och inte så mycket sitt eget folk.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram