Liemannen och EU

2015-05-21

Carl Norbergs foto.

Problemet för Grekland är att regeringen har slut på pengar. För länge sedan i själva verket, och som vi tidigare noterat, har landet bara två veckors pengar kvar och nästa IMF utbetalning kommer säkerligen inte göras om inte IMF konstaterar för det första ett sätt att skjuta till mer pengar till Grekland (så att IMF i princip kan återbetala IMF), som dock inte kommer att ske utan att ett avtal först genomförs.

Det andra problemet är att Grekland har slut på tid att få till en uppgörelse i detta syfte, särskilt eftersom i varje inkrementell förhandling, så upprepar Syriza regeringen att den har betydande "röda linjer" landet inte kommer att passera, något trojkan tar som ett direkt ultimatum . Och ECB, IMF och Europeiska kommissionen är inte bra på att hantera ultimatum.

Vilket är kanske därför insatserna för att tvinga en terminal uttagsanstormning i Grekland tog sig en extra brådskande vändning idag när för det första Moodys och sedan Schäuble, gjorde allt i sin makt för att vrida om armen på Tsipras för att komma överens med trojkans krav, eller annars drabbas av konsekvenserna av en Grexit: något som kommer att få ödesdigra konsekvenser för hela Europa, men som Europa naivt att ignorerar bara för att den senaste lanseringen av ECB: s QE döljer de underliggande spänningarna i ekonomin och finansmarknaderna (vilka inte längre existerar i verkligheten som en artighet av just denna QE).

Handskarna åkte av officiellt strax innan marknaden öppnade idag när Moodys släppte en rapport med titeln " Utsikter för Greklands banksystem är negativa", i vilket man gjorde det otänkbara: uttryckligen sade man att det värsta fallet för Grekland nu är ett visst resultat om regeringen inte vidgår krav från trojkan, eller institutioner, eller vad de än kallas i dag.

Vanligtvis skulle ett uttalande som detta från Moodys vara otänkbart, och skulle leda till en outsinlig ström av stämningar från något som helst annat land, med undantag för Grekland som just nu inte ens har råd med advokatkostnaderna.

Och kom ihåg: en katalysator för allt blir bättre och Grekland får nya pengar är
i) antingen en ny regering, ii) den nuvarande regeringen medger trojkans krav eller iii) Grexit, och i ingetdera fallet kommer Grekland att hämnas.

Det finns som bekant en del andra lösningsorienteringar som inbegriper gaskranar, arkivuppgifter och skadestånd, vilka vi dock för hypotesens skull tillsvidare lämnar utanför denna diskussion här.

Ja, det är lustigt hur " suveräna, demokratiska "beslut som berör eventuella levande människor bara överlämnar en hel regim till övernationella, teknokratiska bankoligarker - eliter - vilket lämnar alla berörda människor i en helt annan situation.

Så vad betyder då allt detta? Två saker:

För det första är Greklands drama nästan över - ja, efter att ha tömt sin sista återstående spargris i form av dess IMF-reservkapital, Grekland har nu inga fler fonder och det kan inte längre plundra sina kommuner och pensionärer eftersom de också har slut på pengar. Så på ett eller annat sätt kommer de ändlösa grekiska rubrikerna att upphöra vid midnatt den 4:e juni, då Grekland antingen har ett avtal i handen med EU eller underlåter att betala IMF, vilket kommer att ge en 30 dagarsfristig nedräkning, varefter Grekland kommer att officiellt att gå i konkurs, vilket leder till en snabb utvisning från euroområdet, så snart ECB rycker sina ELA-medel ur bankerna som nu står för nästan två tredjedelar av alla grekiska insättningar.

För det andra, båda utfallen är nu lika sannolika, vilket innebär att volatiliteten - för närvarande vilande - kommer att växa upp mot skyn inom de närmaste 2 veckorna.

Det finns en utestående fråga: kanske efter allt detta, bör kanske grekerna bara fråga sig om detta kanske är den typ av "europeisk" partner de vill binda sitt öde till: en partner som kommer att göra allt som står i dess makt för att undergräva en demokratiskt vald regering? Även om, eller snarare framför allt om, det då innebär en grossist "bail-in" för grekiska insättare, som kan förlora så mycket som 70 cent på varje Euro: ett resultat som vi i och för sig tyckte oss kunna se redan för över två år sedan, när Cypern blåkopian visade precis hur effektivt just DET alternativet skulle kunna göras.

Och efterhand som Grekland genomlider självrannsakan, bör det spanska folket, Italien, Portugal och Irland ställa sig samma fråga, eftersom om vi har en Grexit inom två veckor, då är dessa PIIS länder nästa får i skocken till rakning av liemannen.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram