How America Became an Oligarchy

2015-04-08

"Att göra världen säker för demokrati" var president Woodrow Wilsons motiven för första världskriget, och den har använts för att rättfärdiga amerikansk militär intervention sedan dess. Kan vi justera skicka trupper till andra länder för att sprida ett politiskt system som vi inte kan hålla sig hemma?
Magna Charta, anses vara den första räkningen av rätter i västvärlden, etablerade rättigheter adelsmän som mot kungen. Men läran att " alla män är skapade lika "- att alla människor har" vissa oförytterliga rättigheter ", inklusive" liv, frihet och strävan efter lycka "- är en amerikansk original. Och dessa rättigheter, förmodligen försäkrad av Bill of Rights, har rätt att rösta på sin kärn. Vi har rätt att rösta, men väljarnas kollektiv kommer inte längre råder.
I Grekland, den vänsterpopulistiska Syriza Partiet kom från ingenstans att ta presidentvalet med storm; och i Spanien, verkar det populistiska Podemos partiet redo att göra detsamma. Men i över ett århundrade, har ingen tredje part kandidat hade någon chans att vinna ett amerikanskt presidentval. Vi har ett tvåpartisystem vinnaren tar allt systemet, där vårt val står mellan två kandidater som båda nödvändigtvis tillgodoser stora pengar. Det tar stora pengar bara för att sätta på massmediekampanjer som krävs för att vinna ett val som omfattar 240 miljoner människor av rösträttsåldern.

Vill du fortsätta läsa texter av Carl Norberg?

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram