Anti - semitism

2015-02-26
”Vad är semitism?

Det pratas mycket om antisemitism, och vän av ordning letar gärna upp ordet i SAOL och finner definitionen tillsammans med "antisemitisk" som betyder "fientlig mot judar".

Strax nedanför antisemitism står ordet "antites", som har betydelsen "sats ställd i motsats till en annan." Den språkligt och logiskt intresserade kanske då börjar fundera på vad egentligen "semitism" betyder.

Semitism existerar inte i SAOL. Det närmaste är "semitist" som betyder "kännare av semitiska språk." Det finns alltså ingen språkligt korrekt tes till antitesen, märkligt kan tyckas eftersom begreppet antisemitism har existerat sedan 1879, 60 år innan andra världskriget.

Ordstammen "semit" definieras som "en person med semitiskt språk som modersmål" och dessa språk innefattar bland annat arabiska, hebreiska och etiopiska. Hur går det ihop med att antisemitism enbart innefattar judefientlighet?

Men ordet semitism var som sagt inte definierat så vi får leta vidare. Lexikonet Merriam-Webster har en definition på semitism: "Policy or predisposition favorable to Jews," benägenhet att föredra eller främja judar. Semitism innebär alltså att främja judar, och antisemitism är alltså när någon *inte* tycker att man ska främja judar.

Nu vänds begreppet ut och in fullständigt, för varför ska man främja judar mer än någon annan? Är judar värda mer än icke-judar?

Varför kan man inte bara kalla fientlighet mot judar för judehat, och så är definitionen färdig? Varför förvirra med begrepp som inte är språkligt korrekta, vad finns det för anledning?

Språk är viktigt för samförståelse.”

Vad är semitism?

Det pratas mycket om antisemitism, och vän av ordning letar gärna upp ordet i SAOL och finner definitionen tillsammans med "antisemitisk" som betyder "fientlig mot judar".

Strax nedanför antisemitism står ordet "antites", som har betydelsen "sats ställd i motsats till en annan." Den språkligt och logiskt intresserade kanske då börjar fundera på vad egentligen "semitism" betyder.

Semitism existerar inte i SAOL. Det närmaste är "semitist" som betyder "kännare av semitiska språk." Det finns alltså ingen språkligt korrekt tes till antitesen, märkligt kan tyckas eftersom begreppet antisemitism har existerat sedan 1879, 60 år innan andra världskriget.

Ordstammen "semit" definieras som "en person med semitiskt språk som modersmål" och dessa språk innefattar bland annat arabiska, hebreiska och etiopiska. Hur går det ihop med att antisemitism enbart innefattar judefientlighet?

Men ordet semitism var som sagt inte definierat så vi får leta vidare. Lexikonet Merriam-Webster har en definition på semitism: "Policy or predisposition favorable to Jews," benägenhet att föredra eller främja judar. Semitism innebär alltså att främja judar, och antisemitism är alltså när någon *inte* tycker att man ska främja judar.

Nu vänds begreppet ut och in fullständigt, för varför ska man främja judar mer än någon annan? Är judar värda mer än icke-judar?

Varför kan man inte bara kalla fientlighet mot judar för judehat, och så är definitionen färdig? Varför förvirra med begrepp som inte är språkligt korrekta, vad finns det för anledning?

Språk är viktigt för samförståelse

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram