PDFMattepedia

2015-02-24

PDFMattepedia:

17:e februari 2008 öppnade Iran en egen oljebörs - Iranian Oil Bourse (IOB), eller, Iran Crude Oil Exchange - som var nästa steg efter att Iran i december 2007 upphörde acceptera amerikanska dollarn som betalningsmedel.
I juni 2011 genomförs de första oljetransaktionerna - ett steg som allvarligt konkurrerade mot petro-dollarn, alltså, dollarn som världsvaluta, en valuta som skall agera intermediat vid all internationell handel med olja.
Dollarns (petro-dollarns) ställning som världsvaluta intvingar länder att först växla till sig den amerikanska dollarn från sin nationella valuta för att sedan med andra länder genomföra handeln med just amerikansk dollar - det enda accepterade betalningsmedlet. Ställningen som världsvaluta skapar en efterfrågan som ger den amerikanska dollarn värde, och de förenta amerikanska staterna kan således med en världsvaluta som inhemskt betalningsmedel njuta av en free ride-effekt av denna efterfrågan.
Världsvaluta förblir dollarn bara så länge länder, under vapenhot, kan tvingas kvarstanna under dollarns hegemoni. Därför är den rådande internationella ekonomiska ordningen gravt beroende av den så kallade "konstanta krigs-staten" USA, därför att USA är i toppen av hierarkin och strukturen stabil enbart ifall USA och dess allierade lydstater fortsättningsvis tar sig rätten att bruka våld mot utbrytande icke-lydsamma stater för att bibehålla petro-dollarns ställning som världsvaluta.
Att det amerikanska presidentvalets kandidater (liksom Israels premiärminister) under efterföljande period mycket ivrigt hetsade för krig med Iran, med samma retorik som då Saddam Husseins irakiska regim skulle störtas under förespeglingen att jorden annars skulle gå under i kärnvapenkrig, var för de som följde utvecklingen av Irans inhemska oljebörs och med kunskap om de finansiella strukturerna, minst sagt mycket roande - men samtidigt också oroande - eftersom vi kände till att allt var bluff och båg, men kunde få ytterligare ett mycket blodigt och kostsamt krig som följdverkning.
Men nog om den strategiskt operativa planeringen. Här en artikel som kan komma att upplysa somliga om det falskspel som pågått:

Spy Cables reveal Mossad concluded that Iran was not producing nuclear weapons,...
ALJAZEERA.COM

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram