Wall - Enberg

2015-01-21

"Wallenbergimperiet värt över 2000 miljarder

Familjen Wallenbergs företagsimperium sväller i snabb takt. Sfärens nya tungviktare, bröderna Jacob och Peter Wallenberg jr, styr nu över företag med ett sammanlagt värde av närmare 2 100 miljarder, en ökning med nästan 700 miljarder på bara ett år.

I samband med bolagsstämman i Wallenbergs maktbolag Investor nyligen valdes Peter "Poker" Wallenberg jr in i styrelsen. Han är bror till Investors ordförande Jacob och son till patriarken Peter "Pirre" Wallenberg. När kusinen Marcus Wallenberg samtidigt har lämnat Investor-styrelsen har "Pirre"-grenen av släkten stärkt sin makt. Poker är även vice ordförande i den tyngsta Wallenbergstiftelsen, Knut och Alice, där pappa Peter är ordförande.

Och det är ett växande imperium som bröderna nu rattar. Genom Investor och Wallenbergstiftelserna har de ett dominerande ägarinflytande i 15 storföretag.

Stigande kurser har gjort att värdet på gruppen ökat dramatiskt det senaste året. Det sammanlagda börsvärdet uppgår nu till 2 080 miljarder kronor. Det motsvarar mer än halva värdet av hela Stockholmsbörsen. På ett år har siffran stigit med 680 miljarder, eller knappt 49 procent.

Därmed är familjen Wallenberg inte bara Sveriges utan kanske Europas mäktigaste finansdynasti.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram