Definition av finansiell diktatur

2013-07-27

economicbelief

I varje tid, finns det vissa människor och institutioner som hålls i högsta offentliga aktning, dessa närmast förkroppsligar de rådande värderingarna i samhället. För inte så länge sedan, var Albert Einstein en stor offentlig person och var allmänt vördad. Kan du nämna en vetenskapsman som betingar ett liknande offentlig närvaro idag? Hur kommer det sig att Annika Falkengren är så känd...

Idag är några av världens mest berömda individer och institutioner de som förskansat sig inom den finansiella industrin, i banker, hedgefonder och private equity. Vilket är märkligt eftersom inget av dessa företag eller individer faktiskt gör något, som samhället skulle kunna peka på som tillsats till vår levnadsstandard eller allmänna välfärd. Istället skördar dessa finansiella magiker värde från resten av samhället som måste arbeta hårt för att ge verkliga saker ett verkligt värde.

Medan det "arbete" de utför, på naturliga grunder är ganska sofistikerat, för att inte kunna ifrågasättas och därför tar en hel del skicklighet och tankemöda, så bidrar väldigt få av dessa företag rent faktiskt direkt med någonting till nya insatser, nya produkter och nya innovationer. Istället finns de antingen i handeln på andrahandsmarknaden för aktier, obligationer, derivat och liknande, som utförare av den "tjänst" som innebär att flytta papper från en plats till en annan och samtidigt generera vinster, eller när det gäller banker, de skapar pengar ur tomma luften och lånar ut - till ränta förstås.

Efter skapande av FED sade någon "Bankerna avlades i orättfärdighet och föddes i synd. Bankirerna äger jorden. Ta den ifrån dem, men lämna dem makt att skapa pengar, och med ett streck av pennan de kommer att skapa tillräckligt många insättningar för att köpa tillbaka den igen. Men ta ifrån dem makten att skapa pengar och alla de stora förmögenheter kommer att försvinna, och de borde försvinna, för detta skulle vara en lyckligare och bättre värld att leva i. Men, om ni vill förbli slavar under bankirer och betala kostnaden för ert eget slaveri, låt dem fortsätta att skapa pengar."

Eftersom finansiella institutioner och privatpersoner som kontrollerar dessa, ackumulerar enorma summor pengar för sina något mindre-än-rygg-brytande arbetsinsatser, så blir dessa individer hyfsat väl respekterade, om inte rent av avgudade, av de flesta andra människor. Många av de mest framgångsrika varmluft-pappers-ackumulatorerna är välkända namn. De blir inbjudna till de bästa festerna, lockas av stora nätverk för att synas på sina shower, tala på de största konferenserna, och deras åsikter och ord hitta en enkel väg till öronen hos miljoner människor.

Men detta är mer än bara en lös uppsättning observationer för den nyfikne. Det är faktiskt en mycket viktig företeelse att vara medveten om. För den aktuella konfigurationen för ekonomiskt starka företag har, i slutet på svansen av ett flera decennier långt experiment med skuld-baserade pengar som kallas för krediter, uppnått en häpnadsväckande koncentration av makt, pengar och inflytande.

Vi höjer blicken mot detta detta ämne eftersom vårt arbete är inriktat på att förändra samtalet mot de saker som verkligen betyder något, medan det fortfarande finns tid att konstruera ett bättre utfall och det kräver belysning av status quo samt att vi har en konversation om och huruvida vad som behöver ändras.

Tyvärr, är det också på så vis att de som finns i mitten av status-quo inte alls är intresserade av att ha en sådan konversation, eftersom alla deras samlade tillgångar beror på att behålla saker som de är.

Pengar är makt. Inte minst i ett system där bankernas pengar styr den ekonomi som kontrollerar politiken

Och historien har visat att makten aldrig lämnas spontant eller frivilligt.

Hur är det möjligt att företag som producerar ingenting och bara flyttar digitala representationer av pengar från punkt till en annan punkt i datorer nu styr mycket mer rikedom än de företag som faktiskt producerar de saker som innebär att pengar gör någon nytta alls?

Tja, det är bara så systemet fungerar. Och detta är något som ingen inom makten vill prata om.

Medan vi kan besluta att ett sådant system är bra, eller orättvist, eller av ond, eller trevligt, så är sådana omdömen bara känslomässigt betingade deskriptorer, vi kan alltså skapa ett system som - genom sin utformning - ackumulerar rikedom från många till de få, om detta är det som vi vill?

Det är därför enskilda kreditbaserade penningsystem har försökt och försökt igen, men har aldrig visat sig hållbara. Även gamla religiösa texter beskrev dem som att de kräver Jubelår var 7 period om 7 eller 49 år. Jubelåret, var naturligtvis en återställningsmekanism som utplånade den oundvikliga koncentrationen av rikedom så att saker kan börja om igen i en ny skepnad.

En obalans mellan rika och fattiga är den äldsta och mest dödliga sjukdom i alla republiker. - Plutarchos

Så det borde verkligen inte vara någon överraskning att bankerna, i synnerhet - med sin utomordentliga makt för att låna ut pengar ur tomma luften (det är vad "fractional reserve" tillåter) och deras obegränsade inflytande över företagens liv - över tid kan samla, samla lite mer, och till slut hamna i en situation där de äger allt och vem det därför är som egentligen bestämmer, det behöver knappast diskuteras.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram