Historien om en Ö i havet.

2013-03-05

Channel Isles, Guernsey, St Peters Port and Harbour

Guernsey är en liten ö som ligger i Engelska kanalen, med en anglo-normandisk befolkning. Denna ö ligger närmare den franska kusten än den engelska.

Vid utgången av Napoleonkrigen var ön, liksom flera länder i bedrövligt skick, både fysiskt och ekonomiskt.

Inga pengar

Vågbrytare, vägar och infrastruktur saknades, det var ingen arbetskraftsbrist, men det fanns inga pengar till att betala för dessa arbeten.

Pengarna som användes av människor på ön var pengar från England, det brittiska pundet. Men liksom efter varje krig, krävde finansiärer tillbaka pengarna från att ha finansierat slaktandet av människor och pounds sterling var en mycket knapphändig tillgång överallt.

Ön hade en autonom regering "Guernseys." Den hade rättigheter som ingår i alla suveräna regeringars rättigheter, bland andra rättigheter, som att reglera volymen pengar i omlopp i landet. Men inte mer än något annat land hade Guernseys tänkt utöva detta suveräna privilegium.

En intelligent regulator

Ön var särskilt i behov av en ekponomi, och en kommitté inrättades för att ta hand om saken. Guernseys gick för att träffa guvernören för att förklara situationen för honom:

"Vi behöver en ny infrastruktur, men vi har inga pengar till att bygga den."
"Med vilket material ska du bygga en infrastruktur?" frågade guvernören.
"med sten och trä."
"Har du det på ön?"
"Visst, och i massor."
"Har du anställda"
"Ja igen. Men det är pengar som saknas."
"Kan inte parlamentet lösa problemet med pengar? " frågade guvernören.

En ny idé!

Denna idé hade aldrig fallit Guernseys i tanken, som aldrig analyserat frågan om pengar. De visste var det fanns pengar när det inte fanns några hos dem själva: men de hade aldrig undrat var pengarna börjar eller kan börja.

Metoden att beskatta när det fanns pengar var ganska bekant. Men metoden för att injicera pengar som saknas, och att beskatta endast efter detta, var något nytt för våra administratörer i detta.

Frågor om nationell valuta

En uppskattning av kostnaden utarbetades och Guernseys tryckte de pengar som krävdes, vilka utbetalades till dem som antingen arbetade med projekt eller tillhandahöll material för projekt.

Eftersom den nya valutan har betalats ut i omlopp bland folket, blev effekterna snabba. Löntagare gick till affärsinnehavare, affärsinnehavare gick till producenterna, vilket var tillräckligt för tillverkarna för att öka sin produktion.

Valutan accepterades överallt. Regeringen vidtog åtgärder mot inflationen genom se till att penningmängden skulle regleras av skatter, så den inte expanderade. Och i själva verket var de pengar som utfärdades som planerat före skatt. Men eftersom den ökande aktiviteten krävde en motsvarande mängd pengar, resulterade detta i andra frågor som väcktes av regeringen för andra verksamheter.

Den 12 oktober 1822 var New Market House klar och öppnas. Inte ett öre av offentlig skuld hade spenderats på denna offentliga företag.

Bankirerna ingriper

Vid tiden för den ursprungliga frågan, fanns det ingen bank på ön. Detta förklarar utan tvekan varför det inte fanns några invändningar mot frågan om statens pengar.

Men tio år efter den första frågans resning, så hade ön blivit så välmående, tack vare den verksamhet som tillåts av en tillräcklig volym av pengar, att bankerna i England hade fått minst ett öga på den här ön.

Engelska bankirer inrättade filialer på ön och förde befolkningen till ortodoxa bankregler. "Det var osunt", sade de, "att låta regeringen finansiera sina företag utan att hamna i skuld."

Bankirerna gjorde allt för att stoppa ytterligare engagemang genom att införa systemet med räntebärande lån till regeringen och att dra in de pengar från som hade betalats ut i omlopp.

Det fanns ett visst motstånd, men bankirerna vann sina sporrar, med sina vanliga metoder, och den 9 oktober 1836, hade Guernseys abdikerat sin suveräna befogenhet med kontrollen av mängden pengar. Från och med då minskade mängden av den nationella valutan gradvis och ersattes av pengar utgivna av privata bankirer i form av lån för att få ön i skuld.

Det finns dock fortfarande ca 40.000 pounds sterling ($ 200.000) i nationell valuta utestående vid denna tidpunkt på ön. (Enligt Gertrude M. Coogan i pengar Creators , publicerad 1935.)

Varför ett ekonomiskt problem?

Som vi kan se, med naturresurser, arbetare, och lite sunt förnuft, så finns det ingen ekonomisk problematik.

Men när Kloka exploatörer vill reglera den ekonomiska verksamheten i enlighet med deras makt och deras vinst, det är då finansiella problem uppstår.

Naturligtvis kommer elaka sinnen i sökandet efter argument för att motivera den nuvarande regimen säga att Guernsey var bara en obetydlig liten ö, att kontrollen av volymen av pengar av företrädare för folket är bra för ett litet land, men inte för ett stort land.

Okej. Ta del av vad dessa herrar har att invända mot dig idag. Nästa vecka kommer samma herrar berätta att pengar problemet inte kan lösas på rätt sätt i ett litet område eller en provins, utan måste föras till en överstatlig eller internationell nivå!

Det var inte den moderna samhällsnyttan i dagens mening som gällde på Guernsey från 1820 till 1836. Ingen tvekan om att utvecklingen på den tiden och den platsen inte skulle ha rätt att gå så långt som att ge utdelning till konsumenterna. Men det var redan då en icke-skuld-bärande nationell valuta, som utfärdats i enlighet med de möjligheter som behoven krävde.

Frågorna i nationell valuta från Guernseys orsakade varken inflation eller lättja. De skapade aktivitet och välstånd. Men dessa frågor skapade inte några slavar, och det var därför bankirerna ingrep.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram