Lu-Ring

2010-12-01

Federal Reserve öppnade på onsdagen mycket motvilligt böckerna, avseende sin monumentala kampanj för att rädda det finansiella systemet i mitten av den senaste krisen, vilket avslöjar hur man har fördelat cirka $ 3300000000000 av skattebetalarnas skuldansvar under lättnadens djupa suckar.

Uppgifterna visar att Fed:s benägna bistånd till bonusen förlovade hemmamarknad, det splittrades nog upp i en något annorlunda utsträckning, än vad som kanske tidigare sannolikt har varit den gängse uppfattningen i allmänhet. Lustig nog så var det till exempel två europeiska megabanker - Deutsche Bank och Credit Suisse – som nog egentligen mera olustigt nog, rent faktiskt var de största mottagarna av Feds riktade köp av inteckningsbaserade finansinstrument (mortgage-backed securities). Feds dollarflöde rann väl också inte sällan i strida strömmar till olika, stora amerikanska företag som inte alls är några finansiella aktörer, däribland McDonald's och Harley-Davidson, genom olika oprioriterade kortfristiga lån. Man skulle utan att vara alltför orättvis, rentav kunna likna detta vid en nära nog helt omaskerad blåsning av det allmänna på skattemedel. Inte bara i långa landet falukorv är den mentala bedövningen mycket svår att bryta.

Åtgärden, som inleddes i Jan 2009 för att stimulera flödet av krediter och hålla hushållens upplåningskostnader nere, ledde landets privatägda centralbank Fed, under om så skulle behövas helikopterflygande ledning av Ben Bernanke, till att köpa upp mer än $ 1.1 biljoner värdelösa inteckningar förpackade i form av värdepapper. Dessa bostadsobligationer garanterades alltså av Fannie Mae och Freddie Mac, dessa två i princip värdelösa fastighetsinteckningsjättar, som nu alltså istället ägs av skattebetalarna, en grupp som måhända kan tänkas bli något lite mera ifrågasättande, inför uppdagandet av uppgifter som dessa.

Deutsche Bank, som utifrån namnet är något mindre Amerikansk med avseende på det allmännas nationalitet i detta, långivare, men som dock är en gigantisk tysk långivare, har sålt mer än $ 290.000.000.000 värde av dessa kanske inte alltid så utmärkta bostadspapper till Fed, vilket data från Fed under juli visar. Credit Suisse, en inte heller fullt så särskilt Amerikansk bank, utan mera schweizisk bank, sålde på Fed mer än $ 287.000.000.000 i värdelösa bostadsobligationer.

Uppgifter som dessa, har av inte fullt så svårförståeliga skäl tidigare varit hemliga. Detta släpptes dock i onsdags per den nyligen antagna lagen om förnyandet av den federala budgetförordningen.

Fed, som nog måste sägas uppbära ett våldsamt stöd av Obama administration, stred tappert som ett skadat lejon emot lagstiftarens önskan om fullständig information och transparens i saken, under hela den ekonomiska reformdebatten.

Inteckningsköp programmet, som alltså egentligen innebär att socialisera kreditförluster, det har kommit till under kritik av olika ekonomer och finansiella experter, som tror att Fed: s initiativ i onödan har blåst upp bostadsmarknaden, och förhindrat den rensning som i stort sett alla experter anser är nödvändig för en real ekonomisk återhämtning. Vi bör av artighetsskäl avhålla oss ifrån att uttrycka oss om de systemiska bristerna, med skuld som bärare av värde vilket ovillkorligen leder systemet dit det är idag, så länge privata aktörer tillåts att skapa valuta.

Att i saken, Fed är en privat aktör behöver vi kanske inte heller fördjupa oss i närmare här, men vi bör inte heller bortse ifrån det faktum att Fed egentligen inte är ett statligt federalt organ trots sitt namn, det utgör ett konstitutionellt mycket märkligt förhållande, för att inte säga rent vansinnigt.

Hur som helst så har detta förlustsocialiseringsprogram, hur tokigt detta än kan tyckas vara, även fått visst beröm för dess förmåga att förebygga en finansiell Armegedon situation, där räntekostnader annars kunde ha skjutit i höjden samt kollapsat bostadsmarknaden och i förlängningen lett till ännu fler utmätningar.

Uppgifter som publiceras imorgon visar vilka Wall Street företag som har varit de största mottagarna av Feds obligationsköpar program. Det faktum att utländska långivare gynnats mest på skattebetalarnas bekostnad, det är sannolikt ingen större opinionsbildningsmässig hit.

Fed telegraferade emellertid effektivt nog även sina avsikter till finansmarknaden innan det att de började att köpa obligationer. Legendariska kapitalförvaltare som Bill Gross, som övervakar mer än $ 1200000000000 på Pacific Investment Management Co, sade förra månaden under en TV-intervju att en del av hans framgång under de senaste 18 månaderna främst berodde på att han ägnade sig åt att köpa värdepapper framför näsan på Fed, och sedan sälja dem till Fed till överkurs, vilket gjorde honom en nätt vinst.

Morgan Stanley sålt på Fed mer än $ 205 miljarder i bostadspapper från januari 2009 till jul2010, medan deras mycket större rival, Goldman Sachs sålde $ 159.000.000.000. Citigroup, landets tredje största bank med tillgångar sålde på Fed nästan $ 185.000.000.000 i bostadsobligationer. Merrill Lynch/Bank of America har sålt ca $ 174.000.000.000.

Det är väl egentligen inte riktigt klart exakt hur mycket som dessa företag har skurit emellan genom att delta i denna typ av verksamhet som tillåtits i detta, så kallad "front running". Men det är nog ganska klart att de gick med inte helt obetydliga vinster…

JPMorgan Chase, USA:s näst största bank avseende tillgångar, sålde på Fed $ 153.000.000.000  värde av  skuldvärdehavererade bostadspapper.

Övriga utländska banker med omfattande Wall Street verksamhet som också har också dragit nytta av förlustsocialiseringsprogrammet är ibland andra Barclays, det gamla trevliga brittiska kolonialföretaget, som tog över den misslyckade investmentbanken Lehman Brothers, som sålde ca $ 123 miljarder bostadsobligationer. UBS, en annan schweizisk långivare, sålde omkring $ 94 miljarder. BNP Paribas, en fransk bank, sålde på Fed omkring $ 67 miljarder.

Detta är inte någon liten stöld.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram