Säkerhetspaktskonsekvenser

2021-09-17
Snyltlyssnade man inspelningen av myset idag 😉
" Med säkerhetspakten Aukus vänder Joe Biden EU ryggen och knyter Storbritannien och Australien närmare sig. USA:s vilja att bekämpa Kinas inflytande i Asien och Stilla havet gör att en ny världsordning växer fram, skriver The Atlantics Tom McTague i en analys.
Beskedet att Australien river ett ubåtskontrakt med Frankrike för att i stället vända sig till britterna och amerikanerna har lett till kraftiga franska relationer. Frankrike hade inte fått några förvarningar och fick beskedet i direktsänd tv.
Joe Biden spelar ett högt spel när han räknar med att Frankrikes ilska kommer att lägga sig, skriver The Guardians Patrick Wintour i en analys. En spricka mellan ett av EU:s tyngsta länder och USA är inte till gagn för väst i kampen mot Kina.
”Washington måste övertyga Frankrike att landet fortfarande kan vara en partner i Stilla havet. Om man inte lyckas blir Kina den enda långsiktiga vinnaren”, skriver han.
Onsdagens pressträff var ett förnedrande slag i magen för EU, skriver CNN:s Luke McGee.
”I bästa fall var det en oförskämdhet. I sämsta fall bekräftade det att Bryssel, trots sina ambitioner, inte tas på allvar i det geopolitiska spelet”.
Analyser: EU ses inte som en geopolitisk storspelare
omni.se
Analyser: EU ses inte som en geopolitisk storspelare
Med säkerhetspakten Aukus vänder Joe Biden EU ryggen och knyter Storbritannien och Australien närmare sig. USA:s vilja att bekämpa Kinas inflytande i Asien och Stilla havet gör att en ny världsordning växer fram, skriver The Atlantics Tom McTague i en analys.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram