SvD Utan Skuldmättnad Med De Rika I London

2025-01-06
Men om systemet är skuldmättat...

https://www.svd.se/a/dRbQno/labour-gor-livet-svart-for-de-rika-i-london
"2025 prognostiseras bli ett hårt år för Londons miljonärer.
Förra året var det sämsta sedan den stora pandemin när det gällde försäljning av lyxbostäder i staden.
Inte en enda affär på över 100 miljoner pund!
Närmast kom Tom Ford, tidigare kreativ chef på Gucci och Yves Saint Laurent. Han sålde sitt modeföretag till Estee Lauder för en rejäl summa häromåret och shoppade sedan bland annat ett hus med nio sovrum, glashiss och simbassäng i Chelsea i London.
Fast då ”bara” för 80 miljoner pund.
Framförallt lyckades modedesignern göra affären innan den nya Labourregeringens första budget började gälla nu vid årsskiftet. Och detta, räknade The Daily Mail fram, innebar att Tom Ford sparade 1,6 miljoner pund i skatt. Den nya brittiska regeringen anklagas nämligen för att med allt från skattehöjningar till regeländringar ha sjösatt en politik aktivt inriktad på att slå mot Londons superrika.
Detta har de tagit till sig.
Vilket avspeglades på marknaden för lyxbostäder redan förra året.
”Min pappa sa alltid att det var bättre att betala sina skatter än att dö av tristess i Monaco.” Uttalandet kommer från en anonym superrik Londonbo i en studie från London School of Economics i våras. Studien visade att många av Londons miljonärer just tänker på det här sättet. Ja, det må vara mer fördelaktigt att bo i Bahamas. Men jäklar vad tråkigt!
"Det är ju bara segelbåtar och tjänstefolk!"
Dessutom finns det inget operahus!
Det är i hög grad denna inställning som den nya brittiska regeringen räknar med. De nya socialdemokraterna inne på Downing Street 10 tänker att de har marginal. Ja, det bör gå att göra livet i Londons sydvästra superrika stratosfärer svårare.
Utan att alla miljonärerna flyger sin kos.
(Och då snarare till Dubai än till Bishops Avenue i norra London).
Från den 1 januari har Storbritannien infört 20 procents moms på privatskoleavgifter. Den mycket omtalade reformen har orsakat uppror i mången föräldragrupp på nätet. Men mest i den bemedlade medelklassen. Londons superrika bryr sig inte nämnvärt om att Eton har blivit dyrare.
Vad som påverkar många av dem är istället den nya regeringens avskaffande av den skattemässiga status som har funnits i Storbritannien sedan 1914 och brukar kallas för ”non-dom”.
Vad är ”non-dom”?
Jo, den som gentemot det brittiska skatteverket har kunnat bevisa att hon visserligen kanske bor i London men att hennes ”permanenta hem” är någon annanstans på jorden har inte behövt skatta på utländska inkomster eller kapital i Storbritannien. Hon har dessutom sluppit den fyrtio procentiga brittiska arvsskatten på de utländska delarna av sin förmögenhet.
Allt detta kommer att ta slut i april 2025.
Detta är en riktad åtgärd mot Londons miljonärersbefolkning (det finns 80 000 ”non-doms” i landet). Men hur reformen kommer att påverka den brittiska statskassan är omdebatterat. Enligt beräkningar från Office for Budget Responsibility kommer åtgärden leda till ökade skatteintäkter på runt 3 miljarder pund om året.
Den bilden delas av finansminister Rachel Reeves som gärna vill ha pengarna.
Men enligt en studie gjord av Oxford Economics (som var sponsrad av lobbygruppen "Foreign Investors for Britain” vilka representerar just rika individer) kommer förändringarna tvärtom att leda till minskade skatteintäkter. Dessa ekonomer menar att miljonärerna kommer att fly till Dubai och det brittiska finansdepartementet nere vis St James Park finna sig självt med en miljard pund mindre om året. Och hur många sjuksköterskelöner är inte det!? Rädda Londons miljonärer!
Eller jaga i alla fall inte aktivt iväg dem!
Avskaffandet av ”non-dom” statusen i det brittiska skattesystemet genomförs av en socialdemokratisk regering. Men årets reform är på många sätt en logisk slutsats på en process som började under tidigare konservativa regeringar.
Att man är paranoid behöver som bekant inte betyda att man inte är förföljd. Och Storbritanniens miljonärer har onekligen bit för bit förlorat många av sina politiska fördelar under det senaste decenniet.
I den bemärkelsen är de inte inbillningssjuka när de springer till Oxford Economics och vill ha forskning för att försöka bevisa sitt ekonomiska värde.
För samhället.
Inte bara för Harrods.
Redan 2015 införde den konservative finansministern George Osborne en rad reformer av ”non-dom” systemet. De innebar inte minst att man bara kunde leva med denna skattemässiga status i femton år. Efter det fick man betala. Eller flytta från London till det land som man hela tiden hade hävdat var ens egentliga ”hem”.
David Cameron som var premiärminister på den här tiden förbjöd även personer som inte var permanent boende i landet från att sitta i parlamentet. Politik har högre status i Storbritannien än i Sverige. Förmögna svenskar drömmer knappast om att få hänga i riksdagens kafeteria med eget passerkort.
En plats i det brittiska parlamentet är dock något helt annat. Det är tjusigt. Det händer grejer. Och det finns tre barer bara i underhuset: The Pugin Room, Smoking Room och The Strangers’ Bar (som ligger på terrassen ut mot vattnet med utsikt mot London Eye).
I valrörelsen förra året rapporterades det emellertid att Labourledaren Keir Starmers stabschef (trots att hon var dotter till en pubägare!) ämnade stänga alla parlamentsbarerna. Detta har ännu inte hänt. Trots regeringsskifte. Och som en anonym parlamentariker sa till The Daily Mail: ”fördelen med att ha åtminstone en bar som ligger vägg i vägg med kammaren är att det blir lättare att hålla koll på bråkstakarna då”.
Han fortsatte: ”Annars hade de ju behövt gå till någon pub som ligger längre bort”.
Ja, må Gud välsigna den brittiska demokratin (och allt som håller den levande).
Hursomhelst!
Så roligt fick rika britter med särskild skattestatus alltså inte längre ha. Och Storbritannien har även gett sig på sina miljonärer på annan väg. Senast avskaffade landets förre premiärminister Rishi Sunak häromåret exempelvis möjligheten att få tillbaka momsen på grejerna som du köpt på Bond Street. Den kunde du tidigare få tillbaka när du flög från Heathrow till ditt ”hem” utanför EU.
Enligt rapporter till Bloomberg har detta lett till att en del av stadens superrika nuförtiden tar privatplanet till Milano när de ska shoppa.
Det blir tydligen billigare (eller mindre dyrt!).
Labours avskaffande av hela "non-dom"-systemet kom med andra ord inte som en blixt från klar himmel. Reform efter reform de senaste decennierna har gjort London mindre miljonärsvänligt.
De konkreta ekonomiska effekterna av den politik som införs 2025 kommer man inte kunna dra några slutsatser om förrän om flera år. Den tidigare socialdemokratiska ekonomiministern Ed Balls gjorde på sin tid bedömningen att ett totalt avskaffande av ”non-dom”-systemet skulle kosta staten pengar. Det är med andra ord inte bara miljonärslobbyn som räknar på det här sättet.
Och om din pappa nu sa åt dig att det var bättre att betala sina skatter än att dö av tristess i Monaco blir följdfrågan förstås: ”hur mycket skatt?”.
Vid vilken skattesats blir döden i Monaco att föredra?
Det är grundfrågan i det här ekonomiska experimentet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram