Boxning

2024-11-13
Tänka sig...

https://www.dn.se/kultur/arenaspektakel-i-trumps-anda-nar-ung-och-gammal-mots/
"”Amerika är räddat”, skrev Jake Paul på X efter Donald Trumps comeback i presidentvalet.
Den 27-åriga influeraren, som främst är känd från Youtube och 2018 slog in på en boxningskarriär, förklarade att sanningen och Gud hade segrat. Nu gäller det att ena det splittrade landet, sammanfattade han sina känslor om valresultatet.
Jake Paul slog igenom som viral videomakare vid ungefär samma ålder som Mike Tyson omskolade sig från ungdomskriminell till boxningslöfte.
Nu möts de i vad som beskrivs som historiens största boxningsmatch, åtminstone sett till antalet tv-tittare. Medan stora fajter av tradition har varit pay per view, arrangeras deras haussade holmgång i samarbete med Netflix. Natten till lördag visas slagsmålet i AT&T Stadium för strömningsjättens närmare 300 miljoner användare över hela världen.
Matchen träffar också mitt i solarplexus på eftervalsdebatten.
Detta mediala spektakel planerades långt innan valet. Enligt Jake Paul började allt med en vision han fick under ett rus på den psykedeliska drycken ayahuasca: han skulle möta Mike Tyson och med hjälp av fjärilseffekten frälsa världen genom boxning. Det berättar han i införprogrammet ”Countdown. Paul vs. Tyson” på Netflix. Där påminns vi också om att Irlands Katie Taylor och Puerto Ricos Amanda Serrano kommer att ställas mot varandra igen, som en del av fredagens matchprogram.
Mötet mellan Tyson och Paul är förstås en oemotståndlig generationskonflikt, en skrikig uppgörelse mellan två boxare som har fungerat som följetonger i gamla respektive nya medier. Tyson är en legendarisk mästare men också en dömd våldtäktsman, som bitit Evander Holyfield i örat och agerat driftkucku i både ”Simpsons” och ”Baksmällan”. Nu är han tillbaka i rampljuset, som respekterad senior.
Jake Paul under inspelningen av ett Youtube-prank 2017.
Jake Paul under inspelningen av ett Youtube-prank 2017. Foto: X17/TT
Paul gjorde sig ett namn tack vare provocerande stunts och han visar fortfarande mer än gärna mittenfingret. I ”Countdown. Paul vs. Tyson” lanseras han samtidigt som en mer eftertänksam figur. Han är en unge med extra energi som genom boxningen fått fokus i livet. Ungefär som Mike Tyson, fast helt annorlunda.
Evenemanget vänder sig hur som helst till en demografi, och linjerar perfekt med en populärkulturell algoritm, som har lyfts fram som en förklaring till Trumps vinst.
Det handlar om män och kampsport.
USA har ju inte bara bibelbältet i sydöst, med sina socialt konservativa och kyrkobesökande väljare, utan också ”boxningsbältet”. Med andra ord en kategori företrädesvis manliga väljare som gillar boxning och MMA.
Kampsport är förstås inte ”höger”, även om boxningen brukar involveras i komplicerade politiska skeenden. Se till exempel på turerna kring Muhammad Alis och George Foremans ”Rumble in the jungle” 1974. I dokumentären ”Fighting in the age of loneliness” (2018) på Youtube berättas det hur MMA-buren etablerades som en chans att slå ur underläge i ojämlikhetens USA. Men också om hur sporten blev mainstream, i stället för att härja vidare som boxningens kontroversiella och färgstarka kusin.
Donald Trump och Mike Tyson, 1988.
Donald Trump och Mike Tyson, 1988. Foto: Richard Drew/AP
I den processen spelade Donald Trump en avgörande roll. Redan på 1980-talet var han värd för stora boxningsevenemang, bland annat knockade Mike Tyson motståndaren Larry Holmes på Trump Plaza i Atlantic City 1988. Och när världens dominerande MMA-organisation UFC var på fallrepet i början av 2000-talet upplät Trump sitt eget kasino, Taj Mahal i Atlantic City, åt deras matcher.
Det var inte minst förbudsivrare i det republikanska partiet som hade angripit UFC, anförda av John McCain som 1996 avfärdade sporten som ”mänsklig tuppfäktning”. Alltsedan dess har UFC-bossen Dana White varit en av Trumps mest hängivna supportrar, medan MMA har blivit en av världens snabbast växande publiksporter.
Arenaformatet framstår som Trumps hemmaplan, inte bara för att han gärna svingar vilt under sina valmöten. I en valfilm, signerad Elon Musks kampanjorganisation, beskrevs presidentkandidaten som en ”American badass”. Det råkar också vara titeln på Kid Rock-låten som spelades när Trump gjorde bejublad entré på ett UFC-arrangemang i våras, bara dagar efter att han fälldes i ett historiskt rättsfall.
Joe Rogan, som driver världens största podcast, är också en gammal MMA-profil. I oktober gästade Trump podden, medan Kamala Harris avböjde medverkan. Kostade det Demokraterna valet? Antagligen inte, men uppenbarligen fattade Harris motståndare att det finns röster att vinna på läktarna. När Trump firade valsegern fanns UFC-bossen Dana White med på scenen.
UFC-bossen Dana White vid mikrofonen under valkvällen.
UFC-bossen Dana White vid mikrofonen under valkvällen. Foto: Alex Brandon/AP
Inför fredagens fajt i Texas har Trump hyllat sin gamla kompis Mike Tyson. Att även den gapiga influeraren som blivit skäggig slugger ställt sig i den nygamla presidentens ringhörna kom knappast som någon överraskning. Jake Pauls och Donald Trumps målgrupper har ju likheter med varandra.
Är matchen på Netflix en freakshow, som vissa kritiker kallar den, som underminerar sportens värdighet? Eller krävs kändisfaktorn som både Paul och Tyson bidrar med för att göra boxning great again?
Oavsett vem som vinner på fredag framstår evenemanget som ett ärevarv efter presidentvalet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram