Palmemordsbokrecension I ST

2024-09-23
Just nu i Sundsvalls tidning...
Är det samma FBI och CIA som har legat bakom allt från...

https://www.st.nu/2024-09-23/jordas-overtygar-i-sin-bok-om-mordet-pa-olof-palme/
"Det har skrivits ett stort antal böcker om mordet på Olof Palme.
Nu släpper Jon Jordås den ”sista”. ”Närmare än så här går det inte att komma”, skriver han.
Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.
Jon Jordås lanserar sin teori om Palmemordet i sin nya bok.
Öppna bild i helskärmsläge
Jon Jordås lanserar sin teori om Palmemordet i sin nya bok.
Titeln är möjligen lite kaxig. Lätt provocerande.
Författaren och journalisten Jon Jordås har valt att döpa sin nyutgivna bok till ”Den sista boken om mordet på Olof Palme”. Ett sätt att försöka sätta punkt för teorier och spekulationer, som pekat åt en rad olika håll genom åren.
Vi var nog många som rynkade ett par skeptiska ögonbryn vid den där presskonferensen i juni 2020, där åklagaren Krister Peterson pekade ut den så kallade Skandiamannen som gärningsmannen.
Det kändes inte helt övertygande, om man säger så.
Många fortsatte gräva i materialet. En av dem är Jon Jordås, som gjort en rejäl djupdykning i utredningen och presenterar sina slutsatser i den nya boken.
Enligt Jon Jordås pekar det mesta mot ”Christer A”, en person som funnits med i utredningen hela tiden, men ändå hamnat i skuggan. Ett spår som tappades bort, återfanns och tappades bort igen.
I boken går Jordås igenom händelseförloppet vid mordet, Christer A:s bakgrund och det som pekar mot honom:
Han ägde en revolver av den typ som användes, en Smith & Wesson .357 Magnum och var en erfaren skytt.
Han fick kallelser att komma in med vapnet men dök aldrig upp. Vapnet provsköts aldrig.
Han var bosatt i närheten av mordplatsen. Han säger själv att han låg sjuk den kvällen/natten, men det finns uppgifter som pekar på att det inte stämmer.
Hans utseende och rörelsemönster stämmer väl överens med uppgifterna om Olof Palmes mördare och en fantombild som togs fram.
Christer A beskrivs som en ensamvarg, var dömd för djurplågeri, hade haft flera ströjobb och levt på en travvinst. När han med tiden får frågor om revolvern hävdar att han har sålt den till en okänd person.
Jon Jordås är dokumentärchef på produktionsbolaget Filt och har bland annat arbetet med serien ”Palmeutredningen inifrån”.
Jon Jordås rör sig fram och tillbaka genom utredningen och lyfter fram den fantombild som togs fram med hjälp av Mårten Palme i nära anslutning till mordet. Den föreställer den man som väntade vid ett skyltfönster utanför biografen Grand.
Bilden uppvisar stora likheter med Christer A. Jordås har även kört bilden genom ett program för ansiktsigenkänning med AI-verktyg, där han jämfört med olika personer.
Han testar med sig själv och får 5 procents likhet, Skandiamannen Stig Engström når 16 procent och Christer Pettersson 25 procent.
Och Christer A? Där sticker siffrorna iväg. Jordås får 41 procents likhet på ett av porträtten, 57 procent på ett annat.
Jon Jordås går också igenom slutsatserna från samarbetet med FBI, som tog fram en brottsanalys och gärningsmannaprofil.
Deras bild pekar på att det inte finns någon konspiration bakom mordet och att det inte är fråga om en yrkesmördare.
I stället handlar det troligen om en ensam människa, med tillgång till en Magnum, en person som bor eller jobbar nära brottsplatsen, har haft en rad olika jobb - och visar ett stort intresse för utredningen.
Mycket stämmer in på Christer A. Det visar sig också att han ofta besöker ett kafé mitt emot mordplatsen och dyker upp där på årsdagen tio år efter mordet.
Han förhörs i omgångar, sista gången i februari 2007. Det talas om en specialoperation, men det blir ingenting.
Christer A skriver ett brev som får en anhörig att kontakta polisen och be dem åka hem till honom. Två ordningspoliser, som inte känner till hans koppling till Palmeutredningen, åker hem till honom klockan tre på morgonen för att se om han lever.
Det slutar med att han tar sitt liv.
Jon Jordås lyfter fram en person som funnits med i Jon Jordås lyfter fram en person som funnits med i Palmeutredningen, men hamnat lite i skymundan.
Skandiamannen, då? Nej, Jon Jordås tror inte på åklagarens slutsatser. Långt därifrån. Han lyfter bland annat fram att det är tveksamt om Skandiamannen hade tillgång till en Magnum och det märkliga i att han skulle ha återvänt till mordplatsen med risk för att bli igenkänd.
”Den sista boken om mordet på Olof Palme” är en välskriven, läsvärd och föredömligt koncentrerad genomgång av utredningsmaterialet.
Jon Jordås driver sin tes och han gör det väl. Och visst är det märkligt att varken Lisbeth Palme, sonen eller övriga biobesökare på Grand blev visade någon bild på Christer A.
Likheten mellan honom och den fantombild som togs fram med hjälp av Mårten Palme är ett i raden av sammanträffanden, skriver Jordås: ”Närmare än så här går det inte att komma”.
Det är mycket möjligt att han har rätt. Det kommer vi nog aldrig att få veta.
Men den sista boken om Palmemordet? Nej, knappast."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram