Hopplöshet & Barnlöshet

2024-09-19
Denna kan nog faktiskt vara en tändande gnista i debatten:

https://www.svd.se/a/63PnA3/anna-bjorklund-hopploshet-ligger-bakom-barnlosheten
KULTURDEBATT | Det är inte mer pengar som behövs för att fler ska vilja bilda familj – utan hopp och en tro på den egna förmågan. Det skriver Anna Björklund apropå debatten om det minskande barnafödandet.
Anna Björklund
Publicerad 2024-08-28
Det är två år sen jag var gravid med mitt fjärde barn och mellan gratulationerna hörde jag orolig tandagnisslan. Jahopp, då blir den där högskoleutbildningen aldrig klar, nähä, då kan man sluta vänta sig något därifrån, vad synd, så gick det med den karriären.
Alla känner till dikotomin mellan jobb och barn. Gör man det ena får man offra det andra, särskilt kvinnan, förstås. För dygnets timmar är ju lika många för alla och inte fan blir det mycket tid för förkovran med fyra under sju?
När DN:s Elsa Kugelberg svarar på min text i SvD om barnbristen är det denna välbekanta gamla tanke hon faller in i. Att svenskar enligt SCB aldrig har fött så få barn, någonsin, måste alltså bero på att kvinnor nu gör så fantastiska karriärer. ”Botten har fallit ur statistiken” enligt demografiprofessorer i hennes egen tidning. Fenomenet är globalt och ihållande, utan att någon av de vanliga förklaringsmodellerna duger.
Men enligt Kugelberg antyder det faktum att babylyckan uteblir så klart att all annan lycka tagit dess plats! För världens kvinnor vandrar genom en så rik flora av upplevelser att fortplantningen föll ur buketten, till ingens sorg. I så fall borde barnbristen alltså kunna ses som ett feministiskt framsteg, verkar hon treva sig fram till.
Det hade kanske varit rättvist, men det är inte så det är.
För kvinnor med hög utbildning är de med lägst barnlöshet i Sverige, inte tvärtom. Samma trend är ännu starkare för män, de familjelösa är framför allt de som även saknar jobb och högskolepoäng. Dessutom har jämställdheten mellan könen faktiskt sett en liten tillbakagång under de senaste, allra mest barnlösa, åren.
Och när jag ser mig omkring verkar ungar inte utesluta mer lukrativa livsprojekt. Nej, min allra mest framgångsrika väninna har vid sidan av långtidsammat plural barn. Vd:ar av båda könen tränar sina barns bollag på helgerna och de riktigt rika verkar allihop avla en egen startelva. Min egen erfarenhet är att saker formas om till följd av barn, ibland skjuts upp, inte att de ställs in.
Det är inte så att man väljer det ena eller det andra, familj eller framgång. Snarare verkar vissa få allt, andra inget.
Historikern Gunnar Wetterberg målar i Expressen bilden av att den långvariga globala trenden av allt lägre barnafödande skulle vara ett statistiskt hack i kurvan till följd av 90-talskrisen. Fjärils vingslag i alla ära, men jag vet inte om svenska bostadspriser förklarar bristande barnlängtan i vare sig Sydkorea eller Costa Rica?
Dammiga förklaringar
Varför både Wetterberg och Kugelberg plockar dammiga förklaringar från hyllan för att vifta bort en av sin samtids mest skrämmande frågor är svårt att förstå. De båda akademikerna avfärdar anomalierna som alarmism eller aggressiv internethöger-jargong, kanske just för att den antyder att något saknas i deras modeller? Att det samhällsvetarna kallat framsteg uppnåtts till priset av höga alternativkostnader, att behoven och begären inte alltid går att bryta ut?
För barnalstrande är trots allt inte heller en strikt räkneövning, hade det varit för timlönen hade även jag valt annorlunda. Människoartens sjunkande intresse för nästa generation verkar heller inte ha med kapital att göra, då många barnfattiga platser på jorden är rikare än de någonsin varit.
Nej, för beslutet att bilda familj behövs inte framförallt stålar, däremot vad man slängigt kan kalla för hopp. En tro på den egna förmågan och en vana att omsätta tanke i handling, oavsett olyckskorpar omkring. Egenskaper som inte bara bebisräknare, utan arbetsgivare och andra medmänniskor, söker och saknar."
Alla reaktioner:
49Du, Marcus Ljunggren, Elisabeth Strandberg och 46 andra

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram