Ljugande SIDA

2024-09-02
Men det handlar inte om korruption....

https://www.svd.se/a/bmkrRk/sidas-osanningar-visar-varfor-johan-forssell-behover-genomfora-en-revolution
"För att en regering ska kunna styra, måste den kunna lita på sina myndigheter. Men från biståndsmyndigheten Sida får regeringen osanningar – till och med i årsredovisningen.
På Utrikesdepartementet pågår ett projekt som, mellan skål och vägg, har arbetsnamnet ”Sluta ljuga”. Den som ska förmås att upphöra med osanningar är biståndsmyndigheten Sida.
I början av sommaren nåddes nämligen departementsledningen av en rapport som avslöjade att Sida inte är att lita på.
Den 58-sidiga rapporten var författad av en medarbetare på Expertgruppen för biståndsanalys (Eba). Det är en föga känd statlig kommitté med uppdrag att fortlöpande analysera och utvärdera Sveriges internationella bistånd. Biståndspolitikens motsvarighet till den samhällsekonomiska och lite mer välkända expertgruppen Eso, om man så vill.
I början av sommaren nåddes departementsledningen av en rapport som avslöjade att Sida inte är att lita på.
Men låt oss börja med att förklara varför rapporten rörde upp så starka känslor på UD. Varför man i samtal med ledande personer på departementet får höra ord som ”skandal” och ”häpnadsväckande”. Och varför man måste känna till rapporten – och några andra händelser jag ska berätta om i kommande artiklar – för att förstå varför biståndsministern Johan Forssell (M) blivit allt mer övertygad om att svenskt bistånd inte bara behöver en ny inriktning, utan måste göras om i grunden.
Det beror på följande: För att en regering ska kunna fullgöra sin grundlagsfästa uppgift att styra riket, är det helt avgörande att den kan lita på sina myndigheter. Inte minst eftersom myndigheterna arbetar självständigt, samtidigt som regeringen bär det politiska ansvaret för allt de tar sig för.
En bärande vägg i detta förtroendebygge är att myndigheterna lämnar korrekta och rättvisande redovisningar. Av sin verksamhet i allmänhet, och sina resultat i synnerhet.
Det viktigaste dokumentet i detta avseende är myndigheternas årsredovisning. Alla uppgifter i en årsredovisning ska ha kvalitetssäkrats i flera led, från avdelningschefer till generaldirektör. Innan den skickas in undertecknas den av hela myndighetens styrelse, som på heder och samvete ”intygar att årsredovisningen ger en rättvisande bild av verksamhetens resultat”.
Är uppgifterna i själva verket missvisande, rämnar hela förtroendebygget mellan regeringen och myndigheterna. Och det var just det som Ebas rapport visade – resultaten i Sidas årsredovisningar stämmer inte.
Rapportförfattaren, en utredningssekreterare på Eba, hade tittat närmare på de avsnitt i Sidas två senaste årsredovisningar som rör en av myndighetens mest prioriterade frågor – att skapa jobb och sysselsättning i utvecklingsländer. Bara under 2022 betalade Sida, enligt rapporten, ut sammanlagt drygt sju miljarder kronor till biståndsinsatser där sysselsättning var huvudmålet eller ett viktigt delmål.
Men av tolv granskade resultatutsagor, fann Ebas utredare att uppgifterna i sju av dem inte ens stämde överens med de källor som årsredovisningen hänvisade till.
I årsredovisningen för 2022 skrev till exempel Sida att ett projekt i Palestina hade lett till 6 900 ”skapade och bibehållna jobb”. När Eba gick till källan för detta påstående – en strategirapport som i sin tur hänvisade till ett programdokument – fann man förvisso samma siffra. Men i primärkällan framgick det att det enbart handlade om bibehållna jobb, inte nya arbetstillfällen.
Eba valde därför att göra en djupare granskning av tre insatser, som genomförts i Zimbabwe, Etiopien och Tanzania. Dessa tre skulle enligt Sidas årsredovisningar ha lett till 124 000 nya arbetstillfällen – nästan 90 procent av det samlade resultatet i biståndsmyndighetens sysselsättningsprojekt. Bara projekten i Zimbabwe, som uppgavs ha skapat jobb i ”den gröna sektorn”, skulle enligt redovisningen ha varit så framgångsrika att antalet arbetstillfällen motsvarade runt två procent av det totala antalet anställda i hela landet.
Den fördjupade granskningen visade att även dessa resultat var missvisande. När utredaren kontaktade Sveriges ambassad i Harare, fick han veta att de 67 500 gröna jobben i Zimbabwe avsåg programmets målsättning, inte det verkliga utfallet. Det finns ”ingen grund i utvärdering eller rapportering för att skriva att programmet bidragit till att 67 500 kvinnor och ungdomar fått jobb”, skriver Eba.
Även i Tanzanias fall var det som beskrevs som resultat i själva verket mål eller förhoppningar. Den uppgift om 17 000 arbetstillfällen som Sida publicerade i sin kvalitetssäkrade årsredovisning, visade sig ha sitt ursprung i ett dokument som skrevs innan det aktuella biståndsprogrammet ens hade startat.
I Etiopiens fall blev felaktigheterna närmast komiska. De redovisade framgångarna för ett jobbprogram för kvinnor och ungdomar – som var så stora att projektet förärades ett eget avsnitt i regeringens budgetproposition för 2023 – byggde i själva verket på en felskrivning.
”Vid en mailförfrågan till ambassaden i Etiopien uppger ansvariga att informationen som angavs i strategirapporten 2020 och sedan i årsredovisningen 2021 var felaktig genom att en nolla för mycket letat sig in i texten. (...) De 40 000 jobben skulle vid tidpunkt för rapporteringen i årsredovisningen ha varit ca 4 000 jobb”, skriver Eba. Som sammanfattar sin fördjupade granskning av Sidas redovisade resultat med att ”ingen av dessa ger en rättvisande bild av vad insatserna åstadkommit” och att rapporten ”snarare underskattar än överskattar kvalitetsproblemet i rapporteringen”.
I samtal beskriver ledande personer på UD biståndet som en svart låda. Johan Forssell använde nyligen begreppet ”parallellt universum” i en intervju (Kvartal 16/8). Mångmiljardbelopp slussas årligen ut till olika aktörer, som i sin tur ofta förmedlar dem vidare i åtskilliga led innan pengarna, förhoppningsvis, hamnar där de är tänkta att användas.
All information är utspridd och filtrerad i flera steg, och på varje nivå har man starka drivkrafter att tvätta bort fula fläckar.
Men hur de faktiskt används och vad de åstadkommer är närmast omöjligt för regeringen att få grepp om. All information är utspridd och dessutom filtrerad i flera steg, och på varje nivå har man starka drivkrafter att tvätta bort fula fläckar. Även Eba noterar i sin rapport att det är iögonfallande hur sällan Sida rapporterar svaga eller oväntade resultat från sina insatser.
I något slags mänsklig mening är det begripligt att falla för frestelsen att försköna verkligheten. Det krävs stark karaktär, närmast självskadebeteende, för biståndets fotfolk att erkänna tillkortakommanden som i slutänden kan leda till att man förlorar pengar, jobb och existensberättigande. Inte minst när man dessutom är övertygad om att det man ägnar dagarna åt är gott och betydelsefullt.
Men Sida har uppenbarligen så dåliga skyddsmekanismer mot önsketänkande att det fortplantar sig hela vägen in till generaldirektör och styrelse. Biståndets svarta låda är snarare ett svart hål, och dessutom i vårt eget universum."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram