Aktieportföljer & Vårdsökande

2024-08-08
Söka vård för att man våndas över sammansättningen i sin aktieportfölj? Nu har det brunnit i proppskåpet.
Det har varit skakigt på börsen de senaste dagarna.
De senaste årens inflation har gjort Medelsvensson fattigare. Bostadspriserna sjunker. Semesterresor kan behöva ställas in. Och nu skakar det på världens börser. Många småsparare tvingas se röda siffror på kontot.
Flödet fylls av experter som råder ISK-medelklassen hur man ska tänka: binda eller inte, sälja eller hålla. Men bland alla ekonomiska tips smyger det sig också in psykologiska råd:
Ta ett djupt andetag, fokusera på det du kan förändra, och om oron blir för stark, tveka inte att kontakta vården.
– Det kan hänga kvar och bli ett växande problem hos många, och det är då det blir till psykisk ohälsa, säger Martin Forster, kvalitetsansvarig på Kry, till TT. Apropå att många förlorar jobbet och måste flytta.
Naturligtvis finns det människor som lider av katastroftankar och som triggas av rubriker om bostadskrasch och massarbetslöshet, och som behöver terapi för detta. Men de flesta som känner en klump i magen när de ser slutpriserna på Hemnet behöver inte söka vård.
Men ja. Det var väl bara en tidsfråga innan även räntenivån skulle bli en fråga för psykologerna. Sedan flera år tillbaka finns en tendens att kalla helt normala men otrevliga känslor som besvikelse, ilska, irritation och uppgivenhet för ångest.
Det leder till att språket förlorar nyanser. Värre är dock att det öppnar upp porten för att patologisera fullt normala känslor som inte kräver vård.
Känns det snopet att aktieportföljen tappat i värde? Du har ekonomisk ångest. Är du missnöjd med miljöministern? Klimatångest. Känns det stressigt när sommarledigheten drar i gång och resor och socialt umgänge ska planeras? Då har du semesterångest. Kalla in kuratorerna.
Faktum är att det inte tycks finnas någon typ av själavånda som inte kan mildras av råd från experter.
Faktum är att det inte tycks finnas någon typ av själavånda som inte kan mildras av råd från experter. Psykologer får svara på frågor som ärligt talat borde ställas till en moralfilosof eller i ett biktsamtal med en präst: ”Jag har varit otrogen med min mans bästa vän i 20 år – hur gör jag för att slippa skuldkänslorna och må bättre?”.
Nå, kan man invända, offentligheten är ju fylld med så mycket konturlös rappakalja att det varken gör till eller från. Men terapihysterin för med sig reella problem.
Det första är att den riskerar att göra människor handlingsförlamade, och vaggar in folk i en falsk föreställning av att problem handlar om inställning när det är fråga om omständigheter.
Många har haft det ekonomiskt tufft på senare tid. Men det kräver en privatekonomisk och/eller samhällsekonomisk lösning, inte ett besök till vårdcentralen. Och det är trots allt inte 1992. I alla fall inte än.
Värre är dock att sjukdomsstämplandet av livets alla kval är kränkande mot människor som faktiskt lider av reella psykiska sjukdomar. Hjärntumör och förkylningshuvudvärk är inte ”typ” samma sak, och det är inte heller stress över grillkvällar och sjukdomar som bipolaritet och depression.
Om alla skulle följa råden som experterna ger skulle vården kollapsa i morgon. En del behöver gå och prata med någon. Andra behöver bara radera Avanza-appen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram