Ukrainsk Besvikelse I DN

2024-07-09
Tick tack...

https://www.dn.se/varlden/natoexperten-toppmotet-redan-en-besvikelse-for-ukraina/
"Ukrainastöd – både på kort, medellång och lång sikt. Det är högst upp på agendan under Natotoppmötet i USA, enligt experten Magnus Christiansson.
– Men den verkliga knäckfrågan, det ukrainska medlemskapet i Nato, finns inte med, säger han.
Symboliskt är det viktigaste för Natoländerna under toppmötet i Washington att visa enighet – och att värdlandet USA:s president Joe Biden ska få se ut som en statsman internationellt.
Det säger Natoexperten Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Men landet i centrum, Ukraina, lär bli besviket, konstaterar han.
– Redan nu tror jag att de är besvikna över att frågan om medlemskap inte finns med på agendan, säger Magnus Christiansson.
Ett medlemskap i Nato har länge varit högst upp på Ukrainas önskelista, särskilt sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet i februari 2022.
Under Natomötet i Vilnius förra året gjordes ett uttalande om ett ukrainskt medlemskap som var väldigt försiktigt och utan kriterier för Ukraina, enligt Christiansson. Och i år kommer det alltså inte ens att diskuteras, åtminstone inte officiellt.
– I framtiden är det här någonting som man skulle behöva förtydliga, säger Christiansson.
– Natos artikel 10, som handlar om utvidgning, den är väldigt vag. Det står bara om att man ska främja principerna i stadgan och sedan ska man behöva bidra till säkerhet.
En viktig fråga för Nato är att ”Trumpsäkra” stödet till Ukraina, enligt Magnus Christiansson vid Försvarshögskolan.
I stället väntas fokus ligga på förberedelserna inför ett eventuellt presidentskifte i Natos mäktigaste stat, framhåller Christiansson. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har bland annat sagt att han inte kommer att skydda Natoallierade mot Ryssland om de inte når upp till försvarsbudgetmålen på över två procent av BNP.
En av punkterna handlar därför om den så kallade Ramsteingruppen, som samordnar vapenstöd till Ukraina, officiellt ska in under Natos vingar, berättar Magnus Christiansson.
– Det har sålts in som ett sätt att ”Trumpsäkra” stödet, därför att om det inte är amerikanerna som gör detta vid sidan om utan är en officiell Natofråga, då krävs det konsensus för att avbryta det.
Egentligen är det svårt att Trumpsäkra någonting över huvud taget, tillägger han.
– Om amerikanerna inte vill delta så kommer de inte att göra det, och då kommer det här att falla sönder i alla fall. Men det är ändå symboliskt viktigt.
För Ukraina är drömscenariot att tunga republikanska röster – eller Trump själv – svänger och säger att de ställer sig bakom landet förbehållslöst, säger Magnus Christiansson.
– Det är inte speciellt troligt, utan det troliga är att Trump kastar sin skugga över mötet, säger han.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s president Joe Biden möttes i Italien i juni i år.
Ytterligare en fråga som kommer att diskuteras på Natotoppmötet är ett så kallat finansiellt åtagande för Ukraina. Natoländerna har kommit överens om att landet ska få 40 miljarder euro nästa år. Generalsekreterare Jens Stoltenbergs mål, att varje år kunna försäkra Ukraina med 30 miljarder euro, gick inte igenom, enligt Magnus Christiansson.
– I grunden handlar det om att det finns en blandad syn från allierade om vad som är klok politik när det gäller Ukraina. Stoltenbergs idé är att visa länderna att ni kan inte vänta ut oss, vi kommer att fortsätta stödja Ukraina.
– Men att det finns länder som tycker att det här ändå kommer att avgöras vid förhandlingsbordet. Ungrarna som har blockerat att göra de här sakerna till en Natofråga har vikit ner sig, det är en diplomatisk framgång för Stoltenberg."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram