Svensk Nato-Tillhörighet & Gotland

2024-07-09
Sedan det svenska Nato-medlemskapet fullbordades har det pågått diskussioner i försvarsalliansen om Sverige ska höra till Natos militärkommando i Norfolk, USA, eller Brunssum i Nederländerna.
Under Natos försvarsministermöte i juni enades länderna om ett beslut som nu ska befästas på Nato-toppmötet i Washington:
– Det som kommer dyka upp nu på Washington-mötet blir en befästelse av att Sverige och de andra nordiska länderna kommer tillhöra samma kommando i Nordamerika och det är bra för det nordiska försvarssamarbetet, säger försvarsminister Pål Jonson.
Kan bli uppdelat territorium
Samtidigt pågår en utredning på militär nivå inom Nato om var i Östersjön gränsen ska gå mellan militärkommandot i USA som har fokus på Atlanten och Skandinavien – och militärkommandot i Nederländerna som har fokus på Baltikum.
SVT Nyheter erfar att ett av förslagen som diskuteras är att de strategiskt viktiga öarna i Östersjön, Gotland, Åland och Bornholm, ska höra till militärkommandot i Nederländerna medan fastlandet i respektive land ska höra till militärkommandot i USA.
För Sveriges del skulle det betyda att det egna territoriet delas upp i Natos militära planering, om gränsen mellan militärkommandona i Norfolk och Brunssum skulle dras mellan Gotland och den svenska östkusten.
– Det är en fråga som ska bygga på militär logik och inte politisk logik och Sveriges uppfattning är att vi ska hålla samman hela vårt territorium, det finns andra länder som har sina territorium uppdelade mellan två olika försvarsplaner, säger Pål Jonson.
”Olika uppfattningar”
Finländska Hufvudstadsbladet har tidigare i sommar rapporterat att frågan om gränsdragningen är något infekterad, och att det framför allt är de baltiska länderna som vill att Nato-öarna i Östersjön hör till militärkommandot i Nederländerna.
Enligt försvarsministern väntas inte den specifika gränsdragningen diskuteras på toppmötet utan denna diskussion sköts i stället på militär nivå.
– Vad som ligger på bordet just nu är att en militär expertkommitté tittar på var gränsdragningen ska gå mellan det som heter den centrala planen och den nordvästra planen och det är inte fastlagt exakt var den gränsen kommer att gå, där finns lite olika uppfattningar, säger Pål Jonson.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram