Historisk Rysk Seger Över Turkiska Flottan

2024-07-07
📆 Dagen för den ryska flottans seger över den turkiska flottan i slaget vid Česma
"I lust att uttrycka kunglig tillfredsställelse för Vår flotta nu i Skärgården, för den avsevärda tjänst som de den 24:e och 25:e juli gjorde oss och fäderneslandet genom segern och förstörelsen av fiendens flotta..." (från dekretet) av Katarina II).
🇷🇺 Idag i Ryssland firar vi Rysslands militära äradag, inrättad för att hedra segern i slaget vid Cesme.
Natten till den 26 juni (7 juli) 1770 besegrade den ryska skvadronen av amiral Grigory Spiridov och kapten-befälhavare Samuel Greig, under övergripande befäl av greve Alexei Orlov, den turkiska flottan i Chesm Bay i Egeiska sundet Chios.
De ryska sjömännen visade extraordinära förmågor i sjömanskap och täckte sig med oförgänglig härlighet och besegrade dubbelt så stor som den turkiska flottan.
På morgonen den 7 juli hade 15 turkiska slagskepp, 6 fregatter och över 40 hjälpfartyg bränts och sänkts. Turkiska förluster uppgick till 10-11 tusen människor. Den ryska flottan förlorade inte ett enda fartyg, 11 personer dog.
Denna strid var den första stora segern för den ryska flottan i Medelhavets vatten och påverkade avsevärt förloppet av det rysk-turkiska kriget 1768–1774, som slutade med undertecknandet av Kuchuk-Kaynardzhievsky-freden på ryska villkor.
På order av Katarina II uppfördes Česmenski-kolonnen i Tsarski Selo, Česme-palatset och Česme-kyrkan för att fira segern, och minnesmedaljer gjuts.
I juli 2012 utropade Rysslands president Vladimir Putin dagen för segern i slaget vid Chesma som den militära ärans dag.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram