Orbán & EU-Rodret I SvD

2024-07-01
Ja vad kan möjligen komma ur detta med avseende på tidsperspektivet ramar...

https://www.svd.se/a/5EBGWz/ungern-tar-over-rodret-i-eu-vill-make-europe-great-again
"Ungern tar över EU:s ordförandeklubba med slagordet ”Make Europe Great Again”. Detta väcker oro bland vissa EU-länder, men frågan är hur mycket inflytande premiärminister Viktor Orbán får.
BRYSSEL Den 1 juli tar Ungern över ordförandeskapet för EU:s ministerråd. Det innebär att landet under de kommande sex månaderna ska lägga dagordningar, skissa på förhandlingsunderlag och krusa och medla mellan de 27 EU-ländernas regeringar.
Ordförandelandet brukar under sitt halvår också ta plats i det politiska baksätet, för att i stället diskret försöka smörja EU-maskineriet och sköta det administrativa.
Men Viktor Orbán har tvärtemot redan lovat ett ”aktivt” ordförandeskap. Och med ett budskap mycket snarlikt det kampanjmantra Donald Trump använt i USA – ”Make America Great Again” – har Orbán tydligt satt tonen för höstens nyhetsrapportering om EU.
Orbán träffade senast sin ”goda vän” Donald Trump i mars i år i USA, och har ofta uttryckt hopp om att den skandalomsusade republikanen ska återfå makten i Washington i november.
Trump och hans entourage har i sin tur ofta prisat Orbán – amerikanens rådgivare Steve Bannon kallade under en Europaturné för ett par år sedan smickrande Orbán för ”originalet”, och för ”Trump före Trump”.
Flera EU-länder har uttryckt oro över att Ungern tar över ordförandeklubban. Orbán är Kremls närmaste EU-allierade trots invasionen av Ukraina. Ungern har till exempel vägrat att leverera vapen till Kiev och kritiserat EU:s sanktioner mot Ryssland. En farhåga är nu att Ungern i höst försöker förhala alla beslut om mer hjälp till Ukraina.
Förra året klubbade EU-parlamentet en resolution som också lyfte fram Ungerns brister vad gäller demokratiska värderingar och krävde att man hoppade över landet i ordförandelängden.
Ungerske premiärministerns anhängare är lika förtjusta i Donald Trump som i Viktor Orbán.
Ungerske premiärministerns anhängare är lika förtjusta i Donald Trump som i Viktor Orbán. Foto: Zsolt Czegledi / AP
När Ungerns EU-ambassadör nyligen lade fram de ungerska prioriteringarna – som främst handlade om ”gamla vanliga” områden som handelskraft, infrastruktur- och energipolitik – passade han också på att drämma till Ungerns kritiker.
Ungern skulle ta täten för arbetet med jämställdhet och demokrati, sade ambassadören med drypande sarkasm.
Det är alltså två områden där Ungern fått mycket kritik genom åren. Under några år frös EU till och med vissa pengar som var öronvikta för Ungern, på grund av diskriminering av hbtq-personer respektive en ökande politisering av ungerskt rättsväsende och ungerska medier, enligt kritikerna.
Det ser alltså ut som att Viktor Orbán kommer att försöka att väl utnyttja sitt och Ungerns halvår i strålkastarskenet. För även om ordförandeskapet mest handlar om det administrativa kommer det ändå att stå en ungrare i talarstolen på varje ministerrådsmöte, EU-toppmöte och internationella evenemang i Bryssel – en ungrare som kan provocera och drämma till forna belackare.
Men precis som i fallet med Donald Trump är det många som menar att man ska lyssna mindre på vad Orbán säger, och se mer på vad han och hans regering faktiskt gör.
– Det skulle inte förvåna mig om det fyrverkeri som många förväntar sig inte blir av. Ungerns regering kännetecknas av ultrapragmatism som till och med kan gränsa till cynicism, sade Nicholas Aylott, chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram, i ett samtal med SvD under Almedalsveckan.
– Jag tror att den här regeringen förstår att det kan bli kontraproduktivt att försöka utnyttja ordförandeskapet, provocera alltför mycket och att driva egna dagordningar för mycket, fortsatte Aylott.
Inte minst eftersom Ungern är en av EU:s allra största mottagare av jordbruks- och regionalstöd ur unionens gemensamma kassor.
Ungerns halvår vid rodret inträffar också under en tid i EU-samarbetet som brukar präglas av mycket stress, men också av att lagstiftandet och den politiska agendan ligger lite i träda – tiden närmast efter ett EU-val.
I Bryssel ska under hösten olika toppjobb tilldelas. EU-kommissionärer ska få sina portföljer. Assistenter och sakkunniga i EU-parlamentet ska bytas ut, och agendor ska nollställas för en helt ny femårsperiod. Under några månader springer EU-tjänstemännen runt i cirklar och letar efter alltifrån sina parkeringstillstånd till sina internationella uppdrag.
Oavsett hur många kepsar med orden ”Make Europe Great Again” som Orbán trycker upp, och hur många förstasidor han kan få med sina utspel, så kan hans inflytande på EU-arbetet bli begränsat. Och med det dras en stor lättnadens suck på många håll i unionen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram