Pressträff under det Nordisk-Ukrainska toppmötet

2024-05-31

"Inför ett fullsatt pressrum i Rosenbad radade de nordiska ledarna upp sig med Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten har under sitt besök i Stockholm skrivit under nya säkerhetsavtal med alla nordiska länder, vars ledare samlats i den svenska huvudstaden för ett säkerhetstoppmöte.

Danmark hör till de länder som ska skicka amerikanska stridsplan av typen F16 till Ukraina. Tidigare i veckan sa Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) att Sverige ombetts vänta med att skicka Jas Gripen under tiden då systemet kring F16, som har lovats till Ukraina från en rad länder, håller på att implementeras.

Zelenskyj fick en fråga om han tycker att det är rätt strategi att Sverige väntar med att skicka Jas Gripen, eller om han tycker att Sverige borde tänkta om och skicka Jas Gripen säger Zelenskyj att det ukrainska piloter sedan beslutet från bland andra Danmark att skicka F16 tränat med planen, och att de första håller på att bli klara nu, runt ett år senare. Processen att träna upp piloterna är för långsam och det är ett problem, enligt Zelenskyj.

– Om vi kan räkna med positiva besked i framtiden om svenska jet-plan, är min position att vi borde börja träna nu. För om vi börjar träna efter att F16 levereras till oss, kommer det att ta minst ett år till. Därför tycker jag att det beslut som är starkast för oss är att ha möjlighet att träna parallellt med F16, att träna med svenska jet-plan.

Utöver Kristersson och Zelenskyj deltog Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Kristersson inledde med att slå fast att länderna står fortsatt bakom Ukraina, manifesterat för Sveriges del genom ett nytt mångmiljard­stödpaket till Ukraina tidigare i veckan.

– Vi står bakom Ukraina så länge som det behövs.

Zelenskyj säger att Ukraina nyligen kunnat hämta hem 75 ukrainare från rysk fångenskap.

Den ukrainska presidenten säger även att ett fokus är att förstöra den ryska stridsförmågan i luften och i Svartahavs­området.

En fredskonferens planeras om två veckor i Schweiz. Ukraina har bjudit in USA:s president Joe Biden och en lång rad övriga västledare.

– Men Ryssland utpressar ledare att inte delta i toppmötet, hävdar Zelenskyj på presskonferensen.

På en fråga svarar han även att den ukrainska mobiliseringen av soldater har ”ökat” sedan en ny lag klubbades nyligen, men utan att uppge någon konkret siffra för hur många soldater landet har redo att sätta in.

Beslutet från Natohåll om att Ukraina kan använda vapen från väst för att attackera mål i Ryssland hyllas av Zelenskyj.

– Annars kan ryssarna stå vid gränsen och attackera oss, och vi kan inte skjuta tillbaka, säger han.

Danmark statsminister Mette Frederiksen säger att ”danska F16-plan är snart på väg till Ukraina”.

– Vi har gett mycket och är beredda att ge mer, säger Frederiksen.

– Vårt mål är att garantera vad ni behöver på slagfältet, och att se till att Ukraina framöver hör till EU och Nato, säger hon med riktning till Zelenskyj.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre konstaterar att Ukraina nu ”leder den brutalaste försvars­operationen sedan andra världskriget.” Norge lovar att förse Ukraina med bland annat sjöförsvars­förmåga, samt att delta i freds­konferensen i Schweiz.

Tidigare under dagen höll Zelenskyj även ett tal ihop med Kristersson.

– Tillsammans kan vi stoppa galenskaperna från Ryssland, sa Zelenskyj i samband med den pressträffen.

– Jag tackar Sverige och hela folket som står bakom Ukraina, fortsatte han.

Kristersson sa att det är en viktig signal mot Ryssland att det är meningslöst att bedriva krig med avsikt att Väst ska tröttna.

– Vårt stöd slutar inte.

I ett inlägg på X skrev Zelenskyj själv tidigare på fredagen om sitt besök:

”I dag kommer Ukraina att växa sig starkare som ett resultat av stödet från våra principfasta och konsekventa allierade, samt nya säkerhets­garantier.”

Regeringen skriver att omfattningen av Sveriges bilaterala överens­kommelse med Ukraina uppgår till minst 105 miljarder kronor för perioden 2022-2026, enligt TT.

Den ukrainska presidenten reser just nu runt i Europa. I tisdags var han i Bryssel, där han bland annat skrev på ett avtal om säkerhets­garantier och tittade på de belgiska F-16-plan som utlovats, totalt 30 stycken, skriver TT.

I måndags besökte han Spanien och skrev under ett säkerhets­avtal som innebär motsvarande uppemot 60 miljarder kronor i militärt stöd till 2027."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram