Paasikivi & Ett Nödvändigt & Viktigt Paket

2024-05-29
Men vad är det som han säger också...

https://www.svd.se/a/alP0BO/paasikivi-paketet-till-ukraina-nodvandigt-och-viktigt
"Sveriges nya militära stödpaket till Ukraina kommer att hjälpa vid fronten. Men också stärka landets förmåga att freda sig från Ryssland på sikt, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
– Det är ett nödvändigt och viktigt paket, säger han.
Paketet innehåller bland annat två radarspanings- och ledningsflygplan av modellen ASC 890, hela det svenska beståndet av pansarbandvagn 302 och artillerigranater.
– I likhet med våra andra paket är det nödvändigt för att Ukraina ska kunna fortsätta, dels försvara sig, dels också på sikt öka den ukrainska förmågan att befria landet. Framför allt artilleriammunitionen är oerhört viktig vid fronten just nu, säger Joakim Paasikivi, lärare vid Försvarshögskolan.
”Skickar en signal”
Stödet ska ses i sammanhang med det totala västliga stödet till Ukraina. Flygplanen kommer exempelvis att komplettera de utlovade stridsflygplanen av typen F-16.
– Det skickar en signal till Ryssland att vårt stöd är bestående och kapacitetsuppbyggande. Det kommer en framtid då Ukraina fortfarande kommer att ha en jobbig granne, men också ha en egen förmåga att försvara och säkra sina gränser, säger Joakim Paasikivi.
Regeringen säger samtidigt att stödpaketet innebär en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan. Granaterna såväl som flygplanen och bandvagnarna måste ersättas.
Tydligt Nato
Joakim Paasikivi vill inte kommentera Sveriges försvarsförmåga i sak. Men han påminner om vad Nato-topparna Jens Stoltenberg och Rob Bauer sagt, om valet mellan att rusta upp det nationella försvaret för att stärka Nato gemensamma förmåga eller donera vapen till Ukraina:
– Då är det stöd till Ukraina som gäller. Därför att man kan uppnå Natos capability goals (upprustningsmål) lite senare. Här har Natos budskap varit väldigt klart och det förefaller som att regeringen har tagit det ad notam, säger han.
Man ser stöd till Ukraina som ett slags självförsvar?
– Ja, där är Natos uppfattning tydlig. Det bästa försvaret av Europa just nu sker på gränsen mellan Ukraina och Ryssland."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram