Ukrainakriget & CV90-Efterfrågan

2024-05-21
Ja är det inte märkligt... 😉

https://www.svd.se/a/VzbWw3/sverige-koper-stridsfordon-ger-till-ukraina
" Ukrainakriget har inneburit en kraftigt ökad efterfrågan på stridsfordonet som utvecklas av Hägglunds i Örnsköldsvik.
Nu tar företaget ytterligare en order genom Försvarets materielverk (FMV). Värdet och hur många pansarfordon det handlar om är inte offentlig information, men vd:n Tommy Gustafsson-Rask kallar ordern ”substantiell” och säger att den dessutom kan ge ringar på vattnet.
– Vi skriver vad man kan kalla ett ramavtal med FMV. De har ett behov efter att ha skänkt 50 CV90 till Ukraina och har nu fått godkänt för återanskaffning av vagnar, säger han till TT.
Det är också aktuellt att fler länder följer efter och skänker ytterligare stridsfordon till Ukraina. Bland annat har Danmarks statsminister nyligen besökt Örnsköldsvik och Hägglunds i sällskap med statsminister Ulf Kristersson.
Från Ukrainas håll har just stridsfordon 90 hyllats i samband med kriget mot Ukraina, inte bara av soldater vid fronten utan även Ukrainas president.
– Zelenskyj berömde CV90 för att den räddar livet på deras soldater, så skyddsförmågan är en del av det, sedan också att CV90 är utvecklad för extremt god framkomlighet, såväl snö på vintern och myrar på sommaren, säger Tommy Gustafsson-Rask om fordonets fördelar.
För Hägglunds har miljardbeställningar från bland annat Tjeckien och Slovakien gjort att man behövt expandera kraftigt och gått från omkring 800 till dagens drygt 2 000 medarbetare. Den nya beställningen gör att man kommer behöver rekrytera ännu fler, bedömer Tommy Gustafsson-Rask.
– Det gör att vi kanske landar på omkring 2 200 vid årsskiftet, säger han.
Utmaningen för företaget är dock fortfarande leveranskedjorna från underleverantörer, framförallt utanför Sveriges gränser.
– Det är fortsatta effekter efter covid. Även om vi börjar att få en stabilare underleverantörskedja så är det inte som innan. Samtidigt som vi växer måste underleverantörerna öka sin kapacitet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram