Strömmer & Infiltratörsstraff

2024-05-01
Nu kan man utan vidare säga att den institutionaliserade korruptionen är på tapeten 🙂

https://www.dn.se/sverige/strommer-vill-se-hogre-straff-for-infiltratorer/
"Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill att avlyssning och kameraövervakning ska kunna användas i fler fall för att avslöja infiltratörer inom polisen. För det krävs en lagändring.
– Jag tycker man ska se över straffen för brott mot tystnadsplikten, säger han.
DN har avslöjat att nätverkskriminella inlett sexuella relationer med polisanställda för att få tillgång till hemliga uppgifter.
Sedan 2018 har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts, visar DN:s kartläggning av ärenden i polisens personalansvarsnämnd. Minst 30 polisanställda har definierats som säkerhetsrisker och skilts från sin anställning eller lämnat myndigheten självmant.
Läckor sammanfaller tidsmässigt med åtminstone fyra hämndattentat där människor har skadats eller mördats.
Justitieminister Gunnar Strömmer har reagerat starkt på uppgifterna och kallat läckorna för ”ett hot mot demokratin”.
På tisdagseftermiddagen träffade han polisledningen.
Vad var ditt budskap till dem?
– Mycket av det som framkommer i DN:s viktiga rapportering är också resultatet av ett omfattande säkerhetsarbete inom polisen med hundratals anmälningar. Så för mig var det viktigt att förvissa mig om att det här arbetet fungerar. Framförallt handlar det om att flytta fram positionerna och göra mer av det arbete som redan görs.
Kan man säga att det fungerar efter alla läckor?
– Att det finns infiltratörer är djupt otillfredsställande. Men att inte se att den organiserade brottsligheten kan utnyttja enskilda sårbarheter inom polisen vore världsfrånvänt. Jag uppfattar att polisen är långt framme i sitt arbete med att motverka den här typen av problem, men att det arbetet måste intensifieras och följas upp ännu noggrannare.
Är du beredd att skärpa straffen för dataintrång och brott mot tystnadsplikt?
– Ja. Förra året höjde vi straffen för brott mot tystnadsplikt. Men nu finns det ett konkret skäl för att jag tycker att man ska se över straffen på nytt. Straffskalan spelar stor roll för att man ska få använda hemliga tvångsmedel, och det måste till för att avslöja insiders inom till exempel polisen.
Justitieministern menar att hemliga tvångsmedel, som kameraövervakning och avlyssning, kan vara avgörande för att stoppa infiltratörer. För att använda det krävs ett domstolsbeslut. Men gränsen för när tvångsmedel får användas varierar beroende på vilket brott det handlar om, och i vilket skede av utredningen det används.
I dag är maxstraffet för brott mot tystnadsplikt fängelse i högst två år.
Personerna i DN:s granskning som pekas ut som säkerhetshot har alla klarat polisens säkerhetsprövningar. Är de tillräckliga?
– I grund och botten så har jag stort förtroende när det gäller de säkerhetsprövningar som görs inom polisen. Det är robust och mycket mer långtgående än inom de flesta andra myndigheter.
– Sedan tycker jag ändå att det finns mer allmänna frågor till exempel vilka register Säpo har möjlighet att titta i innan man gör säkerhetsprövningarna. Men det är en mer generell fråga som inte bara gäller polisen, och den ser vi över nu."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram