Skogar Då & Nu

2024-04-27
Att kalla dåtidens få kvarvarande skogar för naturskogar och dagens trädplanteringar för skogar...visst är språk levande & utvecklas men odlingar är ju vad det är oavsett vad det är som odlas på marken som kultiverats & ord bör ju helst beskriva verkligheten så rättvisande som möjligt.

Ja ja, värde respektive pris - för de är inte synonymer & mänsklig kultur utan ord är svår att tänka sig.. 😉


" Det var landskapstäckande naturskogar som karaktäriserades av att de var flerskiftade – olika träd huller om buller i olika storlekar. Vi kunde ha träd som var 400 till 600 år gamla som var kvar sedan medeltiden.
[...]
Men under industrialiseringen i slutet av 1800-talet skapades ett stort behov av träråvara i Europa. Skogsbolagen gav sig då in i de norrländska naturskogarna och avverkade de grövsta träden.
De plockade russinen ur kakan helt enkelt.
[...]
Under 1960-talet och fram till 1980-talet började stora kalhyggen att tas upp.
– Allt togs bort; lövträd och döda träd. Kalhyggena var helt rena och sträckte sig mot horisonten. Och sedan började man om från början. Man markberedde och planterade en skog som var likåldrig och likartad.
Under den här tiden användes hyggesplogning som är förbjudet i dag.
– Man plogade helt enkelt hyggena. Det var förfärligt att se. Vi gick i djupa gravar där man inte kunde se de som gick på den andra sidan. Man ville att skogen skulle bli ordnad och jordbruksartad – stora fält med träd på.
På 1970-talet föds tanken att lövträd bör bekämpas för att ge större utrymme åt den värdefulla tallen och granen. Nu börjar stora områden att flygbesprutas med växtbekämpningsmedlet hormorslyr. Det är ett tillväxthormon som gör att växter växer ihjäl sig och kemikalien kan orsaka fosterskador och cancer hos människor.
– Man blir av med löv, men barr klarar sig. Det var väldigt effektivt och billigare än att gå ut och röja manuellt.
[...]
– De skogarna som försvunnit hade ofta höga naturvärden. Jag har tänkt att om man låtit de skogarna vara kvar hade vi haft mindre naturvårdsproblem i dag, säger Lars Östlund, professor i skogshistoria vid SLU i Umeå. "
🐧

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-blev-sverige-ett-land-med-kalhyggen

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram