Regional Miljardaffär I Rätten

2024-04-24
Ja och vi har nog inte på långa vägar sett allt som ryms i detta.

https://www.st.nu/artikel/regionen-fullfoljde-miljardaffar-trots-varning/
"Regionen inför rätta
Regionen fullföljde miljardaffär trots varning
23 april 2024 11:00
Polisanmälningar, hemligstämplade dokument och allvarliga anklagelser.
Nu ställs Region Västernorrland till svars för att medvetet ha gjort sig skyldig till graverande lagbrott.
– Det är ett märkligt agerande från regionens sida, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
"Strikt konfidentiellt", står det i röd text på den hemliga rapporten som ST tagit del av. De jurister som kallats in avrådde, men regionen valde ändå att fullfölja den överenskommelse som juristerna bedömde som otillåten.
Regionens egna jurister avrådde. Uppgörelsen som var en del av den stora affären var inte bara riskfylld, den var dessutom otillåten, skrev de och föreslog att man skulle skylla på pandemin och kriget i Ukraina.
Allt står i svart på vitt i den hemliga utredning som ST läst.
Miljardaffären som fullföljdes trots juristernas varning är ett av de största IT-köp som någonsin genomförts i regionen, och allt fler anmärkningsvärda detaljer om affären kommer nu fram i ljuset.
Officiellt är budskapet från regionens sida att allt går ”enligt plan”, men i praktiken är det ett projekt som omges av mängder av obesvarade frågor. Hundratals miljoner har betalats ut till det privata Linköpingsföretaget Cambio som inte anses ha levt upp till ursprungskontraktet eller levererat det som utlovats.
Regiondirektören Åsa Bellander försvarar uppgörelsen med Cambio och välkomnar den rättsliga prövningen.
Det handlar om grava förseningar och kostnader som skjuter i höjden, men även om allvarliga anklagelser om lagbrott.
Ändå har regionens utbetalningar till företaget fortsatt. Hittills med 225 miljoner kronor. I år tillkommer ytterligare 96 miljoner.
– Det här rör en av de största systeminföranden som görs inom hälso- och sjukvården i Europa just nu, och vi hade självklart hellre hoppats att det rullat på utan förseningar, säger regiondirektören i Västernorrland, Åsa Bellander.
Huruvida regionen gjort sig skyldig till lagbrott eller inte avgörs just nu rättsligt. Efter att ha synat alla turer har Konkurrensverket nyligen vänt sig till förvaltningsrätten och begärt att regionen ska ställas till svars för ”graverande” brott mot upphandlingslagen.
– Vi upplever att vi har torrt på fötterna, men Konkurrensverket är av en annan uppfattning och då är det välkommet att saken blir rättsligt prövad, kommenterar Bellander.
■■■
Det är en stor rättsprocess som väntar i förvaltningsrätten. Region Västernorrland är en av nio regioner som anklagas för brott. Bakgrunden är regionernas affär 2018 att gemensamt köpa in ett nytt system för att hantera miljontals patientjournaler. Det rör sig om en gigantisk affär på 4,3 miljarder för att få systemet på plats där Västernorrlands del är 450 miljoner kronor. Minst.
I den hemliga överenskommelsen tog Cambio på sig att betala regionernas böter. Konkurrensverket menar att parterna därmed satte konkurrensen ur spel.
Konkurrensverket anser emellertid att Cambio Healthcare, som tog hem miljardaffären i konkurrens med tre andra budgivare, i efterhand fått göra så stora förändringar i kontraktet att den ursprungliga upphandlingen blivit meningslös. Den borde ha gjorts om från grunden, anser Konkurrensverket.
Dessutom träffades en hemlig överenskommelse som avslöjar att de inblandade regionerna var väl medvetna om att de riskerade att begå ett lagbrott. Stora delar av den hemliga överenskommelsen är fortfarande belagd med sekretess men enligt Konkurrensverket var innebörden att Cambio skulle stå för eventuella böter om upphandlingsbrottet blev upptäckt.
"De hade säkert lovat vad som helst för att behålla kontraktet", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet är kritisk till det som skett.
– Du kan naturligtvis inte gå ut i en upphandling och sedan när allt är klart börja omförhandla alltihop. Man kan teckna avtal om allt egentligen men det är ett märkligt agerande från regionens sida, och sett ur företagets perspektiv är 90 miljoner kaffepengar utifrån kontraktsvärdet på 4,3 miljarder. De hade säkert lovat vad som helst för att behålla kontraktet, säger han.
Det belopp Olle Lundin nämner; 90 miljoner, är det sammanlagda belopp som Konkurrensverket nu kräver i så kallad upphandlingsskadeavgift. De nio regionerna, och bland dem Västernorrland, krävs på vardera tio miljoner i böter.
Anna Görgård, jurist, Konkurrensverket: "De andra anbudsgivarna har ju inte fått möjlighet att konkurrera om de nya villkoren".
Mer går inte att döma ut enligt svensk lag.
– Upphandlingen rör sig om ett enormt stort belopp och det kan inte uteslutas att vi hade ansökt om en ännu högre avgift om det varit möjligt, säger Anna Görgård som är processråd vid Konkurrensverket.
Trots misstankarna om brott, försvarar regiondirektören Åsa Bellander affären. Hon anser att de förändringar i avtalen med Cambio som gjordes var begränsade och nödvändiga till följd av tidsnöd.
– Alternativet hade varit att börja om från början med en ny upphandling och eftersom våra supportavtal för vårt gamla journalsystem är på väg att gå ut blir det svårt att börja om på nytt. För vår del fanns det inget annat alternativ än att gå vidare för att säkerställa att vi hade ett journalsystem, säger Åsa Bellander.
■■■
Sammanfattningsvis har alltså regionens affärer med Cambio lett till att Region Västernorrland misstänks för lagbrott, men affären har flera bottnar. Det som skett handlar inte bara om ändrade avtal utan också om ekonomiska konsekvenser till följd av de ändrade avtalen.
Regionen tros tillsammans med de övriga regionerna ha gynnat Cambio Healthcare i en affär som präglas av bristande insyn och mycket hysch-hysch. Den har granskats av flera medier. Stora delar av det som hänt är hemligstämplat, men ST har via olika källor kunnat tränga in i de många turerna.
En person med insyn sammanfattar det som hänt så här:
– Resultatet blev att leverantören fick mer tid och bättre betalt för att leverera mindre än vad man en gång kommit överens om, säger hen.
Fyra företag konkurrerade om anbudet som Cambio Healthcare vann till 4,3 miljarder. I efterhand har kontraktet ändrats på så många punkter att det nu misstänks vara lagbrott.
Fyra företag konkurrerade om anbudet som Cambio Healthcare vann till 4,3 miljarder. I efterhand har kontraktet ändrats på så många punkter att det nu misstänks vara lagbrott.
Det nya IT-systemet Cosmic skulle enligt regionen ha levererats sommaren 2022 men starten är nu kraftigt försenad, vilket i sin tur försatt regionen under en akut tidspress. Supporten på det gamla journalsystemet går ut vid årsskiftet och måste enligt Åsa Bellander förlängas. Kostnader tillkommer. Diskussioner pågår, uppger hon.
Redan 2021 pekade regionens revisorer på brister i hur affären hanterades, och nu i mars kom ytterligare svidande kritik. Den här gången från revisorerna i Region Västerbotten, som har en ungefär lika stor andel i Cambioaffären som Västernorrland.
Västerbottens revisorer har varnat för kostnader som hotar att skjuta i höjden och bland annat ifrågasatt varför det betalas ut miljoner i drift och underhåll av ett system som ännu inte är i gång. Dessutom ska regionerna betala licensavgifter, som för Västernorrlands del handlar om 22,9 miljoner bara i år.
Revisorerna påpekar också att det kommer att kosta 100 miljoner kronor extra bara att utbilda de anställda i Västerbotten. Region Västernorrland står inför motsvarande utmaningar. Här väntar också utbildning av tusentals anställda.
■■■
Generellt menar Konkurrensverket att regionerna i efterhand gett Cambio fördelar som ingen annan budgivare fick när de konkurrerade om anbudet. Tre tilläggsavtal, ett sidoavtal och en överenskommelse har i efterhand vänt upp och ner på hela affären, anser Konkurrensverket. Bland annat förhandlades villkoren om vite vid leveransförseningar bort.
– Då har man ju helt satt konkurrensen ur spel, säger Anna Görgård.
Den hemliga uppgörelsen om böterna anses av Konkurrensverket som en försvårande omständighet, och det var alltså den uppgörelsen som träffades i strid mot juristernas råd.
Konkurrensverkets generaldirektör, Rikard Jermsten: "Det är oacceptabelt att låta leverantörer betala upphandlingsböter".
Ändå skriver Åsa Bellander och övriga regiondirektörer på.
– Den samlade bedömningen som vi regioner gjorde var att det var ett rimligt vägval som vi gjorde. Jag hade ingen annan uppfattning, säger Bellander som hävdar att det rör sig om relativt små förändringar av ursprungskontraktet.
Å ena sidan så tog Cambio Healthcare på sig att stå för straffet för ett misstänkt lagbrott som regionerna gjort sig skyldiga till.
Å andra sidan fick bolaget behålla sitt miljardkontrakt.
– Man måste självklart följa lagen, men i det här fallet har man förhandlat bort den avskräckande effekten med avgiften, och det har vi sett som en försvårande omständighet, säger Anna Görgård.
Väntan på en it-lösning som dröjer, men kostnaderna skjuter i höjden.
ST har ställt ett antal detaljerade frågor till Cambio utan att få annat än generella svar. Vi har bland annat frågat varför Cambio ansåg det rimligt att betala regionernas eventuella böter. Det har de valt att inte svara på och hänvisat till den pågående rättsprocessen.
Fortfarande i dag är Region Västernorrland inte ens i närheten av att få det system man beställde för snart sex år sedan.
Vad slutnotan kommer att hamna på vet ingen.
FAKTA
Regionernas miljardaffär
• 2016 tog regionerna Västernorrland, Örebro, Blekinge, Sörmland och Västerbotten initiativ till upphandlingen av ett nytt gemensamt system för att hantera patientjournaler.
• Även Dalarna, Halland, Gävleborg och Norrbotten har option att teckna avtal med den leverantör som vinner upphandlingen.
• Fyra företag konkurrerar om affären och den 22 december 2018 går uppdraget att utveckla det nya systemet till Cambio Healthcare.
• Upphandlingens värde bedömdes till 4 372 900 000 kronor.
• Leverans skulle ske senast 24 månader efter avtalstecknandet, enligt Konkurrensverket.
• Vid förseningar medgav Cambio ett vite om två procent av kontraktssumman per förseningsvecka. Detta villkor förhandlades senare bort."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram