Märklig Analys I SvD

2024-04-19
Vilken märklig analys 😉

https://www.svd.se/a/rPpMRl/oroligheterna-i-mellanostern-det-basta-som-kan-handa-putin-just-nu-enligt-expert
"Det finns en vinnare på det allvarliga läget i Mellanöstern – och han sitter i Kreml. Det menar Hanna Notte, en av tre tunga säkerhetspolitiska experter SvD talat med. ”Putins gräns går vid fullt krig, men små bränder i regionen ser han gärna.”
Hon börjar omedelbart lista fördelarna för Moskva – så som de ter sig från den ryske presidentens perspektiv.
För Hanna Notte är övertygad om att Vladimir Putin ser sig som en vinnare efter Irans anfall mot Israel i helgen. Så övertygad att hon i söndags postade ett meddelande på X om att oron i Mellanöstern är ”det bästa som kan hända Putin just nu”.
– Sedan Hamas attack på Israel den 7 oktober har USA återigen tvingats engagera sig i regionen. Det gäller i än högre grad efter den här senaste eskaleringen och det drar resurser och energi från kriget i Ukraina, förklarar Hanna Notte.
Hon är chef för programmet för Europa och Asien på amerikanska James Martin Center for Nonproliferation Studies, och expert på rysk säkerhetspolitik. Framförallt i just Mellanöstern.
Ryssland vill inte se ett fullskaligt krig
Hanna Notte förklarar att det varit en viktig del av rysk utrikespolitik de senaste åren att blåsa upp och utnyttja problem världen över. Allt för att skapa osäkerhet och ge USA och Europa huvudvärk. Samtidigt som det sprids en bild av ett väst som tappat kontrollen.
Därmed inte sagt att det skulle vara Moskva som orkestrerat den eskalation vi nu ser.
Hanna Notte på på amerikanska James Martin Center for Nonproliferation Studies.
– Jag tror inte att Ryssland är anstiftaren. Men det som är väldigt tydligt är att de inte heller försöker lugna ner spänningarna. Kreml står glatt bredvid och ser på när läget blir värre och värre, säger Hanna Notte.
Här finns det enligt henne ändå en viktig gräns att dra. För det president Putin vill se är instabilitet, eller som hon uttrycker det ”små bränder i regionen”. Inte ett fullskaligt krig mellan Israel och Iran som kan eskalera bortom all kontroll.
– Små bränder kan Ryssland hantera, men ett krig riskerar att sprida sig till Libanon, och framförallt Syrien där ryssarna har närvaro. Men Ryssland har inte militär bandbredd att engagera sig i Mellanöstern, på grund av sitt krig i Ukraina, säger hon.
Ryskt krigsmateriel utlovat till Iran
Det finns även en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Ryssland har sedan den fullskaliga invasionen för drygt två år sedan kommit allt närmare Iran.
Det handlar till viss del om rena affärsuppgörelser. Moskva fick i ett viktigt skede, tidigare under kriget, köpa stora mängder drönare av regimen i Tehran. I sin tur har Putin lovat försäljning av ryska stridsflygplan och luftvärn till iranierna.
Enligt Hanna Notte har Iran blivit en strategiskt viktig partner för Ryssland.
Hanna Notte konstaterar att det ännu inte finns några tecken på att Ryssland levererat vare sig plan eller vapensystem, något som kan bero på att presidenten lovat iranierna mer än han kan hålla. Den ryska vapenindustrin har helt enkelt inte kapaciteten till export samtidigt som kriget pågår.
Eller så vill Putin bara behålla det strategiska övertaget gentemot Iran.
– Det finns de som menar att Ryssland närmat sig Iran motvilligt, att de ser ner på iranierna. Men jag anser att Iran blivit en strategiskt viktig partner, som Ryssland gärna hjälper, säger Hanna Notte.
Det handlar alltså inte längre om enbart handel, utan om att gemensamt stå upp mot väst och USA.
”En klubb för diktatorer”
Arkady Moshes håller med om att det numera finns mycket som förenar Ryssland och Iran.
Han är chef för Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, och själv född och uppvuxen i Ryssland.
Arkady Moshes kallar relationen mellan länderna för ”en klubb för diktatorer” och säger att man bland Rysslandsanalytiker ibland skämtar om att Putin förvandlat sitt land till ett ”ortodoxt Iran”.
– Det är en bra metafor. Putin talar nu ständigt om präster och kyrkan. Det är fundamentalism, eller hade varit det om Putin hade menat det han sade, säger Arkady Moshes.
Han är däremot inte alls lika säker som Hanna Notte på att Putin ser sig som en vinnare på det oroliga läget i Mellanöstern. Visst, med tanke på Ukrainakriget är det troligen bra ur Moskvas synvinkel att USA nu har fullt upp med Israel och Iran.
Men han tror ändå att Vladimir Putin hellre bevarar status quo.
– Ryssland hade en väldigt stark position i Mellanöstern innan 7 oktober. De stöttade Iran och deras allierade, men hade samtidigt en bra relation med gulfstaterna och i viss mån även med Israel, säger Arkady Moshes och förklarar att som han ser det är Putin nu orolig över att helt förlora förbindelsen med Israel.
Situationen för Putin har komplicerats
För även om Ryssland tydligt tagit Tehrans parti efter helgens robotregn, och sagt att iranierna har rätt att slå tillbaka i och med Israels bombning av det iranska konsulatet i Damaskus, så är skräcken att Israel ska börja hjälpa Ukraina.
– Jag tror inte alls man är glad i Moskva nu. Om Israel ställer sig på ukrainarnas sida blir det mycket svårare för Putin att hävda att Ukraina är fullt av nynazister. Och det är en viktig del av hans förklaring till varför Ryssland är där.
– Situationen är mycket mer komplicerad för Putin nu än den var tidigare, säger Arkady Moshes.
Att Putin inte vill se ytterligare eskalering kan möjligen ha bekräftats i tisdags. Då uppmanade han i ett telefonsamtal sin iranske motsvarighet Ebrahim Raisi att visa ”rimlig återhållsamhet” och inte eskalera situationen ytterligare. Det är åtminstone vad Kreml hävdar.
Men det finns ytterligare ett land som behöver nämnas.
Kina.
”Ondskans axelmakter”
Flera internationella analytiker har de senaste dagarna hävdat att även Kina ser sig som en vinnare på situationen i Mellanöstern. Argumentationen är, precis som med Ryssland, att Peking skulle tycka att det är bra om USA tvingas fokusera på Israel och därmed inte ha tid att engagera sig i Sydkinesiska havet.
Men inte heller det är en teori som Arkady Moshes ger mycket för.
Han går dessutom ett steg längre och säger att de nya ”ondskans axelmakter” bestående av Iran-Ryssland-Kina som man gärna pratar om i Washington, inte existerar.
Åtminstone inte på det sätt som de ofta beskrivs
– Kina är viktigare ekonomiskt och politiskt än Iran och Ryssland tillsammans och förolämpas av att de skulle vara i samma grupp. Kina ser troligen Ryssland som ett stort Belarus, säger Moshes och lägger till att Peking är rätt nöjd med sin bilaterala relation till Moskva, där det är Kina som har övertaget.
Vill inte offra relationen med USA
Ahmed Aboudouh håller med Arkady Moshes om att det inte finns någon axel mellan de tre länderna.
Inte heller han, som är expert på Kinas roll i Mellanöstern på den brittiska tankesmedjan Chatham House, anser att man ska prata om en ”ondskans axelmakter” när det gäller Iran, Kina och Ryssland.
Enligt honom är Kina främst intresserat av just Kina.
– Kina har inget som helst intresse i att offra sin viktigaste bilaterala relation, den med USA, för Rysslands eller Irans skull, säger Ahmed Aboudouh.
Han menar att de styrande i Peking helst vill se ett stabilt Mellanöstern, eftersom det är bättre för deras export och ekonomi.
– Kina är oroat och vill verkligen se ett slut på kriget i Gaza. Kineserna har mängder av ekonomiska intressen i regionen, det gäller inte minst oljan som de vill ska fortsätta flöda, säger han.
I veckan har såväl Financial Times som Wall Street Journal citerat källor i Washington som hävdar att Vita huset i flera månader försökt förmå Peking att engagera sig i Mellanöstern och hjälpa till att hitta en lösning.
Ett rop på hjälp som det kinesiska kommunistpartiet, enligt de amerikanska källorna, ignorerat.
Kina vill inte bli indraget
Men Ahmed Aboudouh tror inte på att Kina är helt passivt. Även om Peking också har hävdat Irans rätt att slå tillbaka efter bombningen av deras konsulat, så räknar han ändå med att det pågår samtal mellan kinesiska och iranska diplomater bakom stängda dörrar.
Irans president Ebrahim Raisi och president Putin möts i Kreml i december 2023.
– Kina försöker lugna ner läget och övertyga Iran om att inte eskalera ytterligare. Men samtidigt är de tydliga utåt med att det inte är Iran som är problemet, utan att det är en effekt av kriget i Gaza, säger Ahmed Aboudouh.
Han lägger till en sak – som kanske är nyckeln till att förstå Kinas agerande i regionen.
– Kina vill inte bli indraget i Mellanösterns komplexitet. De vill låta USA bära bördan och låta amerikanerna sköta säkerhetssituationen. Kina tror på dialog och kan tänka sig att medla, som mellan Saudiarabien och Iran. Men blir det säkerhetsproblem, så kommer Kina med största sannolikhet hålla sig undan."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram