Rymdmiddagar För Batra

2024-04-18
Uti palatset som byggts av Tessin
Satt som en påve, herr Thorsten Nothin
Wallenbergs umgicks han med och vår kung
Ringde till Torsten då kronan blev tung
Men vår regering trivs ej med för detta överståten'
Men Undén han säger "Har man ta'tt Nothin i båten -
Ja då får man ro en iland de' så klart
Han börja' ju dock som socialdemokrat"
Sen blev han med hovet och med Haijby en intim en
Vänskapen den kröntes logiskt nog med Serafimen
Per-Albin i sin röda himmel ler lätt
Så var det med det lilla helgonet

https://www.dn.se/sverige/kinberg-batra-bjod-in-till-rymdmiddagar-lansstyrelsen-stod-for-delar-av-notan/
"Landshövding Anna Kinberg Batra är ordförande för det statliga rymdaktiebolaget. Vid fem tillfällen har hon använt länsstyrelsens representationsvåning Tessinska palatset för bolagets middagar och luncher.
Länsstyrelsen har betalat för personal – utgifter som först efter DN:s frågor faktureras vidare.
– Jag har sagt hela tiden att kostnaderna ska tas av rymdaktiebolaget, säger Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra tillträdde den 1 mars i fjol som landshövding i Stockholms län. Då hade hon sedan nästan ett år tillbaka varit styrelseordförande för det helstatliga rymdaktiebolaget, SSC.
Som styrelseordförande i bolaget har hon, enligt årsstämman, ett arvode på 320 000 kronor varje år.
Rymdaktiebolaget håller normalt möten i de egna lokalerna. Men efter att Anna Kinberg Batra tillträdde som landshövding har hon stått som värd för fem olika evenemang av SSC i Tessinska palatset, länsresidenset i Gamla stan i Stockholm.
SSC har fakturerats för catering. Men evenemangen har också inneburit kostnader för länsstyrelsen, bekräftar myndighetens ekonomiavdelning för DN. Det handlar om arbetskostnader för fastanställda, serveringspersonal och säkerhetspersonal.
Tessinska palatset är länsstyrelsens representationsvåning, här har totalt fem middagar och luncher hållits tillsammans med SSC.
Först nu, efter att DN ställt frågor, ska kostnaderna faktureras vidare till rymdaktiebolaget. Det handlar om sammanlagt 37 000 kronor.
– Jag har sagt hela tiden att kostnaderna ska tas av rymdaktiebolaget, säger Anna Kinberg Batra, som menar att hon i år förstärkt arbetet med ekonomisk uppföljning.
Det här är evenemang som du är värd för, varför har det inte skett tidigare?
– Det kan jag inte svara på. Jag tycker varje gång som rymdbolaget har aktiviteter i länsstyrelsens lokaler så ska det vara rymdbolagets kostnader. Det tycker även rymdbolaget.
Vad tänker du om att det även gått på länsstyrelsens kostnader?
– Då har det blivit fel.
Till två av rymdevenemangen har Anna Kinberg skickat inbjudningarna i egenskap av landshövding: en middag i juni 2023, och en lunch i mars 2024. Den första genomfördes i samband med att den europeiska rymdstyrelsen, ESA, hade ett rådsmöte i Stockholm.
– Det var gräddan av rymd-Europa och rymd-Sverige. Tänk studentskiva fast lyxigare, säger en av gästerna till DN.
Anna Kinberg Batra är styrelseordförande för det helstatliga rymdaktiebolaget Swedish Space Corporation, SSC.
Syftet med middagen var, enligt Anna Kinberg Batras personliga inbjudan, ett samtal om hur ”Europa kan stärka sin position i rymden”.
Vad har europeiska rymdframgångar med Länsstyrelsen i Stockholm att göra?
– Jag tycker att det har väldigt mycket med Stockholm och främjandet av Stockholms näringsliv att göra. Det här är en region som lever av stora företag, teknik, ingenjörskonst, utrikeshandel. Därför är rymden bra för Stockholm. Därför är många företagsledare intresserade av rymden också. Men evenemanget i juni var en aktivitet som rymdbolaget stod för.
Du bjuder in som landshövding. Blandar du samman dina två stolar?
– De hör ihop och man kan ta det på olika sätt. Men när det är rymdbolagets aktivitet, då ska de ta hela kostnaden.
Varför används residenset för rymdaktiebolagets evenemang?
– För att jag bor och arbetar där. Rymdbolaget driver rymdbas i Norrbotten och har kontor i Solna. Det är ibland också relevant för rymdbolagets andra medarbetare att vara nära regeringskansliet eller riksdagen, säger Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra tillsammans med civilminister Erik Slottner, (KD), när hon presenterades som ny landshövding förra året.
DN har tagit del av deltagarlistorna från de fem rymdevenemangen. Bland de som någon gång deltagit på evenemangen finns exempelvis statsråden Erik Slottner (KD), Mats Persson (L), Pål Jonson (M) och en rad företrädare från näringslivet, exempelvis chefer på försvarsbolaget Saab.
Sammanlagt tre andra medarbetare från länsstyrelsen har deltagit vid evenemangen, vid varsitt tillfälle. Däribland Anna Borgs, planeringschefen som rekryterades efter att en lapp satts upp i receptionen, något Aftonbladet tidigare avslöjat.
Justitieombudsmannen, JO, meddelade på tisdagen att han inleder en utredning av hur anställningen av Borgs samt av en managementkonsult – som Anna Kinberg Batra förordat – har gått till.
Enligt deltagarlistan har också försvarsminister Pål Jonson, (M) närvarat vid en av tillställningarna om rymden som Anna Kinberg Batra hållit på landshövdingens residens i Gamla stan i Stockholm.
På onsdagen hade fackliga representanter på länsstyrelsen ett möte med arbetsgivaren. Då väntades man bland annat kräva svar om de ökade kostnaderna för representation på Tessinska palatset sedan Anna Kinberg Batra tillträdde – samtidigt som ekonomin beskrivs som ansträngd.
– Vi har fått göra besparingar överallt. Det är i princip inga konferenser och om vi har möten internt bjuder vi inte på lunch, utan eventuellt bulle och kaffe. Åtstramningar ska egentligen också gälla Anna Kinberg Batra, säger Lisa Palmér, ordförande för ST på Länsstyrelsen i Stockholm.
DN har tagit del av fakturor från flera evenemang i Tessinska palatset under 2023. De visar att Anna Kinberg Batra bland annat ordnade två olika länsmiddagar med underhållning, som kostade nära 80 000 kronor vardera. Notan för hennes eget välkomstmingel i maj förra året översteg 100 000 kronor.
Du har kritiserats för att anordna ”överdådiga” middagar, samtidigt som myndigheten måste spara. Kommer du dra ner på utgifterna vid Tessinska palatset?
– Ja, det tror jag. Kostnaderna brukar vara större det år man skiftar landshövding. Det var också kungligt jubileumsår, och då var det en fin lunch på sommaren och en fin middag på hösten. Det har vi inte framför oss i år. Hela länsstyrelsen måste hålla i kostnaderna. Även i Tessinska palatset, säger Anna Kinberg Batra.
Detta har hänt.Anställde vänner.
I mars avslöjade Aftonbladet att Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra anställt en nära vän till en chefstjänst. Tjänsten utannonserades enbart med en lapp i receptionen och vännen var den enda som sökte tjänsten.
I april framkom, i samma tidning, att landshövdingen anlitat ytterligare en vän för en tjänst på länsstyrelsen med en månadslön på 90 000 kronor. En tjänst som inte utannonserades.
Länsstyrelsen har tillsatt en intern utredning. Samtidigt har Justitieombudsmannen inlett en utredning av rekryteringarna.
DN har tidigare berättat att den näst högsta chefen på länsstyrelsen köptes ut för miljonbelopp."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram