Vikingatida Handelsväg I Smältande Glaciär

2024-04-17
https://varldenshistoria.se/kultur/arkeologi/smaltande-glaciarer-avslojar-vikingarnas-motorvag-i-norge
KULTUR
ARKEOLOGI
Smältande glaciärer avslöjar “vikingarnas motorväg" i Norge
1000 år gamla hästskor, slädar och vapen har dykt upp i mängder i resterna av en smältande norsk glaciär. Detta var en av de norska vikingarnas viktigaste handelsvägar – två kilometer upp i de snöklädda bergen.
PUBLICERAD DEN 16.04.24
AV BUE KINDTLER-NIELSEN
Det började med en 1 700 år gammal tunika.
År 2011 såg arkeologen Lars Holger Pilø sina kollegor upptäcka det uråldriga plagget som hade dykt upp ur ett smältande isflak på Lomseggen, ett berg i södra Norge. Han började genast undra vad mer som dolde sig där ute.
Medan resten av teamet packade ihop det värdefulla fyndet vandrade han och en annan arkeolog iväg från gruppen och följde kanten av den smältande isen, insvept i bergsdimma.
Pilø tittade in i mörkret och insåg snart att han befann sig på ett fält med föremål som inte hade sett dagens ljus på hundratals år. Trasiga slädar, verktyg och andra spår av det dagliga livet för mer än 1000 år sedan låg utspridda över ytan på glaciären Lendbreen, som smälte snabbt på grund av den globala uppvärmningen.
"Vi insåg att vi hade hittat något mycket speciellt."
Detta är vad Lars Holger Pilø berättade för National Geographic för några år sedan. I flera år har han lett projektet Secrets of the Ice, genom vilket norska arkeologer har hittat tusentals extremt välbevarade föremål som bokstavligen har smält fram ur isen.
Is bevarar föremål i fantastiskt skick
Det arkeologerna hade snubblat över var inget mindre än ett unikt handelsnav - ett bergspass som hade använts flitigt för handel och transport från 300-talet e.Kr. fram till medeltiden. När forntida norrmän i Oppland, 350 kilometer nordväst om Oslo, behövde transportera handelsvaror eller jaga i fjällen var det den här vägen de tog.
Sedan de första upptäckterna 2011 har norska arkeologer gjort otaliga undersökningar i de isfyllda bergen och hittat allt från spjut och svärd till ben och gamla skidor. Isen här skapar en arkeologisk skattkammare eftersom det inte är vanliga glaciärer utan så kallade isfält – ansamlingar av is som, till skillnad från en glaciär, inte rör sig.
Både glaciärer och isfält är snö som kyla och tryck har omvandlat till is under många år. Föremål som försvunnit i snö som sedan förvandlats till en glaciär pressas långsamt framåt och "spottas" till slut ut – sällan i särskilt gott skick.
Ett isfält ligger däremot ovanpå permafrost, som håller isen på plats. Det innebär att även föremål som förlorades i ett isfält för tusentals år sedan inte har krossats utan bevarats, ofta nästan intakta.
"Det finns knappast någon annan form av arkeologi där bevarandegraden är så god", betonar den norske arkeologen Espen Finstad, som har varit involverad i projektet i flera år.
Isen avslöjar det förflutna
De norska glaciärerna smälter i allt snabbare takt, vilket gör att otaliga föremål från forntiden blottläggs. Arkeologerna måste emellertid skynda sig, för utan den skyddande isen riskerar de forntida skatterna att förstöras.
Arkeologer har avslöjat att det var särskilt under vikingatiden, som det var en febril aktivitet över bergspasset. Enligt Finstad var området "vikingarnas motorväg från inlandet till kusten".
Fjällen var fulla av renar, och en stor marknad för horn och renskinn utvecklades i hela Skandinavien. Så långt bort som i Hedeby i norra Tyskland har man t.ex. hittat flera vikingatida kammar tillverkade av renhorn från Oppland.
Renarna var en levande guldgruva och blev till och med en viktig bricka i de norska vikingarnas interna maktkamp. På bergsstigen i Lendsbreen har arkeologer hittat resterna av en vikingabosättning med minst tre hus. Här kan jägare ha bott, eller så kan resenärer i passet ha övernattat här.
Det är troligt att resenärerna var på väg mot Norges västra fjordar. Där fanns flera byar och möjlighet att resa med båt till resten av Skandinavien.
Norge, rutt Lendbreen
Karta över rutten på glaciären Lendbreen och den försvunna vikingabosättningen som arkeologer hittat. Rutten går i riktning mot fjordarna i västra Norge.
© Secrets of the Ice
Även om fynden i de norska fjällen är otroliga, är det svårt för arkeologer att inte bli lite deprimerade när de åker upp dit. Den globala uppvärmningen gör arbetet möjligt, men samtidigt är det också tydligt för arkeologerna att se hur isen smälter mer och mer för varje år.
Det sker i en sådan takt att de ofta inte hinner hitta de gamla föremålen innan de sköljs bort av isvattnet och förstörs innan de hinner bli konserverade.
Samtidigt är det osäkert hur länge arbetet kan fortsätta, eftersom mycket av isen redan är helt borta och försvinner allt snabbare.
För de norska arkeologerna från Secrets of the Ice varje expedition är en kapplöpning mot tiden.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram