Partipolitiskt Samarbete

2024-04-15
Så varför skall då någon ens rösta på partier?

https://www.svd.se/a/3ELvyP/kan-moderaterna-och-socialdemokraterna-samarbeta-pa-riksniva
Allt fler partikollegor gör som honom och samarbetar med Socialdemokraterna. Men kommer det ske också på riksnivå?
Det finns en avhopparverksamhet för en viss typ av moderater. De som har allierat sig med fienden.
På mötesinbjudan står: ”Hur tar man sig ur dessa samarbeten på ett bra sätt?”
– Att ta sig ur samarbetet är lika lätt eller svårt som att göra slut med någon. Tar det slut så tar det slut. Det är väl mer intressant vad man gör i samarbetet?
Det säger Rasmus Törnblom, som själv ska själv delta. Kommunalrådet från Lund ingick ett samarbete med Socialdemokraterna efter förra valet. Seminariet ”Rekordmånga samstyren med S – bra eller dåligt? (Ej öppet för media)”, på Moderaternas stora Sverigemöte, handlar därför om honom.
Och, som rubriken antyder, en hel del andra.
”Jag tror inte att jag kommer att straffas av väljarna”, säger Rasmus Törnblom.
För medan Ulf Kristersson slöt avtal med Sverigedemokraterna på Tidö slott så tänkte många av hans partikollegor tvärtom. I fler än 50 kommuner och 3 regioner bildade Socialdemokraterna och Moderaterna gemensamma styren och sedan dess har fler tillkommit.
Senast förra veckan meddelade Moderaterna i Region Kronoberg att man överger vännerna i den gamla Alliansen för att bilda ett majoritetsstyre med Socialdemokraterna.
Och i Tyresö kommun, utanför Stockholm, lämnade Socialdemokraterna sina samarbetskollegor för Moderaterna.
Ett förändrat politiskt landskap
Rasmus Törnblom, med bakgrund som Muf-ledare följer utvecklingen och samarbetena genom ett eget excelark.
– När jag inte är kommunalråd så doktorerar jag i historia, så jag är väldigt intresserad av var vi har varit och vart vi är på väg.
Att allt fler moderater och socialdemokrater går ihop runt om i landet är inte alls konstigt, utan en konsekvens av ett förändrat politiskt landskap, säger Rasmus Törnblom.
Sverigedemokraternas närvaro omöjliggör klassiska majoritetsstyren.
– Det senaste decenniet har vi sett många fall av skakiga och små minoritetsstyren. Det hämmar utvecklingen i en kommun, säger Törnblom.
För honom var det inte ett särskilt svårt beslut att börja samarbeta med Socialdemokraterna i Lund. I en lågkonjunktur, som nu, är stabilitet viktigt.
– Jag tror inte att jag kommer att straffas av väljarna. När jag knackade dörr i valrörelsen så var det väldigt många som sa ”kan inte Magdalena Andersson och Ulf Kristersson regera tillsammans?”.
Så kan det ske?
Fattade en utsträckt hand
För Ida Eriksson, Moderaternas toppnamn i Region Kronoberg, var det inte ett lätt beslut.
Men hon hade en enhällig regiongrupp med sig när det stod klart att partiet för första gången skulle inleda ett samarbete med Socialdemokraterna i Kronoberg.
Stora problem, så som kompetensförsörjningen i sjukvården, löses bättre av två stora partier i majoritet än fyra mindre i minoritet, tror hon.
– Socialdemokraterna räckte ut en hand till oss för att samtala och vi tog den handen, säger hon.
”Vi får låta tiden utvisa vad som sker”, säger Ida Fredriksson.
Hur rädd är du för att era väljare ska straffa er för det här i nästa val?
– Jag tror att våra moderata väljare ser vikten av att en stabil majoritet styr Kronoberg och också ser hur den moderata politiken får genomslag.
– Vi har en av de högsta regionskatterna i Sverige. Vi har kommit överens om att den inte ska höjas, utan sänkas när utrymme ges.
Magdalena Andersson har öppnat för att samarbeta med Ulf Kristersson, men Ida Eriksson vill inte spekulera i om det kommer att ske.
– Det är svårt för mig att kommentera vad som skulle kunna hända på riksnivå, men det är samma situation där. Det är inte så att en ”sida” får en tydlig majoritet. Vi får låta tiden utvisa vad som sker.
Vill inte riva upp Tidöavtalet
Rasmus Törnblom i Lund säger att tanken på ett upplägg, som det i Lund, lär bli allt mindre främmande.
– Av Sveriges 20 största städer styrs ungefär en tredjedel av Socialdemokraterna och Moderaterna, så väldigt många kommer att ha upplevt hur det är att bo i en kommun med ett sådant styre.
Rasmus Törnblom menar att Moderaterna framöver bör vidga sina vyer.
Rasmus Törnblom vill inte riva upp Tidöavtalet. Den nuvarande regeringskonstellationen, och samarbetet med Sverigedemokraterna, är bra som den är, menar han. Men framöver bör Moderaterna vara öppna för att vidga sina vyer.
– Jag tycker inte att vi ska se en regering med Socialdemokraterna och Moderaterna nu, men i framtida val så kan situationen se annorlunda ut. Då tycker jag att man ska se var man kan maximera vårt politiska genomslag.
Hade dina partikollegor kunnat leva med det?
– Väldigt många kollegor samarbetar med socialdemokrater, så många kan åtminstone leva med det lokalt. Nationellt är det svårt att sia om, men det sker en rörelse som inte bör underskattas."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram