Ukraina Föreslår Fångar Som Soldater

2024-04-12

https://www.svd.se/a/jlVepz/ukrainska-lagforslaget-fangar-ska-bli-soldater
"Ukrainas parlament har röstat igenom ett lagförslag som gör det möjligt att kalla in personer dömda för brott till kriget mot Ryssland. Åtgärden följer på behovet att fylla på i stridande styrkor inför en förmodad rysk offensiv.
President Volodymyr Zelenskyj har ännu inte signerat det senaste lagförslaget från parlamentet, Verkhovna Rada. Han skrev dock så sent som den 2 april under ett annat lagförslaget som sänkte åldersgränsen för inkallelse från 27 till 25 år.
Det skedde efter starka påtryckningar om att Ukraina – som erhållit ett stort internationellt vapenstöd – inte utnyttjar den potential i kriget som många andra länder i världen gör genom att kalla in unga män som fyllt 18 år.
Det senaste lagförslaget som öppnar för att brottsdömda inkallas ska enligt vice justitieminister Olena Vysotska frigöra 50 000 rekryter som redan har avtjänat sitt straff, plus 26 000 man som ännu skakar galler.
Undantagna är personer som dömts för allvarligare brott som mord, sexuella övergrepp, korruptionsbrott eller överträdelser mot den nationella säkerheten.
”Människor korrigerar sig”
Vysotska har tidigare sagt att undantagen för inkallelse ändå ska vara få.
”Vårt jobb är att resocialisera varje dömd. Det är orättvist att säga att de i något skede inte kan ansluta sig till Försvarsmakten, då de för flera decennier sedan begick ett fruktansvärt brott. Människor korrigerar sig själva, ändrar åsikter,” sa hon för en månad sen till den statliga public service kanalen Suspilne.
Inkallelsen ska vara konstruerad som en villkorlig frigivning på den straffades begäran. Det finns en inbyggd straffpåföljd om fem till sju år om den inkallade på något sätt bryter mot det ingångna avtalet.
Kontraktet ska inte kunna sägas upp förrän krigslagstiftningen upphör. När så sker ska den inkallade betraktas som en fri man.
Inte som Wagnerstyrkorna
Ryssland började redan sommaren 2022 att rekrytera fångar till kriget från fängelser. Den numera döda ledaren för den paramilitära gruppen Wagner, Jevgenij Priogzjin, uppgavs vara centralgestalten i verksamheten där fångar, utan urskillning, fick skriva på kontrakt om minst sex månaders tjänstgöring i kriget.
Det finns skildringar om hur dömda mördare firats som fallna krigshjältar.
– Man gör vad man kan i krig, men jag tror ändå inte att Ukraina vill kopiera Rysslands mobilisering av de värsta kriminella elementen, säger Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Han tillägger att åtgärden kan ses som en konsekvens av krigets skala:
– Vi är inte vana vid straffbataljoner eftersom vi inte är vana vid storskaliga krig. Men historiskt sett har det länge funnits speciella straffbataljoner, som till exempel under andra världskriget, förklarar Ilmari Käihkö.
Ukrainas behov av militärt manskap har blivit allt mer angeläget. Den 8 april publicerade Olksandr Pavliuk, befälhavare över markstyrkorna, en post på Facebook där han uppmärksammade bristen.
”Oavsett hur mycket hjälp vi får och hur många vapen vi har – saknar vi människor,” uttryckte Pavliuk. Han tillade att värvningssystemet ”inte är perfekt.”
30 000 rekryter i månaden
Enligt samma person har ryska påverkanskampanjer förvrängt informationen om den ukrainska rekryteringen och att ingen blir sänd till fronten i skarpt läge utan minst en månads militär utbildning.
Samtidigt bedömer Storbritanniens försvarsministerium att Ryssland mobiliserar cirka 30 000 soldater till kriget varje månad.
Uppgifter om att bemedlade personer, speciellt i storstäder, kunnat köpa sina familjer fria från inkallelse har florerat på liknande sätt som i Ryssland där en stor del av de mobiliserade uppges komma från mindre samhällen öster om Uralbergen och att eliten i Moskva och Sankt Petersburg slipper undan.
Ukrainas statliga utredningsbyrå har behandlat flera hundra fall korruption och förfalskade läkarintyg kopplat till inkallelser. I höstas avskedades också samtliga chefer för rekryteringskontor runt om i landet.
Det följde på avslöjandet att chefen för rekryteringen i regionen Odessa, Yevhen Borysov, mitt under brinnande krig inköpt egendomar i Spanien värt motsvarande 50 miljoner kronor

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram