Tove, Europa & Folklistan

2024-04-12
Tänk nu på två saker, Tove är det tyngsta de har och hur många företag har EU-delegaterna byggt upp och drivit (utom välfärdsparasiterande)...

https://www.svd.se/a/eJlbgl/moderaterna-har-en-livsviktig-uppgift-i-bryssel
"Det är mindre än två månader kvar till Europaparlamentsvalet, och den svenska upptakten har tett sig som en politisk dokusåpa. Medieutrymmet har dominerats av spektakulära personfrågor; det är svårt att föra fram sakfrågor i skuggan av rafflande relationsdraman, uppbrott, nya äktenskap och snabba formeringar av nya stjärnfamiljer.
Ett flertal artiklar och inslag har setts om den nybildade Folklistan. Den är både personmässigt och innehållsligt en färggrann tombola; beroende på vem av kandidaterna som eventuellt kommer in, visar det sig först efteråt vad man fick – det kan lika gärna bli en som röstar med socialister eller en som krokar arm med de konservativa. Alternativet för dem som vill omvandla sin valsedel till en trisslott.
Mer pliktskyldigt rapporterades om den nya migrationspakten som klubbades i Europaparlamentet i onsdags kväll. Trots att det får sägas vara något av en ödesfråga för sammanhållningen i unionen och under decennier har utgjort (och fortsatt kommer att utgöra) en migränartad huvudvärk för flertalet medlemsländer.
De frågor som unionens medlemmar har att hantera är av existentiell karaktär för Europas framtid.
Men överenskommelsen är inte bara substantiell till innehåll, utan visar även betydelsen av att Sverige skickar parlamentariker till Bryssel med förmåga att nå resultat. Även om kompromisser innebär att ingen blir helt nöjd är det samarbetets villkor, och i det här fallet har moderaten Tomas Tobé, som varit en av förhandlarna, påtagligt bidragit till att unionen nu har bättre redskap än tidigare att hantera en svår fråga.
I helgen begår Moderaterna valupptakt, i en tid då EU-valet är viktigare än det någonsin varit tidigare. De frågor som unionens medlemmar har att hantera är av existentiell karaktär för Europas framtid. En uttalad fiende till vår demokrati, vårt sätt att leva och vår säkerhetsordning driver ett pågående invasionskrig. Rysk vapenindustri går för högtryck. En militär framgång i Ukraina innebär med all sannolikhet ytterligare angrepp på andra länder. Vår egen geografiska position i Östersjön gör oss till ett strategiskt mål.
Den europeiska unionen behöver samlat möta detta hot. Att 23 av 27 medlemsstater är medlemmar i försvarsalliansen Nato är en styrka, liksom att de flesta länder har insett nödvändigheten av en egen försvarsförmåga. Men det räcker inte. Försvaret av Europa – och den frihet som många av medborgarna i dag tar för given – är inte en teoretisk fråga, utan en praktisk uppgift här och nu som inkluderar allt från produktion av försvarsmateriel till förmågan att möta cyberangrepp. Vilket i sin tur bygger på förekomsten av ekonomiska muskler.
Ska Europa bli en dynamisk plats eller ett museum?
Både beredskapsförmåga och framtidsutsikter handlar om hur väl Europa hävdar sig i den internationella konkurrensen när det gäller skapande, företagsamhet, tillväxt och vetenskap. 1997 myntades begreppet war for talents, den fria tävlan om kompetens på arbetsmarknaden. Sedan dess har den ökade rörligheten och utvecklingen av hybridarbete gjort konkurrensen om den attraktiva arbetskraften ännu tuffare. Talangfulla forskare, entreprenörer och affärspersoner kan tämligen fritt välja var deras förmågor ska komma till användning; förutseende universitet, arbetsgivare och stater anstränger sig för att öka sin attraktionskraft.
Det är en fråga som EU till stor del äger. Ska Europa bli en dynamisk plats dit talangerna söker sig, med allt vad det innebär av ekonomisk kraft, handelsflöden och kreativitet? Eller ska vår del av världen vara ett museum dit andra åker för rekreation och betraktelse av monument som tronar på minnet från fornstora dar? Det går att påverka.
Ingen av dessa frågor är främmande materia för moderater. Tvärtom. Dessvärre försvåras den planerade moderata kraftsamlingen av att man inrikespolitiskt surrat sig vid masten på en skuta som det föreligger högst delade meningar bland medlemmar och väljare om man vill vara ombord på: den nya könslagen. Det naturliga vore att tillämpa fri röstning och låta riksdagsledamöterna rösta enligt sin egen övertygelse. Det skulle också underlätta för partiledningen att mobilisera entusiasm bland medlemmarna i det förestående kampanjarbetet. Och det behövs.
För riksdagsbråk och dokusåpakandidaturer är trots allt oväsentligheter i jämförelse med de stora uppgifter EU står inför. Väljarna förtjänar att kunna jämföra tydliga agendor för Europasamarbetet, med artikulerade förslag i de frågor som bara kan lösas i samråd med de andra unionsmedlemmarna. Moderaterna bör stå i första ledet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram