Staaf & Kriminella Nätverk I DN

2024-04-12
Ja det är ju det där med Europa...

https://www.dn.se/sverige/21-svenska-natverk-med-i-europols-rapport/
"Det europeiska polisorganet Europol har kartlagt de 821 kriminella nätverk som anses utgöra det största hotet mot EU:s medlemsländer.
21 av nätverken kommer från Sverige.
– Det betyder inte att vi har 21 kriminella nätverk i Sverige – vi har betydligt fler, säger Linda Staaf, nationell Europolchef.
Polismästare Linda Staaf visar in till pressrummet och slår sig ner vid ett bord, som har precis så mycket utstrålning som man kan förvänta sig av ett bord på en svensk myndighet.
Här får DN:s Jonas Lindkvist fotografera; rummet är undantaget det strikta fotoförbud som gäller polishögkvarteret på Kungsholmen i Stockholm.
Innan hon blir fotograferad vill hon hänga av sig den nyckelrem hon bär runt halsen.
– Det kan bli dumt annars, säger hon.
På det blå bandet står det ”Försvarsmakten”.
”Vi ser rörelser nu, i takt med att Europa blir starkare tillsammans, håller ihop och utökar samarbetet, så tenderar kriminella att söka sig till tredje land utanför Europa”, säger Linda Staaf.
”Vi ser rörelser nu, i takt med att Europa blir starkare tillsammans, håller ihop och utökar samarbetet, så tenderar kriminella att söka sig till tredje land utanför Europa”, säger Linda Staaf. Foto: Jonas Lindkvist
Men mer om det sedan. DN träffar Linda Staaf då hon i egenskap av nationell Europolchef kommenterar en färsk rapport om internationell organiserad brottslighet som har satts ihop av Europol, ett organ för utbyte av information mellan Europas polismyndigheter.
På 60 sidor skisseras en bild av de 821 kriminella nätverk som enligt Europols medlemmar utgör det största kriminella hotet mot säkerheten i EU.
– 21.
Det är det raka svaret på frågan om hur många av de 821 nätverken som är aktiva i Sverige.
– Det betyder inte att vi har 21 kriminella nätverk i Sverige – vi har betydligt fler, beroende på hur man vrider och vänder och lyser på det. Men utifrån kriterierna som har satts upp för den här rapporten är det just de här 21 nätverken som vi har rapporterat in, säger Linda Staaf.
Vilka dessa nätverk är, och vad deras ledande gestalter heter, är uppgifter som omfattas av sekretess.
– Däremot är det intressant att lyfta fram att det handlar om narkotikabrott, skattebrott och penningtvätt, och om stöldligor och vapenbrott, säger Linda Staaf.
”Man kan se liknande problem i andra länder, med unga män som används för att begå de här grova våldsdåden”, säger Linda Staaf.
Hon vill också lyfta fram att det dödliga våldet inte är unikt för Sverige.
– Vi har stora utmaningar här, men vi är inte ensamma om att ha stora utmaningar. Man kan se liknande problem i andra länder, med unga män som används för att begå de här grova våldsdåden.
Under det senaste året har flera företrädare för svenska kriminella gäng gripits och ställts inför rätta utomlands.
– Det är därför samarbetet inom Europol är så viktigt. Vi behöver jobba på samma arena som de kriminella. Det kan ju inte vara så att om man lämnar Sveriges gränser, eller för pengarna över Sveriges gränser, så går man fri, säger Linda Staaf.
På senare tid har politiska röster, bland annat från Liberalerna, höjts för att titta närmare på möjligheten att inrätta en överstatlig europeisk polismyndighet – ett europeiskt FBI.
Linda Staaf vill inte yttra en åsikt i den frågan, men säger att det redan i dag finns goda möjligheter till samarbete mellan svensk polis och europeiska kollegor.
– Polisens roll är i mycket att lokalisera de kriminella, om vi sedan pratar om utlämning så är det en fråga för åklagare, eller en politisk fråga. Jag skulle säga att i huvudsak handlar det mycket om att bygga relationer med andra länder så att de är villiga att ge den hjälpen till Sverige, säger hon.
Har vi varit dåliga på det?
– Vi kan inte sitta här uppe i norr och tycka att ”låt EU hålla på med vad de nu gör där nere, vi sköter vårt”. Så svaret är ja, vi svenskar – och då menar jag inte bara polisen – behöver bli betydligt bättre på internationellt samarbete.
Nyckelremmen från Försvarsmakten har Linda Staaf lagt på en stol vid bordet. I januari avslöjade Expressen att överbefälhavare Micael Bydén hade startat ett aktiebolag, trots att han hade ett år kvar av sitt förordnande. Micael Bydén och Linda Staaf är förlovade och hon står som suppleant i bolagets styrelse.
– Det är en anmäld och godkänd bisyssla och sedan vill jag understryka att det är ett tomt bolag utan verksamhet och att jag är en suppleant där, utan att äga några aktier. I övrigt är det inget som jag vill kommentera, säger hon.
Inte heller händelserna kring den så kallade polishärvan för ett år sedan, där dåvarande polischefen Mats Löfving misstänktes ha varit jävig när han rekryterade Linda Staaf och i strid med polisens regler ska ha tilldelat henne ett tjänstevapen, vill hon kommentera.
Förundersökningen mot Mats Löfving lades ner efter hans bortgång.
Fakta.Europol
Europol, eller European Police Office, är en stödfunktion för polismyndigheterna i EU:s medlemsländer. Anställda på Europol har inte mandat att frihetsberöva personer eller utföra aktioner utan tillstånd från nationella myndigheter.
Europol ska underlätta informationsutbyte mellan rättsvårdande myndigheter i medlemsländerna, bistå med analyser, expertkunskap och tekniskt stöd i förundersökningar som genomförs inom EU."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram