Naturplundrande Brasiliansk Bomull & H&M

2024-04-12
Överraskande, eller kanske inte...

https://etidning.gd.se/
"Plagg från H&M och Zara innehåller bomull från mark som utsatts för omfattande skövling, våld och miljöförstöring, enligt en granskning av miljöorganisationen Earthsight.
– Vi har brustit, det är ingen tvekan om det, säger Marcus
Hartmann, hållbarhetsansvarig på H&M Norden.
H&M och Inditex, som äger bland annat Zara och Pull&Bear, brister grovt i ansvar enligt en granskning av organisationen Earthsight. Trots att bomullen i deras plagg är certifierad med “Better Cotton” finns många etiska och miljömässiga tveksamheter, enligt Earthsight som granskat bomullsindustrin under ett års tid.
Enligt rapporten har omkring 800 000 ton icke-etisk bomull från den känsliga och redan hårt ansatta Cerradosavannen i Brasilien kunnat spåras till plagg som säljs i svenska H&M- och Zara-butiker. Lokalbefolkning vittnar om hur de och deras boskap har förts bort från sin mark och tvingats upplåta den till stora företag som tjänar stora pengar på bomullsodlingen.
Genom kartläggningen har de spårat bomull hos klädkedjorna via textilfabriker i Asien tillbaka till plantage som finns på mark som stora företag olovligen tagit från lokalbefolkningen i Brasilien.
Rapporten bygger på granskningar av bland annat fraktdokument, tusentals domstolsdokument och satellitbilder liksom intervjuer med lokalbefolkning som vittnar om våld.
Medarbetare från Earthsight har också deltagit undercover på platser där bomullen säljs för att syna kedjan från bomullsplanta till färdigt plagg.
Plantagen där bomullen odlas arbetar enligt särskilda standarder
som tagits fram av organisationen Better Cotton. Better Cotton ska garantera att bomullen framställts på ett etiskt och hållbart sätt, men rapporten visar på omfattande brister.
Marcus Hartmann, hållbarhetsansvarig för H&M Norden, säger att de välkomnar rapporten och tar innehållet på största allvar.
– Så fort vi fick indikationer på rapportens innehåll tog vi kontakt med Better Cotton som nu gör en tredjepartsgranskning för att gå till botten med vad som har hänt.
Vad säger du till konsumenterna som kanske känner sig lurade?
– Vi har brustit och behöver se till att standarderna stärks så att vi kan fortsätta med bomull som håller en hög nivå.
Kan ni stoppa de fabriker som syr era kläder från att använda bomull från de ut-
pekade plantagerna?
– Det är jag inte rätt person att svara på. Men i sådana här fall är många organisationer överens om att man ska fortsätta att göra det bättre och inte bara lämna. Nu har vi bra information om vad vi kan förbättra.
I ett mejlsvar till TT skriver en talesperson för Better Cotton att de efter att de uppmärksammats på granskningen inlett en diskussion och ska försöka hitta sätt att stärka sina standarder."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram