Sverigehatande Övertidsjobbsnobbande

2024-04-11
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/O8R46E/jobba-overtid-annars-ar-du-en-sverigehatare

Jobba övertid – annars är du en Sverigehatare
Nato är chefernas nya idiotargument

Zina Al-Dewany

Publicerad 16.00
Vårdpersonalens arbetstider ska bli ännu tuffare, allt i nationens intresse förstås. Vårdpersonalens arbetstider ska bli ännu tuffare, allt i nationens intresse förstås.Foto: Martin Mejia / AP
Mindre tid för återhämtning, längre arbetsdagar och sämre arbetsmiljö. Det föreslår arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner, SKR/Sobona för vårdpersonal som sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.
Försämringar och förlängda arbetstider – utan övertidsersättning. Ändå vill de frångå arbetstidslagen.
Frågan är om förslagen är sämre än själva argumentet.
SKR hänvisar i sitt förslag till Nato, den militärallians Sverige precis fått gå med i efter inte så få förnedrande turer. Låt oss titta på den hjärngymnastik som krävs för att kunna skylla sämre villkor i vården på en militärallians. Detta kommer direkt ur SKR:s förslag.
”Skälet är bland annat pågående utredningar kring samhällets beredskapsfunktioner med koppling till arbetstid som sker med anledning av Sveriges inträde i Nato. Detta i kombination med en osäkerhet kring vilka långsiktiga behov som verksamheterna har.”
Vårdpersonalens arbetstider ska bli ännu tuffare, allt i nationens intresse förstås.
Att det redan i dag är en tredjedel av vårdförbundets medlemmar som bara arbetar deltid verkar inte ha nått SKR. Att många faktiskt inte orkar och slits ut i förtid.
Det kommer förmodligen ställas allt fler krav på SKR. Men det är inte rimligt att kostnaderna för en högre beredskap ska vältras över på vårdpersonalen.
Samtidigt har Sverige rustat upp i tio år, det har återinförts värnplikt och återupprättats en totalförsvarsplanering. Har allt det gått SKR förbi? Det är sådant som gjorts utan Nato.
Frågan är vad mer som kan motiveras med detta nya Natomedlemskap. Om det används som ett billigt trick för att vädja till Vårdförbundets patriotism så finns det inga gränser för vad mer de kan kräva. Och det gäller inte bara inom vården.
Det finns tillräckligt många stora frågetecken kring hur Natomedlemskapet påverkar oss. Som förslaget att ändra miljöbalken för att vapentillverkare ska kunna testskjuta ammunition. Regeringen vill även ta bort kravet på miljöprövning för militära övningar.
Det får också konsekvenser för pressfriheten. SVT har stoppat publiceringar med hänvisning till den nya spionerilagen. En lag som kan hindra journalister att rapportera om det skulle skada Sveriges relation till andra stater eller organisationer som Nato.
Det finns en lång lista på vad Sverige ger upp i och med inträdet i Nato. Både frivilligt och tvunget. Det sista vi behöver är arbetsgivare som börjar slänga fram Nato som ett magiskt ord.
I SKR:s fall för att de är för snåla för att ge vårdpersonal ett friskare arbetsliv.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram