Kinesisk Diplomati

2024-04-11
KINA / DIPLOMATI
Kinas diplomati karakteriseras som balans och inkludering, vilket drar skarp kontrast till USA-ledda blockkonfrontationer
Kinas utrikesminister Wang Yi.
Kinas diplomati går in i en hektisk säsong, eftersom Kinas interaktioner med Europa, USA, Ryssland, ASEAN-medlemsländerna och den globala södern väcker uppmärksamhet globalt. Den senaste serien av besök av utländska ledare och högre tjänstemän i Kina visar att Kinas diplomati, baserad på multilateralism, öppenhet och samarbete, i allt högre grad välkomnas av världen, vilket också drar en skarp kontrast till den USA-ledda lilla klick som förespråkar block. konfrontation och konflikter, sa experter.
Surinams president Chandrikapersad Santokhi anlände till Peking på torsdagen för ett sju dagar långt statsbesök, och blev den senaste utländska ledaren som besökte landet denna vecka.
Sedan april har höga utländska tjänstemän besökt Kina i snabb följd, inklusive Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s finansminister Janet Yellen, samt högt uppsatta tjänstemän från ASEAN-medlemsländer som Vietnam och Singapore.
Det finns också besök av ledare från små länder vad gäller storlek och befolkning som Mikronesien och Surinam.
Dessutom är Tysklands förbundskansler Olaf Scholz planerad att resa till Kina i helgen, med fokus på handel och ekonomi, rapporterade AFP. Amerikanska medier rapporterade nyligen att USA:s utrikesminister Antony Blinken också kommer att resa till Kina inom kort.
Vissa kinesiska experter sa bland dessa utländska statschefer och dignitärer att det finns både traditionella vänliga grannar och självdefinierade "konkurrenter", såväl som tillväxtländer och utvecklingsländer som har både industrikedjekonkurrens och samarbete.
Speciellt på måndagen var Yellen och Lavrov i Peking samtidigt, vilket signalerade att de solida förbindelserna mellan Kina och Ryssland utvecklas i takt med förbindelserna mellan Kina och USA och Kina-Europa, vilket är svårvunnen balans ur ett geopolitiskt perspektiv, sa analytiker. .
Öppenhet och inkludering
Det är tydligt att utländska vänner som besöker Kina kommer av olika anledningar. Vissa kommer för att lära av Kinas utvecklingserfarenhet, vissa försöker fördjupa det pragmatiska samarbetet mellan båda sidor och andra kommer för att höra om Kinas lösningar på olika globala frågor. Ett öppet och samarbetsvilligt Kina gynnar inte bara sitt eget folk utan också människor runt om i världen, sa Xinhua.
"Det är uppenbart att Kinas diplomatiska ansträngningar är ganska aktiva", sa Li Haidong, professor vid China Foreign Affairs University, till Global Times på torsdagen.
Kinas diplomati är tydligt inriktat på att tjäna sin egen inhemska övergripande utveckling och tillgodose behovet av att bygga en global ordning av rättvisa och rättvisa, sa experten och noterade att Kinas engagemang i och främjande av multilaterala diplomatiska ansträngningar också har fått ett brett erkännande och erkännande från olika länder.
Under en gemensam presskonferens med Lavrov på tisdagen utvecklade den kinesiske utrikesministern Wang Yi Kinas ståndpunkt och förslag om att lösa aktuella internationella och regionala hotspot-frågor, inklusive att upprätthålla syftena och principerna i FN-stadgan, och aktivt främja berörda parter att lösa konflikter genom dialog och samråd och upprätthållande av äkta multilateralism och motstånd mot lägerkonfrontationer, särskilt i Asien-Stillahavsområdet.
Kinesiska experter sa att det viktigaste kännetecknet för kinesisk diplomati i år har varit dess ökade aktivitet och mer oberoende initiativ för att främja fred och underlätta samtal för att ta itu med hotspot-frågor.
När det gäller aktuella heta ämnen, oavsett om det är Mellanöstern, Ryssland-Ukraina-konflikten eller olika andra frågor, har Kina alltid upprätthållit en oberoende hållning när det gäller att delta i lösningen av internationella och regionala frågor. Denna ståndpunkt bestäms oberoende baserat på varje falls meriter, och åtgärder vidtas enligt denna ståndpunkt, sa några experter.
Skarp kontrast till USA-ledda små klick
April har också varit med om en mängd besök på hög nivå från länder i Sydostasien i Kina. Indonesiens tillträdande president Prabowo Subiantos besök i Kina var den första delen av hans första utlandsbesök som tillträdande president.
Under Qingming-festivalen träffade utrikesminister Wang även Laos vice premiärminister och utrikesminister Saleumxay Kommasith, Vietnams utrikesminister Bui Thanh Son och Östtimors utrikes- och samarbetsminister Bendito dos Santos Freitas i södra Kinas autonoma region Guangxi Zhuang. .
Den här veckan besöker Hennes kungliga höghet prinsessan Maha Chakri Sirindhorn från Thailand, vietnamesiska nationalförsamlingens ordförande Vuong Dinh Hue och Singapores vice premiärminister Heng Swee Keat Kina, enligt det kinesiska utrikesdepartementet.
Mot bakgrund av att förbindelserna mellan Kina och USA lättar och den globala geopolitiska och ekonomiska osäkerheten ökar, ser ASEAN-medlemsländerna fram emot mer stabila och ömsesidigt fördelaktiga relationer med Kina, Chen Xiangmiao, chef för World Navy Research Center vid National Institute for South China Sea Studies , berättade för Global Times på torsdagen.
"I samverkan med andra stormakter utanför den sydostasiatiska regionen hoppas ASEAN-medlemsländerna kunna spela en roll i systemet som bidrar till regional fred och stabilitet och hoppas att de inte kommer att marginaliseras och undvika att bli kanonmat i konkurrensen mellan stora krafter," sa Chen.
De mål som förespråkas av ASEAN är i själva verket nära besläktade och sammankopplade med Kina-föreslagna initiativ, som står i skarp kontrast till de koncept, metoder och innehåll som för närvarande eftersträvas av USA, Japan och Filippinerna, sa experten.
I takt med att Kina tar emot fler ledare och högnivåtjänstemän från ASEAN-medlemsländerna, är USA:s president Joe Biden, Japans premiärminister Fumio Kishida och Filippinernas president Ferdinand R. Marcos Jr planerade att hålla ett trilateralt toppmöte i USA på torsdag mitt i stigande spänningar. i Sydkinesiska havet.
Den USA-ledda lilla klicken betonar multilateralism i små grupper som i sig är uteslutande, och deras tillvägagångssätt genererar riktade, konfronterande strategier för att uppnå sina maktmål och intressen, sa Chen.
Det så kallade trilaterala samarbetet, som återspeglar USA:s diplomati som karakteriseras som konfronterande, kan ytterligare öka de maritima riskerna och äventyra den regionala stabiliteten i Sydkinesiska havet, sa experter.
"USA:s diplomati kännetecknas av lägerkonfrontationer och gruppmotsättningar och den är utformad så att om du inte är med USA så är du emot det, och att vara emot det betyder att USA betraktar dig som ett mål för attack", sa Li. .
Denna typ av diplomati, som skapar problem, skapar en atmosfär av att bilda klickar för att attackera andra. Och de västerländska länderna, ledda av USA, tvingar nationer över hela världen att ta parti i regionala konflikter, och därigenom syftar till att förbättra västvärldens geopolitiska fördelar genom konflikter, noterade experten. "Länder som upprätthåller en neutral hållning och förespråkar fred och dialog framställs negativt i berättelsen om väst."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram