Undergång & Hopp

2024-04-08
"I början av förändring är patrioten en stigmatiserad man, men modig, hatad och föraktad. När hans sak lyckas, ansluter sig de skygga till honom, för då kostar det ingenting att vara patriot.”
- Mark Twain

https://www.epochtimes.no/kronikk-jan-blomgren-handtere-jordens-kommende-undergang

"Då och då dyker tankar på jordens förestående undergång upp. Dessa profetior kombineras ofta med förmaningar om bot och återhämtning för att undkomma domens dag. I vår sekulära tidsålder har förutsägelser om globala katastrofer ofta förekommit, samtidigt som levnadsvillkoren för den stora majoriteten av världen har förbättrats.
Den stora dagen började närma sig. Datumet var satt till oktober 1914. Då skulle världen gå under. Endast de utvalda sanna troende skulle få komma in i paradiset, medan resten av jordens invånare kunde se fram emot något betydligt mindre attraktivt; evigt straff i helvetet.
När året var över stod det klart för de flesta inblandade att undergången hade ställts in. De flesta av dem gick tillbaka till sin gamla kyrka, förmodligen lite angripna, med svansen mellan benen. En liten grupp tolkade istället situationen som att någon helt enkelt hade fel datum och ställde upp på ett nytt datum för domedagen. Efter detta har rörelsen satt upp totalt åtta slutdatum för planeten Jorden, med olika grader av övertygelse. I samtliga fall har den stora finalen missats.
Det förutsägs också i Bibeln att livet en dag kommer att ta slut. De har ändå varit kloka nog att inte sätta ett datum. Jesus säger att: "Därför måste ni också vara beredda, för när ni minst anar det, kommer Människosonen". Paulus följer upp detta med förmaningen: "Du vet mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten." Du vet aldrig när det kommer att hända, och slutsatsen är alltid att vara beredd. Bibelns sista bok, Johannes uppenbarelse, beskriver en rad händelser som kommer att hända före domedagen. Dessa uttrycks ändå i poetiska ord som öppnar upp för olika tolkningar. Inte överraskande har det föreslagits vid mer än ett tillfälle genom tiderna att vi lever i den yttersta tiden.
De gamla vikingarna fruktade Ragnarök, och enligt skaparen av seriefiguren Asterix var de modiga gallerna också livrädda för att himlen skulle falla. Inom kommunismens sekulära religion utgör världsrevolutionen och proletariatets diktatur ett slags motsvarighet. Många kulturer, civilisationer och religioner innehåller myter om en kommande katastrof som kommer att utplåna världen. I några lite trevligare fall är detta ett upptakt till ett framtida lyckorike. När det gäller socialismen fyller det klasslösa lyckliga riket efter proletariatets diktatur en liknande funktion.
I vår tid har vi definitivt inte haft brist på domedagsprofeter. I Sverige gav Georg Borgström människor tidigt oro för framtiden. Som son till en präst hade han från barndomen tränats i talkonsten, ofta med en lätt svavelaktig karaktär. Han återupplivade i mitten av 1900-talet, hundra och femtio år senare, den brittiske prästen Thomas Robert Malthus tänkande. Malthus hävdade att tillgången på mat växer linjärt, som 1-2-3-4-5- ... och så vidare, medan befolkningen växer geometriskt som 1-2-4-8-16- ... Det finns alltså alltid mindre mat tillgänglig per person, och svält och elände ökar om människor inte hindras från att fortplanta sig.
När Borgström var på höjden av sin berömmelse och tidningen Expressen utsåg honom till världens viktigaste svensk var guldmyntfoten fortfarande grunden för valutan i delar av världen, med USA som det viktigaste landet. Det innebar att kontanterna i ekonomin skulle motsvara samma värde i anläggningstillgångar i form av guld. Detta var avsett att förhindra inflation. Politiker skulle inte kunna trycka pengar utan täckning.
Borgström föreslog att världen istället skulle gå över till en "proteinbas" som bas för världsekonomin. Tanken var att hela världsekonomin skulle bygga på tillgång till högkvalitativ mat. Vidare förespråkade han en världsregering.
Om du vill förbättra världen, förutsäg inte dess undergång. Sprid istället mod och ge människor hopp.
Ungefär samtidigt bildades Romaklubben. Den fick stor uppmärksamhet för sin rapport 1972 som argumenterade med en tankegång som liknar Malthus att jordens tillgångar inte räckte till för ekonomisk tillväxt på grund av snabb befolkningstillväxt. Sedan dess har världens befolkning fördubblats, samtidigt som fattigdomen i världen har minskat dramatiskt.
Bland svenska samtida domedagsprofeter hittar vi en meteorolog och EU-parlamentariker som 2006 förutspådde att vi tjugo år senare skulle få snöfria vintrar i Sverige och att Vasaloppet skulle vara ett minne blott vid hundraårsjubileet 2022. År 2020 , sa han i en intervju att han tyvärr hade rätt. Efter detta har Sverige haft vintrar med mycket snö, även i år, även om det på söndagen Vasaloppet gick var det töväder. Det är sant att det fortfarande är två år kvar tills vi kan utvärdera förutsägelsen om en snöfri vinter 2026. Men om vintrarna de kommande åren är något liknande årets, riskerar profetian att bli utskrattad.
En yngre svensk aktivist, upphöjd till profet i vår tid av svenska kyrkan och nominerad till Nobels fredspris, förutspådde 2018 att världen skulle passera en punkt inom fem år där det inte var möjligt att vända klimatet. Det är kanske möjligt att vi nu har passerat denna ödesdigra punkt där vi inte kan rädda klimatet, men att effekterna ännu inte är synliga. För varje dag som går utan att Armageddon bryter ut, blir det allt svårare att ta profetian på allvar.
Den tekniska chefen för ett företag med ambitioner att bygga ett stålverk i Norrbotten i Sverige, motiverar sin existens med att Golfströmmen kan vända inom tio år med ödesdigra konsekvenser för klimatet. Vd:n för samma företag hävdar att jorden brinner upp och kräver därför mer skattepengar. Hur ett nytt stålverk i Boden gör att Golfströmmen stannar kvar på sin nuvarande väg har ännu inte beskrivits i detalj.
"Varför ta livet av dig när du inte ens får höra samtalet efteråt ändå?" undrade Magnus Uggla i en låt från 1970-talet. Med bara en liten omtolkning kan man undra varför man ska förutsäga jordens ände. Om jorden går förlorad kommer du inte att få möjligheten att gå runt och lysa för att du hade rätt, och om det inte är rätt riskerar du att bli förlöjligad av omgivningen.
Den vanligaste förmaningen i Bibeln är inte "var inte rädd". Den vanligaste uppmaningen är: "Ta mod!" Om du vill förbättra världen, förutsäg inte dess undergång. Sprid istället mod och ge människor hopp."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram