Schulman Undrar Hur Greta Kan Vara Så Dum

2024-04-08
Ja vad kan det möjligen bero på.... kanske släkten följa släktens gång...

https://www.dn.se/sverige/alex-schulman-jag-fattar-det-inte-hur-kunde-du-vara-sa-dum-greta/
"Jag ser filmklippen från när Greta Thunberg grips av polis i Nederländerna, och det finns en estetik här som börjar kännas bekant. Unga män och kvinnor sitter på hopplös plats, mitt i vägen för nåt väldigt viktigt, en motorled, det är asfalt och bilar och frustration, fossilvärldens hjulburna vrede kokar omkring ungdomarna.
Barnen sjunger en sång eller skanderar en ramsa, och så kommer poliserna och en i gänget blir uppryckt och bortkånkad, som en sopsäck som ska till återvinningen. Ett frihetsberövat barn med ett fridfullt leende över läpparna bärs helt sonika undan, och de som blev kvar fortsätter sjunga, tills poliserna kommer en vända till för att plocka nästa.
Det är symbolrikt med demonstrationer av det slaget. De ursinniga bilisterna som stigit ut ur sina fordon, försenade och med VIKTIGA TIDER ATT PASSA, motorhuvarna helt nära ungdomarnas skallar, nära deras små kroppar, deras bultande hjärtan.
Inte vet jag om vägblockaderna har någon betydelse, antagligen inte, förmodligen förändrar de inte världen på minsta sätt. Men det är inte alls konstigt att de unga sitter där. Vuxenvärlden har ju svikit dem, gång på gång. Vi lever i ett samhälle där en överväldigande majoritet av politikerna insett människans negativa inverkan på klimatet, beslutat sig för att göra nåt åt det – och sedan struntat i det. Det räcker med att vi ser på vad som händer i Sverige, där vi har en klimatlag sedan 2018 som ska tvinga Sveriges regering att följa klimatmålen. I stället fattas en rad beslut som gör att utsläppen ökar i stället för att minska. Det är ett oerhört svek.
Det är alltså inte konstigt att ungdomarna sätter sig framför bilarna. Jag har förståelse för det. Det jag inte fattar är varför Greta sitter där.
Under en klimatdemonstration i Haag i helgen frihetsberövades hon två gånger, först inne i centrala Haag där hon blockerade en huvudgata i protest mot subventioner för fossilindustrin. Senare blockerade hon och andra aktivister en påfart till en motorled och bars in i en buss av polis. Det är inte första gången Greta grips av polis under våren. Det här är en ny trend.
När jag ser henne blockera ännu en väg tänker jag: Det är inte där du ska vara! Du ska inte sitta framför motorhuvar, du ska stå inför parlamenten
I mitten av mars deltog Thunberg i flera demonstrationer utanför riksdagshuset. Polisen bar bort henne och nu är hon misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott hon tidigare dömts för två gånger. I februari friades hon av en domstol i London efter att ha blockerat ett hotell där en olje- och gaskonferens pågick.
Greta tycks nu resa runt i olika städer för att bli bortsläpad, det är som en liten Europaturné där huvudeventet i varje stad är att hon grips av polis och dumpas i en buss. Varje gång jag ser det slås jag av vilka sorgliga felbeslut Greta tar just nu. Jag kan bara inte förstå hur hon kan kasta bort den positionen hon hade. Den var unik, nej, den var mer än unik. De där åren alldeles innan pandemin, när hon hade allas öra. När hon talade lyssnade världen. Hon släpptes in till den internationella makten och alla ville veta vad hon hade att säga. Hon hade ett globalt förtroendekapital. Det var en styrkeposition från vilken hon hade kunnat göra enorma förändringar. Hon hade kunnat göra vad som helst.
När jag ser henne blockera ännu en väg tänker jag: Det är inte där du ska vara! Du ska inte sitta framför motorhuvar, du ska stå inför parlamenten.
Men nu är det för sent. Den globala makten lyssnar inte på någon som upprepade gånger bryter mot lagar. De här överträdelserna gör att hon snart kommer att lagföras igen, och det kan mycket väl sluta med en ännu större tragik, att hon hamnar i fängelse. Nu stänger hon dörren för de stora scenerna. Hon har gjort sig helt omöjlig. Jag fattar det bara inte. Hon hade chansen att förändra världen och kastade bort den. Varför, Greta? Hur kunde du vara så dum?"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram