Bonnesen I Hovrätten

2024-04-08
https://www.svd.se/a/l38XvA/hovratten-provar-om-bonnesen-morkat

Nu är det hovrättens tur att pröva den förra Swedbankchefen. Åklagarna hävdar att Birgitte Bonnesen mörkade information om penningtvätt, men tingsrätten friade henne.
Birgitta Forsberg
Publicerad 05:52
Måndag 8 april kommer förra Swedbankchefen Birgitte Bonnesen att kliva in genom dörren till Schering Rosenhanes palats på Riddarholmen i Stockholm.
Hos Svea hovrätt, som huserar där, går rättsprocessen vidare. På ena sidan står Birgitte Bonnesen, som förnekar brott. På den andra Thomas Langrot och Ted Murelius från Ekobrottsmyndigheten.
– Det är ett omfattande mål, säger hovrättsråd Erik Tiberg, som ska döma i målet.
Målet började i Stockholms tingsrätt hösten 2022. Huvudförhandlingen var tidvis mer show än process.
– Det här är århundradets rättegång inom näringslivet, sa Jan Leopoldson, en ekobrottsåklagare som inte var inblandad i målet, till SvD då.
Han påpekade att en fällande dom skulle få avgörande betydelse för börsbolagens informationsgivning.
– Det innebär att de måste vara mer omsorgsfulla med vad de säger, hur de uttrycker sig och hålla sig närmare verkligheten än vad de har behövt göra tidigare.
Friades i tingsrätten
Men tingsrätten friade Birgitte Bonnesen i fjol.
Åklagarna Langrot och Murelius överklagade dock till hovrätten. Och nu ska saken avgöras i detta palats där Sveriges normalhöjdpunkt finns bakom en gjutjärnslucka i sockeln.
Precis som tidigare anser åklagarna att Birgitte Bonnesen hösten 2018 mörkade bankens problem med att kontrollera penningtvätt i Estland 2007–2015.
I tingsrätten exemplifierade Thomas Langrot och Ted Murelius med vad Birgitte Bonnesen sagt i bland annat artiklar i Svenska Dagbladet och Dagens Industri.
Uttalanden som inte verkade stämma när Uppdrag granskning sände sitt avslöjande program i februari 2019.
Dessutom anser åklagarduon att Birgitte Bonnesen röjde insiderinformation genom att berätta för storägarna om Uppdrag gransknings första program om banken två dagar innan det sändes.
De två åtalspunkterna är fortfarande grovt svindleri, eller grov marknadsmanipulation, samt röjande av insiderinformation.
I tingsrätten yrkade åklagarna på minst två års fängelse, om Birgitte Bonnesen skulle fällas för grovt svindleri. Vad de yrkar på för straff denna gång ska framkomma under förhandlingen.
Birgitte Bonnesen förnekar fortfarande brott.
Kommer titta på videoupptagningar
I tingsrätten höll Birgitte Bonnesen ett anförande, men i hovrätten kommer hon inte att säga något, enligt hovrätten.
Hittills är endast ett nytt vittne kallat. Hovrätten kommer till stor del att titta på videoupptagningar från tingsrätten.
Förhandlingen är planerad att pågå i 27 dagar, till och med den 10 juni. Det finns dock fyra reservdagar, bland annat den 14 juni, så förhandlingen kan pågå ända till dess.
När domen faller är inte bestämt, men vanligtvis tar det tre till fyra veckor efter avslutad förhandling.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram