M-Kaos X 3 I DN

2024-04-05
Nu är det kris i bordellen....

https://www.dn.se/sverige/kritiken-inifran-m-det-ar-kaos-kaos-kaos/
"Under torsdagen blev förslaget om en ny könstillhörighetslag, som ska göra det lättare att byta juridiskt kön, färdigt i socialutskottet. Enligt lagförslaget ska åldersgränsen sänkas från 18 till 16 år – något som väckt stark intern kritik inom Moderaterna.
Källor inom partiet har tidigare uppgett för DN att stora delar av riksdagsgruppen är emot förslaget, och att det främst är partiledaren Ulf Kristersson som driver frågan.
När statsministern på torsdagen sade till journalister i riksdagen att han själv gärna hade sett en 18-årsgräns blev därför reaktionerna inom partiet mycket starka, enligt uppgift till DN. En moderat källa menar att uttalandet fick många moderater att ”tappa andan” och kallar det för en direkt lögn.
– Det är ilska, frustration och misstro. Det är Ulf som har tvingat fram 16-årsgränsen och så går han ut och försöker framställa det som att han egentligen vill ha 18-årsgräns när hela riksdagsgruppen håller på att spricka på grund av att vi vill ha 18-årsgräns och inte 16.
Källan, som har god insyn i partiet, beskriver en kaosartad situation med både gråtande och arga ledamöter. Många inom partiet ifrågasätter nu Ulf Kristersson ledarskap.
– Det är kaos, kaos, kaos och en enorm frustration över Ulf.
Flera högt uppsatta moderater har anonymt vädrat kritik mot sin partiledare Ulf Kristersson och dennes agerande i samband med processen runt könstillhörighetslagen.
Klockan 14 på fredagen hölls ett digitalt krismöte med hela riksdagsgruppen. Enligt källan är det oklart vad som kommer hända med lagförslaget nu.
– Ska vi rösta för ett förslag som statsministern tycker är dåligt och som hela riksdagsgruppen hela tiden har tyckt är dåligt? Det här måste återföras till utskottet.
En annan moderat riksdagsledamot ger en liknande bild och uppger att många reagerade på att Kristerssons uttalande gick emot förslaget i socialutskottet.
– Folk var oerhört arga och besvikna i går. Alla vet att Ulf personligen har drivit det här, och sen säger han tvärtom när han står utanför kammaren.
Trots att det enligt flera källor till DN är stort motstånd mot lagförslaget inom Moderaterna är det få som vill prata öppet om sitt motstånd.
Riksdagsledamoten Ellen Juntti (M) har tidigare sagt att hon inte tänker rösta för förslaget, vilket tidningen Fokus var först att rapportera om. Hon och Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorps kommun, är två av få som varit öppet kritiska mot lagförslaget och partiets hållning i frågan.
Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, är en av få inom moderaterna som öppet kritiserar M-ledningen.
– Den huvudsakliga kritiken är ju åldern. Att lagförslaget innefattar barn, att man inte är myndig, säger Christian Sonesson.
Hur ser du på statsminister Ulf Kristerssons uttalande?
– Det är klart att han skickar dubbla signaler, det är ju allmänt känt inom partiet att det är statsministern som har drivit på i frågan, att riksdagen ska fatta det här beslutet, säger Christian Sonesson.
– Jag förstår att riksdagsledamöter som har känt sig pressade och tvingade att rösta för detta, trots att de kanske själv inte vill, blir heligt förbannade när statsministern kort efter att lagförslaget har slutjusterats säger ”ja, jag hade hellre kanske själv sett att det var 18” och på så vis försöka distansera sig själv.
Samtidigt försvaras statsministerns uttalande från offentligt håll.
– Jag uppfattade beskrivningen som att Moderaternas utgångspunkt varit att den här lagstiftningen behöver moderniseras, och att en naturlig utgångspunkt har varit 18 år, men vi har också i partimotioner tidigare öppnat för att det under vissa förutsättningar ska kunna bli aktuellt i lägre ålder, säger Gunnar Strömmer (M) på en pressträff på fredagen.
Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister, Gunnar Strömmer (M), justitieminister och Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister, höll en gemensam pressbriefing på fredagen, där de fick frågor om könstillhörighetslagen.
Han liksom Camilla Waltersson Grönvall (M) understryker att de står bakom lagförslaget som klubbades i utskottet i går.
– Jag tror att man måste se statsministerns beskrivning i ett mycket större perspektiv än vad kanske rubrikerna gav uttryck för i går. Det här handlar om en beskrivning av ett arbete för en moderniserad lagstiftning som Moderaterna bedrivit under en lång tid.
Hon menar att förslaget som nu ligger på bordet är resultatet av en kompromiss.
– Vi har samarbetet med andra, diskuterat och kommit fram till en kompromiss där vi hittat att det finns en gemensam grund för att gå fram med en betryggande majoritet i riksdagen för det här förslaget.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) svarar inte på om det är Liberalerna som förespråkat en 16-årsgräns.
– Det här förslaget har ju varit en kompromiss där olika partier haft olika ingångar i frågan och ska man få ett brett stöd i Sveriges riksdag så krävs det ju att man hittar den typen av politiska kompromisser.
DN har sökt Ulf Kristersson."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram