Tysk & Skyttedalisk Cannabislegaliseringspåverkan

2024-04-04
Ja det rullar ju dithän som det lutar, så är det ju.
Nu kom jag plötsligt att tänka på Sara Skyttedahl.....

Sara Skyttedal har använt cannabis under tiden hon varit Europaparlamentariker.
– Jag har försökt vara transparent med mina livsval och hur jag har agerat tidigare. Det är upp till andra att bedöma om de tappar sitt förtroende för mig, säger hon i SVT:s 30 minuter.
Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) har omprövat sin syn på narkotika och vill legalisera cannabis och avkriminalisera användandet av narkotika för eget bruk.
I SVT:s 30 minuter tar Skyttedal upp att flera länder i Europa har en mer liberal syn på cannabisanvändning och är på väg att ändra sin lagstiftning.
– Det kommer givetvis att påverka attityder och normer även i vårt samhälle och då tror jag att vi som lagstiftare behöver ligga steget före,

https://www.svd.se/a/15QRlG/tysklands-cannabislag-kan-foljas-av-frankrike
"Tysklands legalisering av cannabisbruk ökar pressen på andra länder att följa efter. Som i Frankrike, som har flest brukare inom Europa, efter Grekland.
BRYSSEL Kan ett land driva sin egen politik kring hasch och marijuana på en kontinent där alla gränser är borttagna, och människor rör sig fritt, kors och tvärs – med eller utan påsar med cannabis i bilen? Den frågan ställer sig inte minst politiker i Frankrike i dag, efter att två grannländer, Luxemburg och Tyskland, legaliserat cannabis.
Den 1 april blev Tyskland det största EU-landet hittills att legalisera användning av cannabis i rekreationssyfte. Personer som är 18 år eller äldre, och skriver in sig i särskilda, slutna sällskap för cannabisbrukare, kan nu inneha upp till 25 gram av drogen för personligt bruk. De får också lov att ha tre cannabisplantor i hemmet. Luxemburg legaliserade förra året.
Frankrike har tvärtemot sina grannländer gått åt motsatt håll, och på senare år drivit en striktare, mer repressiv politik mot droger.
Frankrikes inrikesministern Gérald Darmanin har i omgångar ökat antalet poliser som sätts in för att bekämpa narkotikahandel, människohandlare och konsumenter, även för det som kallas ”lätta” droger, som marijuana och hasch. Men det är inte helt enkelt.
Strasbourg vill ha lokalt experiment
Tiotusentals fransmän pendlar varje dag över gränsen in till Tyskland och Luxemburg för att jobba. Dessutom är gränserna mellan olika EU-länder om inte helt öppna så åtminstone mycket porösa, utan gränskontroller och gränspoliser – det fria flödet är ett av EU-samarbetets stora principer.
I Strasbourg i östra Frankrike, bara några kilometer från Tyskland på andra sidan floden Rehn, säger borgmästaren, den gröna politikern Jeanne Barseghian, att hon nu skulle vilja göra ett ”lokalt experiment" och låta alla eller några av de nya regler för cannabis som gäller i Tyskland tillämpas även i hennes stad, i Frankrike.
Enligt henne kräver Strasbourgs närhet till Tyskland politisk ”pragmatism” och ”realism” – inte minst för att det bor 3 000 fransmän i den tyska gränsstaden Kehl. De kan skriva in sig som medlemmar i tyska cannabisklubbar för att få tag på drogen, och sedan röra sig fritt över gränsen.
”I dag genererar den repressiva politiken brottslighet, svarta marknader och framför allt mycket hög oreglerad konsumtion, vilket är ett verkligt folkhälsoproblem, sade borgmästaren till franska medier den 1 april, då den tyska cannabislagen trätt i kraft.
Greker använder mest cannabis
I Europa är fransmännen de största cannabiskonsumenterna efter grekerna, enligt siffror från den franska organisationen L’Observatoire français des drogues et des tendances addictives (OFDT), som ger ut drogstatistik.
Många ser Nederländerna som drogliberalt – men odling, försäljning och innehav av droger där är faktiskt olagligt. Officiellt, och juridiskt, ”tolereras” dess försäljning i landets berömda ”coffee shops” och privat innehav av högst 5 gram cannabis av polis- och rättsväsende.
Cannabisklubbar tänjer på gränser
På samma sätt i Spanien har personlig användning av cannabis avkriminaliserats. Reglerna varierar mellan olika kommuner, men cannabisklubbar som de som nu ska införas i Tyskland, där man kan bruka cannabis lagligt, är enormt populära.
Det finns i dag över 1 000 cannabisklubbar, inklusive i stora turiststäder som Barcelona. Och trots tillslag blundar de flesta brottsbekämpande myndigheterna för klubbar som tänjer på gränserna genom att exempelvis skriva in nya medlemmar, som turister, direkt i dörren.
Ett av de länder som kan vara närmast att följa Tysklands exempel är Belgien. Där har innehav av upp till 3 g cannabis eller odling av en planta i hemmet ansetts ”lågprioriterat” för åtal, sedan 2003. Förra året sa Belgiens vice premiärminister till tidningen De Morgen, att landet borde ”överväga legaliseringen av cannabis”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram