Trump/Nato Mals I SvD

2024-04-04
Nu mals det på minsann...

https://www.svd.se/a/mQ73Jg/trump-overskuggar-natos-75-arsdag-och-sveriges-forsta-mote
"Det är lätt att förstå om Tobias Billström hade små fjärilar i magen när han tog plats vid Natohögkvarterets ovalformade bord i Bryssel på onsdagen.
Men trots att generalsekreterare Jens Stoltenberg öppnade mötet med att uppmärksamma att det var Sveriges allra första som medlem, så står inte den moderate utrikesministern i centrum på den historiska tvådagarstillställningen.
Det gör i stället två amerikaner.
Eller för att vara mer korrekt: det kommer att handla om en amerikan som knappast kommer att nämnas vid namn – och om ett amerikanskt föremål som aldrig tidigare har lämnat Washington.
Vi börjar med det sistnämnda.
Den 4 april 1949 skrev tolv länder under vad som skulle komma att kallas Washingtonfördraget. Försvarsalliansen Nato bildades för att avskräcka Sovjetunionen från att anfalla Europa. Sedan dess har alliansens grundsten hållits i säkert förvar i den amerikanska huvudstaden.
Men så i tisdags flögs fördraget från Washington till Bryssel, där det till och med fick en egen bilkortege till Natohögkvarteret. Allt för att fira Natos 75-årsdag på torsdag, innan dokumentet flygs tillbaka till USA.
Den andre huvudpersonen är kvar på sin sida Atlanten. Men Donald Trump har ändå fått Jens Stoltenberg att lägga fram ett förslag om att Nato ska skapa en särskild fond för att säkra långsiktig hjälp till Ukraina.
Enligt medieuppgifter ska den vara på nästan 1 100 miljarder kronor och sträcka sig över fem år.
Att det skulle vara på grund av Republikanernas presidentkandidat är inget som sägs officiellt. Inte heller ville Stoltenberg gå in på några detaljer i samband med mötet.
Norrmannen gjorde ändå klart att han vill skapa fonden för att göra stödet till Ukraina ”institutionaliserat, förutsägbart och robust”. Ett uttalande som ska ses i ljuset av att Trump sagt att han kommer stoppa allt amerikanskt stöd till Ukraina om han får flytta in i Vita huset igen – och att Republikanerna i den amerikanska kongressen fortfarande blockerar det stödpaket på drygt 600 miljarder kronor som president Biden vill ge till Kiev.
– Att det inte fattas beslut i kongressen får konsekvenser, kommenterade Stoltenberg det frysta amerikanska stödet på en pressträff innan mötet.
Exakt hur Ukrainafonden ska se ut, eller om den ens blir av, är alltså inte klart utan diskuteras av utrikesministrarna. Stoltenbergs förhoppning sägs vara att stödet ska vara på plats till Natotoppmötet i Washington i juli, och att medlemsländerna ska bidra utifrån storleken på sina ekonomier.
Trump spökar även när det gäller samordningen av det militära stödet till Ukraina. Hittills har det letts av USA under namnet Ramstein-gruppen. Men enligt diplomater på båda sidor Atlanten ska det nu diskuteras huruvida Nato kan ta över delar eller hela ansvaret för samordningen av vapenleveranser.
Det skulle i så fall innebära att Nato passerar en röd linje vad gäller Ukraina.
Så här långt har alliansen enbart skickat defensiva vapensystem. Allt för att Ryssland inte ska få belägg för sina påståenden om att de är i krig med Nato. De offensiva, dödliga vapnen har istället skickats av enskilda Natoländer – en fin men ändå viktig skillnad för en defensiv försvarsallians.
Ett tredje sammanhang där den amerikanske ex-presidenten kastar sin skugga över mötet är diskussionen om Europas försvarsutgifter. Trump har länge krävt att de europeiska Natoländerna ska lägga åtminstone 2 procent av BNP på sina försvar.
Inför veckans jubileum publicerade de tre utrikesministrarna i Tyskland, Frankrike och Polen en gemensam debattartikel, där de slog fast att det är av yttersta vikt att försvarsutgifterna nu ökar i Europa.
”USA har länge burit en större del av bördan än resten av alliansen” skriver Annalena Baerbock, Stéphane Séjourné och Radosław Sikorski och slår sedan fast att det blivit ”plågsamt uppenbart” den senaste tiden att den europeiska delen av Nato brister i militär kapacitet.
De tre ministrarna listar sedan hur länderna gemensamt ska komma till rätta med problemen. Givetvis utan att nämna den amerikan som gav många européer skrämselhicka när han härom månaden sa att han skulle ”uppmuntra” Ryssland att anfalla Natoländer som lägger för lite på sitt försvar, om han blev president.
Att Donald Trump står i centrum för ett 75-årsjubileum han inte ens är på är uppenbart, något jag skulle kunna sätta pengar på att han älskar.
Någon som sätter emot?"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram