Natochefsbråkigt

2024-04-02
Skall vi gissa på en utdragen Polsk riksdag 😉
Alternativt en mycket tydlig optik i valet av person...

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/brak-i-nato-ny-chef-drojer/
"De 32 Natoländernas ambassadörer har på sistone samlats regelbundet för att pejla läget på chefsfronten. Mötena leds av Kroatiens Mario Nobilo – den ambassadör som suttit längst på sin post – och hölls senast på tisdagsmorgonen i en timmes tid.
Något resultat finns dock inte.
– Det påminner om en påvekonklav. Det är en på många sätt obskyr process, ungefär som när kardinalerna samlas i Sixtinska kapellet. När det finns konsensus kommer världen att få reda på det. Men som alla andra beslut i Nato så krävs enhällighet, berättar Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff.
Holländsk favorit
För bara några veckor sedan verkade det finnas enighet bakom Nederländernas premiärminister Mark Rutte, som öppet stöds av bland andra USA, Storbritannien och Tyskland.
Men då klev Ungern fram och hotade med sitt veto.
– Vi kan givetvis inte stödja valet till Natos generalsekreterare av en man som tidigare velat tvinga Ungern på knä, sade utrikesminister Peter Szijjarto på en presskonferens i Budapest i början av mars.
Även Turkiet uppges vara kritiskt till Rutte, som också ifrågasatts med anledning av att Nederländerna är ett av de länder som ännu inte nått upp till Natos mål om att lägga motsvarande minst två procent av sin BNP på försvaret.
Rumänsk outsider
Officiell kandidat till jobbet är även Rumäniens president Klaus Iohannis, som deklarerat att han vill ge Östeuropa en starkare roll i alliansen.
För USA:s del verkar båda kunna accepteras.
– Vi stöder fullt ut Mark Rutte som ny generalsekreterare, men vi har djup respekt för vår vän president Iohannis, uppskattar att han har gett sig in i leken och önskar honom lycka till, säger USA:s ambassadör Julianne Smith på en digital pressbriefing inför veckans utrikesministermöte i Bryssel.
Där lär generalsekreterarfrågan bli en av de hetaste i korridorerna, även om inget beslut ännu är att vänta.
– Vi kommer att fortsätta debattera de här två personernas för- och nackdelar tills vi kan enas om någon av dem. Som senast vill vi se det här löst till toppmötet i Washington (i juli), säger Julianne Smith."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram