Upprörd Katarina På Klädjakt

2024-03-25
Katarina briljerar....
Varifrån kommer all förändring hos människan - alltså utveckling.
Visst det skall jag ge henne, att jag inte utesluter att hon faktiskt begriper så mycket, eftersom 80% trots allt är 4 gånger så mycket som 20% och tiden rinner iväg..

https://www.st.nu/2024-03-24/sluta-skylta-med-de-utsvultna-modellerna/
"Mellan tanken på en ny vårjacka och en sjukdom som hotar allt fler unga kan vägen vara lång. Eller kort. Men vi kan ta det från början. Det kanske krävs en förklaring till varför jag upprörs – och går igång.
Jag är ingen storkonsument av kläder men när den gamla skinnjackan börjar falla sönder skannar jag av både butiker och klädkedjornas sajter. Min klädkod är enkel och det brukar vara lätt att välja, för plaggen får gärna vara svarta och de får gärna se ut som dem jag hade tidigare. De senaste modetrenderna appellerar sällan till mig och jag brukar inte överraska med något extravagant. När det kommer till kläder har jag helt ärligt utvecklats till en ganska konservativ tant.
Men det finns andra som har ett stort intresse för det som trendar och många letar efter vårtecken nu. I konfektionsbranschen lyser det också redan av ljusa, starka och klara färger. Fast blicken fastnar inte på de långa slinkiga klänningarna, blanka byxorna eller korta topparna, utan på de magra kropparna. Vad är det här? Har vi inte tagit oss förbi den här galenskapen. Från ”heroin chic” och ”size zero”, när modellerna skulle se nedgångna och näst intill undernärda ut, kom en tid när de skulle ge intryck av att vara mer kraftfulla och näst intill atletiska. Därefter började de normalviktiga och plusmodellerna synas på modevisningar och i skyltfönster, vilket enligt mig gav klädindustrin ett hälsosammare ansikte – och ökade mångfalden.
Frisk & Fri är en riksföreningen mot ätstörningar som har digitala stödkanaler och telefontider för drabbade och närstående
Nu verkar debatten om hur klädreklam kan styra unga tjejers och killars värderingar helt har fallit i glömska. Många av kedjornas modeller är tunna som trådar. De saknar både underhudsfett och muskler på kroppen och det sker i en tid när antalet flickor som tvångsvårdas för livshotande ätstörningar återigen skjuter i höjden. Vilket svek och vilken idioti. Inte för att det är något fel på en smal siluett, inte så länge den som bär den lever någorlunda sunt och äter sig mätt.
Senaste tiden har det larmats om att antalet flickor som vårdas dygnet runt för ätstörningar inom psykiatrin ökar på ett oroväckande sätt. Anorexi är ett av de mest dödliga psykiatriska tillstånden i världen och de senaste sex åren har gruppen tvångsvårdade med ätstörningar i Sverige tredubblats. Under 2022 vårdades 438 flickor under 17 år inom den psykiatriska heldygnsvården. Hälften av dem fick tvångsvård.
Mellan tanken på en ny vårjacka och en sjukdom som hotar unga kan alltså vägen vara kort. Så till alla makthavare och marknadsansvariga inom modevärlden som fortsätter sprida toxiska ideal på era plattformar - av mig sållas ni bort."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram