Schulman & Snällpåsken

2024-03-25
Högtidernas religiösa kopplingar uteblev...

https://www.dn.se/sverige/alex-schulman-pasken-ar-den-basta-och-snallaste-av-alla-hogtider/
"Det värsta med julen, är det inte obehaget att ha släkten nära, nära? De sitter där i soffan mitt emot dig, ni stirrar på varandra som skrämda djur. Tillkämpat vänligt, men passivt-aggressivt utav bara helvete. Konflikter som går fem generationer tillbaka strömmar genom rummet. Det värsta med midsommar är man ska pallra sig till en massa platser och göra saker man inte vill, enligt traditioner som absolut inte får brytas. Man ska dansa runt en stång och sen ska man dricka sprit fastän det är mitt på dagen och sätta i sig prinskorv och köttbullar och annan barnmat med gott humör. Det värsta med nyår, behöver jag väl inte ens säga, det är bara för genomdumt, själva grundidén, att fira att tiden går, högtiden borde diskvalificeras och förbjudas.
Jag kan räkna upp andra högtider och enkelt berätta varför de är särskilt otäcka, men jag har hittills inte ett ont ord att säga om påsken. Det måste väl vara den snällaste högtiden av alla? Varje gång påsken kommer känner jag mig bara lätt, snabb och öm. Titta bara på färgerna! Gult och rosa – och kanske lite ljusgrönt! Vad är det för gulliga, bedårande små färger egentligen? Allt är rart och barnen målar äggen och det sticker upp fjädrar ur vaserna.
Och påskhelgen rullar långsamt in och omfamnar alla utan att ställa ett enda krav. Vill du inte ha släkten här? Det behöver du inte! Orkar du inte steka prinskorv och köttbullar? Strunta i det då! Stoppa in en lammstek i ugnen, öppna en flaska vin, glöm bort steken helt i några timmar och när du plötsligt kommer på den igen, då är den färdig.
Påsken ligger ju nästan löjligt perfekt i tid – det är perioden dä man första gången lyfter blicken från slasket i gatan och ser våren närma sig
På påsken behöver man inte ens krångla till det för barnen, som vid de andra högtiderna. Julaftonens märkliga godis, som barnen äter för att det ingenting annat finns, marmeladkulorna som växer i barnmunnarna, den tunga chokladen som fastnar i gommen, ischokladens metalliska eftersmak som ligger kvar i dagar, det är ett mörkrets godis, undergångssnask. På påsken är det enklare, ljusare, friare. Man köper ett påskägg och fyller det med smågodis, bara! Sega råttor och chokladpengar! Låt barnen äta det de tycker om.
Det är väl också något med själva placeringen av helgen som gör den till den ljusaste och mest löftesrika. Den ligger ju nästan löjligt perfekt i tid. Det är den där perioden då man första gången lyfter blicken från slasket i gatan och ser våren närma sig. Någon säger plötsligt att nu är dagarna längre än nätterna igen! Och man tänker väl inte på det på något särskilt vis, men det är som Tomas Tranströmer säger, att alla ler under uppfällda kragar, för vi vandrar i lätt nerförsbacke igen.
Man vågar stuva undan vinterjackan i källaren. Man ställer sig mot en vägg och känner solen värma ansiktet, och där står man en stund och känner hur axlarna långsamt sänks, och man tittar ut i gloppet och droppet och man upptäcker plötsligt knoppar i buskagen och alla fåglarna har väl flyttat tillbaka nu, sitter i de kala träden och sjunger och väntar på blomning. Det är den ljusa årstiden, den enkla årstiden, och färgerna skrattar åt en, man vandrar längs gula solstrålar och rosa små moln i den bästa av högtider."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram