Lilljanne Krattar Från Vänster Till Höger

2024-03-24
Ja det gäller ju att kratta manégen allt vad som går nu.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/gEVAdB/inte-en-doftmolekyl-antyder-vanster-pa-svt
"Högervridningen i SVT börjar framträda allt tydligare. Det är visserligen en process som pågått länge, men som av naturliga skäl snabbats på med en regering som är den mest högerradikala i Sveriges historia.
Ännu för något decennium sen skulle SVT:s politiskt tyngsta program Agenda ha rivit upp himmel och jord vid nyheten om ett försvarsavtal mellan Sverige och USA som ger USA, och landets kommande överbefälhavare Donald Trump, överhöghet över Sveriges hela försvarsmakt och inte ens begränsar USA:s rätt att stationera kärnvapen på vårt territorium.
Det är ett underkastelseavtal, som om det inte gällde Sverige som en likvärdig part, snarare det ockuperade Irak. Det är ett avtal som i förlängningen också kan betyda att fulla amerikanska soldater på permission i garnisonsstäderna likt ett herrefolk lever djävulen utan att någon kan ingripa och att de sen kan dra sig undan till sina baser där amerikansk lag gäller och svensk polis inte har tillträde. Avtalet innebär i princip att amerikansk militär, deras familjer och tjänstefolk som stationeras i Sverige, står över lagen. Och givetvis är de skattebefriade, till och med från moms. Som synes ett ämne som skulle ha räckt för mer än en helkväll i Agenda.
I söndags gav man där i stället utrymme åt en landsbygdsminister som ville låta skjuta 300 av Sveriges 450 vargar och menade att vargarna åt barn. Utan att vare sig bli utskrattad eller få följdfrågor om hur han tänkt sig skjuta sönder vargstammen utan att få EU efter sig.
Public service lever farligt under högerregimer så detta är ingen obegriplig utveckling. De två tunga högerpartierna SD och M hatar båda journalistik i form av public service eftersom de hatar okontrollerad samhällskritisk journalistik, enligt båda partierna är sådan journalistik per definition ”vänstervriden”.
Det finns en motsättning inom högern som är svår att kompromissa bort. Moderaterna skulle helst vilja privatisera hela skiten för att med marknadskrafternas hjälp (”valfriheten”) oskadliggöra samhällskritisk journalistik.
Sverigedemokraterna har ett helt annat recept, som de deklarerat mycket mer öppet än vad Moderaterna gjort med sitt. SD vill tvärtom stärka det statliga greppet om public service, införa straff eller sanktioner mot journalister som bedriver olämplig journalistik, avskeda alla som kan utpekas som ”vänstervridna” och ersätta dem med egna journalister. Förebilden är som synes Ungern och det har SD inte stuckit under stol med.
Målet för deras del är naturligtvis att få bort all mediekritik mot den egna politiken. Och det beskriver man som kamp mot vänstervriden journalistik.
Vilket ju blir i det närmaste tragikomiskt från ett vänsterperspektiv. Public service har inte haft någon vänstertendens i sin journalistik på fyrtio år. Jag tror mig kunna skilja höger- och vänsterjournalister åt, om inte på uppsynen så åtminstone på lukten. Går man idag in på SVT finns inte ens en doftmolekyl i luften som antyder något vänster.
Se bara på samhällsprogram som Uppdrag granskning. Vad avslöjas? Att ryska ambassadens underrättelseofficerare sysslar med (trumvirvel) – underrättelseverksamhet! Mot vilket håll riktas samhällskritiken? Mot imamer som genom fejksamtal sätts på det hala med listiga frågor om man får slå sitt barn ifall det är särdeles uppstudsigt. Harmlös och regimvänlig journalistik.
De anställda på public service är således inte dummare än att de med pekfingret i luften känner vartåt vinden blåser. Det gäller deras jobb.
Vilket de i den strategiska frågan ännu oeniga högerpartierna gärna påminner om. Exempelvis genom att beordra sparpaket. Bara som en liten varning om vad som kan komma i framtiden, särskilt om SD tar över hela makten. Eller åtminstone dompterar det demokratiska högerpartiet tillräckligt för att man i samråd ska skrota den där idén om att få tyst på samhällskritik i public service med hjälp av marknadskrafterna och i stället gå in för att ”stärka” public service, ge dem större resurser, högre löner, vad som helst. Bara de fattar galoppen och är artiga mot den legion av före detta, numera kostymklädda, skinnskallar som kommer att besätta alla chefsfunktioner.
Redan idag intervjuas ju Jimmie Åkesson som om han vore en normal politiker bland andra borgerliga. Artigt undergivet, kort sagt. Inte alls som om han företrädde en rörelse som är uttalat rasistisk, vill finna lagliga vägar att beröva svenskar med fel rasegenskaper deras medborgarskap, vill etniskt rensa Sverige genom allt fler fiffiga metoder att utvisa människor ur landet även om de inte begått andra brott än hud- och ögonfärg, som fantiserar om ”äkta” svenskar där samer och judar inte kan räknas in, som ersatt nazisternas gatuterror mot sina motståndare med nätterror, som sminkar över sin antisemitism med islamofobi. Nej, denne ledare för vår tids muterade fascism behandlas som en anständig man. Redan nu. Och det är en västanfläkt mot vad som kommer att bli verklighet efter ett veritabelt maktövertagande.
Så visst kan man förstå att journalisterna på SVT ser om sitt hus och träder på mjuka fjät bort från sitt demokratiska uppdrag.
För övrigt anser jag att…
...fackföreningarnas kamp för kollektivavtal på Tesla gett oss en sociologiskt intressant upplysning. Teslas försäljning ökar. Alltså är Teslaköpare solidariska högerpartister.
...Putins kritik mot USA för att ”använda rättssystemet” mot sin politiske motståndare Donald Trump var sublimt löjlig. Vad gör hans eget rättssystem? Putins uttalade sympati för Trump är däremot mer väntad."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram